Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, ξεκίνημα με κουβέντα, γευσιγνωσία και σινεμαδάκι

Όπως είχαμε προαναγγείλλει ήδη από πέρυσι, προχωράμε στην δημιουργία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Είναι μια ιδέα που καιρό γυροφέρνει τη σκέψη όσων αγαπούν το καλό φαγητό στο νησί. Χαρά μας να βρεθούμε όλοι μαζί κι ακόμα μεγαλύτερη χαρά σαν οργανωθούμε σιγά σιγά και κάνουμε πράγματα ενδιαφέροντα για μας και για το νησί μας.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου πάει σινεμά

Την Κυριακή 18 Νοέμβρη στο Γρυπάρειο, ώρα 6 το απόγευμα, είπαμε να βάλουμε ευλογητός για τη Λέσχη Γαστρονομίας. Το cine Manto φέρνει δυο ταινίες, το «Γεύμα της Μπαμπέτ» και το «The Ramen girl» με νοστιμιτζίδικο – μαγειρικό θέμα. Μια ιδιαίτερη γευσιγνωσία παραδοσιακών μυκονιάτικων προϊόντων πλαισιώνει τη βραδιά. Ο ζαχαροπλάστης-σεφ Νίκος Κουκιάσας (Casa Dolce), θα τα δει διαφορετικά απ’ όπως τα ξέραμε. Θ’ ακολουθήσει κουβέντα κι ο καθένας ας φέρει την όρεξή του κι ένα καλαθάκι με ιδέες.

Σε αυτή τη πρώτη συνάντηση καλούμε όσους επαγγελματίες της εστίασης (μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, αρτοποιούς, κρεοπώλες κ.α.), παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όσους ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με την μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων κι όσους βρίσκονται στο νησί, αγαπάνε το καλό φαγητό, το μυστήριο των γεύσεων και τη μαγεία της μαγειρικής.

Ας ενώσουμε ενδιαφέροντα και γνώσεις. Ας σμίξουμε την έγνοια μας για το καλό φαγητό. Ας συζητήσουμε, ας μαγειρέψουμε μαζί. Ας ταξιδέψουμε στο γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Στόχος μας να μετρήσουμε το έχει μας, να το πάμε παραπέρα. Να το κάνουμε γνωστό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Να προβάλλουμε τις τοπικές παραγωγές. Να φέρουμε τα προϊόντα κοντά σ’ σε ένα ευρύτερο και υποψιασμένο κοινό. Να δουλέψουμε για να αποκτήσουν τα προϊόντα ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.
Δημιουργούμε μια Λέσχη σημείο αναφοράς για ό,τι γαστρονομικό συμβαίνει στον τόπο μας. Στοχεύουμε στη δικτύωση και με τ’ άλλα Κυκλαδονήσια, ώστε να ενώσουμε εμπειρίες. Κι ίσως να βγούμε μπροστά με μια πρόταση κυκλαδίτικη, με πιάτα και προϊόντα από τον πλούτο των νησιών μας. Ο γαστρονομικός προορισμός των Κυκλάδων δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Είναι στο χέρι μας. Με συντονισμένη δουλειά και στόχο. Οι Κυκλάδες μπορούν να δημιουργήσουν ένα  καθολικό γαστρονομικό κίνημα, να γίνουν νησίδες ενός κοινού πολιτισμού των γεύσεων. Με την αυτονομία του το κάθε νησί, και τα προϊόντα σε κίνηση. Να ‘ναι περήφανη η Μύκονος που πουλάει φάβα Σαντορίνης, κι η Σαντορίνη παρομοίως για την κοπανιστή της Μυκόνου. Να ρέει το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά, η Κουντούρα, το Σερφιώτικο στα εστιατόρια των νησιών και να ‘ναι το λαδοτύρι, η μανούρα, η αρμεξιά, το Σαν Μιχάλη, στην πρώτη ζήτηση των εκατομμυρίων επισκεπτών που κατακλύζουν τα νησιά μας. Να αναδείξουμε τα πιάτα μας, να τα αναπτύξουμε με κυκλαδίτικη αντίληψη, σαν ενότητα. Η παγκόσμια τάση που ζητά επιστροφή στην παράδοση, απλές γεύσεις, λύσεις οικονομικές, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε ήδη σε επαφή με πολλούς σεφ του νησιού. Είναι πρόθυμοι να συνδράμουν.

Ευελπιστούμε στην αρωγή φορέων όπως ο Δήμος ή το Επιμελητήριο Κυκλάδων που θα μπορούσε να μας διαθέσει χώρο και τεχνολογική υποστήριξη για επικοινωνία.
Η Λέσχη είναι ανοικτή για όλους γιατί μας αφορά όλους δεδομένου ότι η γαστρονομία, εκτός από γνώση, είναι κι αυτό που καταγράφεται από την παιδική ηλικία στην συνείδησή μας.
Την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6 μμ αρχίζουμε εορταστικά. Με ντόπιο κρασί και μια γευσιγνωσία έκπληξη. Ίσως ακολουθήσουν σεμινάρια μαγειρικής, τεχνικές και θεωρίες για μικρούς και μεγάλους, βόλτες αναγνώρισης των άγριων βρώσιμων χόρτων του νησιού, ταξίδια κ.ά. Σας περιμένουμε για κουβέντα κι όποιος θέλει θα δει στη συνέχεια και δυο ωραίες ταινίες!

2 σκέψεις σχετικά με το “Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, ξεκίνημα με κουβέντα, γευσιγνωσία και σινεμαδάκι

  1. καλορίζικη αρχή!αν δεν καταφέρω να έρθω θα έρθει η συμβία…επιφυλλάσομαι να φέρω κολισιάνους στην επόμενη συνάντηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s