Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: Μια ακόμα μάχη για το νησί.

Ιδρυτική Συνάντηση Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου 18.11.12

Ξεκινήσαμε Κυριακή βράδυ στο Γρυπάρειο την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Για την ώρα η Λέσχη είναι μια μεγάλη παρέα Μυκονιατών και φίλων της Μυκόνου η οποία ευελπιστούμε να αφήσει τη σφραγίδα της προσφοράς της σε αυτό που λέμε «γαστρονομικό προϊόν» της Μυκόνου.
Η χαρά μας για την συμμετοχή ήταν έκδηλη και πραγματικά φάνηκε ότι σα να το περιμέναμε όλοι από καιρό. Όσοι μπόρεσαν να έρθουν (γύρω στα 130 άτομα) απόλαυσαν παγωτά φτιαγμένα από τον Νίκο Κουκιάσα (Casa Dolce) με γεύσεις εποχής (κολοκύθα, ρόδι), γεύσεις μυκονιάτικων παραδοσιακών προϊόντων (μελόπιττα, αμυγδαλωτό, κοπανιστή) και γεύση κρασί (εν προκειμένω έγινε χρήση του λευκού «Παραπορτιανό» του Νίκου Ασημομύτη). Το παγωτό κοπανιστή δεν ανήκει βέβαια στα επιδόρπια παγωτά. Είναι ένα παγωτό συνοδείας γεύματος, γι αυτό και με πρόταση του Αθηναγόρα Κωστάκου προσφέρθηκε με τάρτα τοματάκι cherry μαριναρισμένο με θυμάρι. Στο φουαγέ εξάλλου του Γρυπαρείου προσφέρθηκαν διάφορα προϊόντα από τους Μυκονιάτες παραγωγούς: Μανώλη Δαχτυλίδη (Σπηλιά) και Γιώργο Ξυδάκη (Κήπος Ξυδάκη). Ο Γιώργος Ριζόπουλος πρόσφερε ένα απλό μεζεδάκι που ήταν όλο όμως παραγωγή του νησιού: ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Γιώρα, ελαιόλαδο μυκονιάτικο, ελιά, κάπαρη και κρίταμο. Με μια απλή, λιτή μπουκιά όλη η Μύκονος στη γούλα!

Αθηναγόρας Κωστάκος, Νίκος Κουκιάσας επί το έργον!

Ευχαριστούμε πολύ. Προσωπικά, για μια ακόμα φορά, να επισημάνω ότι η Λέσχη σήμερα που μιλάμε δεν είναι σωματείο, σύλλογος, ή κάτι κλειστό και εσωστρεφές. Οποιαδήποτε κι αν είναι η οργανωτική της δομή θα είναι πάντα ανοικτή. Γιατί το θέμα που καλούμαστε να διαχειριστούμε αφορά στον τόπο και σε όλους εμάς που τον κατοικούμε και χαιρόμαστε σαν επισκέπτες ότι έχει να προσφέρει. Καλούμε όλους σε μια συστράτευση για την παραγωγή, για την διατροφή, για τις ιδαιτερότητες και τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν στο νησί για να απολαμβάνουμε τα καλύτερα προϊόντα και όσο αφορά στην ανάπτυξη και στον τουρισμό και στην αξιοπρεπή και σύγχρονη παρουσία μας στο χώρο. Ο στόχος της ανάπτυξης ενός γαστρονομικού προορισμού στις Κυκλάδες με τα νησιά μας ψηφίδες ενός κοινού διατροφικού, δυναμικού και σύγχρονου πολιτισμού, που ξέρει από που έρχεται και που βαδίζει, είναι εφικτός.

Η εκδήλωση άρχισε με έναν δικό μου χαιρετισμό και ακολούθησε μια σειρά από παρεμβάσεις κυρίως για να δώσουμε ένα στίγμα και να περάσουμε όλοι μας έναν αμοιβαίο προβληματισμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την επόμενη συνάντηση με πιο συγκεκριμένα βήματα και δραστηριότητες.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος

Ο Γιώργος Ριζόπουλος (El Greco)

Ο Νίκος Κουκιάσας (Casa Dolce)

Ο Αντώνης Κουσαθανάς (Άνοιξη)

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (Bill & Coo – Bellagio)

Ο Βαγγέλης Πελέκης (Pel Pal – Balthazar)

Ο Λευτέρης Σικινιώτης (Ιθάκη)

Ο Δημήτρης Εξαρχόπουλος (Caramello)

-Τα βίντεο που αναρτούμε επιμελήθηκε ο Μιχάλης Πρωτογεράκης από το Mykonos Ticker.

-Το κείμενο του δικού μου χαιρετισμού που ακολουθεί, ήταν ένα καλοσώρισμα που είχε στόχο να θέσει περισσότερο έναν προβληματισμό και να ορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε όλοι μας να συνεισφέρουμε.

Λέσχη Γαστρονομίας στη Μύκονο, για την «ουσία των πραγμάτων»!

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε όλους όσους είσαστε εδώ κοντά μας κι εκείνους που δεν μπόρεσαν απόψε, αλλά πιστεύουμε παραμένουν ωσεί παρόντες.
Αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζουμε σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.

-Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει όσοι ενδιαφέρονται για την “ουσία των πραγμάτων” να πάρουν πρωτοβουλίες.

-Είμαστε εδώ γιατί είναι επιθυμία και σκέψη πολλών φίλων ιδιωτών ή και επαγγελματιών, σεφ, εστιατόρων, παραγωγών, να αναζητήσουμε εκείνες τις ιδιαίτερες γεύσεις και μυρωδιές, που μπορεί να μας προσφέρει σήμερα -με σύγχρονη ματιά- η γαστρονομία στο νησί.

-Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να δώσουμε μια ακόμα μάχη για το νησί.

-Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που έχει δυνατότητες, γιατί θέλουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα και τον πολιτισμό που παράγουμε, αλλά και εκείνα που θα μπορούσαμε να παράγουμε.
Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου είναι:

-Ανοικτή για όλους, γιατί μας αφορά όλους.

-Ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο.

-Ανοιχτή σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και γευστικά ταξίδια.

Έχουμε την βαθιά επιθυμία να προσφέρουμε στο νησί και στους εαυτούς μας ό,τι καλύτερο έχει ο καθένας μας. Τις γνώσεις, την όρεξη και την καλή μας διάθεση.

Και τι είναι τελικά μια λέσχη γαστρονομίας; Με τι ασχολείται;

Προσωπικά αυτό που σκέφτομαι είναι Εκδηλώσεις και Δραστηριότητες γευστικού και μαγειρικού περιεχομένου, κύκλους σεμιναρίων για οτιδήποτε συναποφασίσουμε. Από απλή μαγειρική της καθημερινότητας μέχρι κάποια ιδιαίτερα μαγειρέματα και τεχνικές.

Κύκλοι μπορούν να ανοίξουν πολλοί, μάλιστα μπορούν να ανοίξουν σήμερα και να μην κλείσουν ποτέ: αλεύρι και νερό, χόρτα, θάλασσα, συντήρηση, κονσερβοποίηση, αποξήρανση, κρέας, όσπρια, λάδι, κρασί, ζάχαρη, μέλι, σοκολάτα…

Κουζίνες άλλων λαών…

Κουζίνες των γειτόνων μας…

Έχουμε την τύχη σ’ αυτό το νησί να μη χρειάζεται να προσκαλέσουμε κόσμο από άλλα μέρη για να γνωρίσουμε τη μαγειρική τους κουλτούρα. Είναι ήδη εδώ. Επαγγελματίες και ιδιώτες, νοικοκυρές από κάθε γωνιά της γης. Θα εκμεταλλευτούμε την παρουσία τους. Θα δώσουμε και θα πάρουμε.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ζήτησε το καλοκαίρι κρεμμυδόπιτα. Του έδωσα τη συνταγή αλλά δεν ήθελε αυτό. Ήθελε κάποιον να την φτιάχνει κι αν είναι δυνατόν να δείξει και στην ομάδα του τον τρόπο. Στο εστιατόριό του σερβίρει ψάρια της Πάγκας του Γιαλού- σκορπίνες, λούτσους, σκάρους …μαγειρεμένα με τρόπο ελληνικό πλην διαφορετικό απ’ ότι συνηθίζουμε εδώ. Συζητήσαμε για τη Λέσχη, είναι από τους θερμούς υποστηρικτές της.

Τι λέτε; Αν για παράδειγμα «διδάξουμε» κρεμμυδόπιτα και πάρουμε πίσω μια σειρά από τρόπους διαχείρισης του πλούτου της θάλασσας και της γης μας, αξίζει η συναλλαγή; Εγώ λέω ότι αξίζει. Και το λέω γιατί ούτε ο Μπαξεβάνης, ούτε ο Ντανιέλε Κιαντίνι, ούτε ο Αθηναγόρας Κωστάκος έχουν απόλυτη ανάγκη να τους διδάξουμε. Έχουν ανάγκη από την αίσθηση πως κάνουν κάτι στο πλαίσιο της κοινότητας. Θέλουν κάτι που πατάει κάπου για να το διαθέσουν στο κοινό για το οποίο μαγειρεύουν με μια ιστορία, ένα μύθο. Θέλουμε ο μύθος να είναι η Μύκονος. Θέλουμε ν ακούμε …ξέρεις πήγα στη Μύκονο και σας έφερα αυτό. Κι αυτό το «αυτό» είναι η ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ… τέλος. Μπορούμε να συζητήσουμε, κάποια άλλη στιγμή, θέματα που αφορούν στην έμμεση κατοχύρωση προϊόντων. Να μιλήσουμε δηλαδή για κατοχύρωση «λαϊκής βάσης», που πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε τυπικής κατοχύρωσης. Γιατί τίποτα που δεν έχει κατοχυρωθεί μέσα μας πρώτα σαν μυκονιάτικο, που δεν έχει μπει στα σπίτια και στα εστιατόριά μας, δεν μπορεί να προχωρήσει σαν τέτοιο.
– Ο Αθηναγόρας Κωστάκος θα μείνει εδώ φέτος τον χειμώνα. Αυτό είναι μια απειλή! Όχι για μας, αλλά για τον ίδιο. Γιατί ακόμα κι αν δεν πιει νερό από τα Τρία Πηγάδια, θα μείνει για καιρό. Και προβλέπω ότι θα τον καλέσουμε στα χοιροσφάγια, θα τον βάλουμε να τηγανίσει το συκώτι  του χοίρου και θα μας αρέσει. Τότε θα δούμε… πως ένα τικ απέχει το καλό απ’ το καλύτερο. Του χρόνου θα σερβίρει χοιροκεφαλή με τα λάχανα στα ορεινά της Μεγάλης Άμμου και θα το γράφει στο μενού, πως είναι βασισμένη στον τρόπο και την παράδοση της Μυκόνου. Ύστερα θα το πάει στο εστιατόριο που εργάζεται στην Αγγλία και θα σκάσει ο Blumental, που ήδη σερβίρει χοιροκεφαλή στο δικό του περιώνυμο εστιατόριο.

Με τούτα και με κείνα αυτό που θέλω να πω, είναι να είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα μας, αλλά να στρωθούμε και να τα πάμε λίγο παραπέρα. Να δούμε τι έχουμε και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Παραλάβαμε κάποια πράγματα όπως: τη λούζα, τα λουκάνικα, το ξινότυρο, την κοπανιστή, την τυροβολιά, τα αμυγδαλωτά και τα φασουλάκια τα μυκονιάτικα που μοιάζουν μαυρομάτικα αλλά δεν είναι. Αυτά είναι κυρίως τα προϊόντα μας που στέκονται αξιοπρεπώς σαν παραγωγή.

Αλλά εδώ ακριβώς υπάρχει θέμα! Γιατί το 1930, αν ανατρέξουμε σε πηγές, ήταν πάλι αυτά τα ίδια. Ίσως και περισσότερα. Σήμερα δεν χάσαμε απλά κάποια, αλλά κυρίως δεν δημιουργήσαμε κάτι καινούργιο. Θαρρείς και ο μόνος Μυκονιάτης που είχε δικαίωμα να παράξει διατροφικό πολιτισμό ήταν ο Μυκονιάτης του 19ου αιώνα.
Εμείς, αγαπητοί φίλοι, σας καλέσαμε εδώ, για να αναδείξουμε και να προστατέψουμε την παράδοσή μας, αλλά και γιατί θέλουμε να πάμε τα πράγματα λίγο παραπέρα. Τιμούμε την κάθε Παρασκευού, το κάθε Μαριώ, τον κάθε Νικολό. Τιμούμε τη μνήμη του μπαρμπα Σαράντη, του μαστροΓιώργη του Αντωνίνη, του Φιλιππή Κοντιζά. Τιμούμε και τους σημερινούς μαστόρους της κατσαρόλας, από τον Αντρέα τον Καρακάνη, ως τον Παναγιώτη Μενάρδο, από τον Τάσο Βουγά ως τον Μike Δαχτυλίδη και τον Δημήτρη Ξυδάκη, τιμούμε τον Γιώργο, τον Σήφη, τον Σπύρο, τον Αλέξη, τον Γιάννη, τον Μιχάλη …Όλους. Τιμούμε τους εστιάτορες και τους παραγωγούς, τους ψαράδες, τους φουρναραίους και τους ζαχαροπλάστες …Όλους!

Το νησί σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη να βγάλει προς τα έξω καλές ειδήσεις. Ας βάλουμε ένα λιθαράκι, ώστε αυτές οι ειδήσεις να έχουν και νοστιμάδα.

Για να μην ξαναπαίρνω τον λόγο, θέλω να προτείνω, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας,

-Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη Μυκονιάτικη Γαστρονομία τον ερχόμενο Ιούνιο.

Να προσκαλέσουμε συντάκτες εφημερίδων και περιοδικών και ειδικούς από τον χώρο της γεύσης για μια πρώτη -καλά οργανωμένη από μας- γνωριμία με το μυκονιάτικο γαστρονομικό προϊόν. Η Μύκονος στο πλαίσιο των Κυκλάδων, δεμένη και με τα υπόλοιπα νησιά, μπορεί να συναποτελέσει γαστρονομικό προορισμό.

-Προτείνω ακόμα, ένα ετήσιο φεστιβάλ με γευστικό περιεχόμενο τον Οκτώβριο.

Λεπτομέρειες μπορούμε να τις δούμε και να τις συναποφασίσουμε. Αλλά επειδή στο νησί ζούμε από τον τουρισμό, ας είναι γνώμονάς μας η ανάπτυξη του τόπου με ένα διαφορετικό τρόπο, αναπτύσσοντας δράσεις στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Καλώ τον Γιώργο Ριζόπουλο να κηρύξει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «γαστρονομικό κίνημα».
Σας ευχαριστώ!
Εικόνες από το φουαγέ του Γρυπαρείου, όπου είχαμε την ευκαιρία και δυο πρώτα λόγια εκ του σύνεγγυς να ανταλλάξουμε και να απολαύσουμε τα καλούδια που προσφέρθηκαν.

3 σκέψεις σχετικά με το “Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: Μια ακόμα μάχη για το νησί.

  1. Συγχαρητήρια για την υπέροχη ιδέα και την ακόμα καλύτερη υλοποίηση. Κρίμα που λόγω καιρού δεν κατάφερα να έρθω, αλλά ελπίζω να επαναλάβετε τις συγκεντρώσεις σύντομα.

    Κατερίνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s