Το σκάνδαλο στο Δήμο Μυκόνου στην τελική ευθεία

Πρωτοσέλιδο της εφ. Κοινή Γνώμη 5/11/2012

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο που αφορά στο σκάνδαλο που βαρύνει τον Δήμο της Μυκόνου. Έσκασε ως έκπληξη στο τέλος του 2009, λίγο μετά την αποχώρηση Βερώνη και αποκαλύφθηκε το πόσο σημαντικό θα μπορούσε να ήταν τον Φεβρουάριο του 2010. Το νησί για μια ακόμα φορά θα ακουστεί στο πανελλήνιο και με τη βούλα του ανακριτή και του εισαγγελέα πλέον, για τις όμορφες ημέρες και τα έργα, για το πάρτι που κάποιοι έστησαν στην πλάτη μας και σε βάρος του τόπου μας και της προκοπής του. Μας στέρησαν οξυγόνο πραγματικών έργων υποδομής και κυρίως ευθύνονται γιατί δεν άφησαν να λειτουργήσει κανονικά ούτε η δημοκρατία, ούτε η κοινωνία στον τόπο μας. Τώρα που σιγά σιγά όλα θα έρθουν στο φως, να ευχηθούμε κάποιοι πραγματικά να μίλησαν με ειλικρίνεια, να αποκάλυψαν και να αποκαλύψουν περαιτέρω τα όσα έχουν συμβεί. Θα μάθουμε ποιοί πήραν, που τα πήγαν και πόσα ήταν τα λεφτά. Θα μάθουμε ακόμα γιατί τόσα χρόνια δεν φρόντιζαν για τον τόπο, παρά μόνο για το φαίνεσθαι της πολιτείας τους.
Έγραφα πριν μερικά χρόνια ότι στις δύσκολες μέρες που περνά το νησί μας
«η πιο σοβαρή απώλεια είναι ότι άτομα ενεργά και με ενδιαφέρον για τα κοινά, αρνούνται υπό τις συνθήκες των τελευταίων ετών, να έχουν σχέση με συμμετοχή στα κοινά κι ενδιαφέρον για όσα μας αφορούν σαν πολίτες. Αυτή είναι η μεγάλη απώλεια. Το μεγάλο «πλην», που πρόσθεσε στα μαθηματικά της δημοκρατίας μας, η άσκηση εξουσίας Βερωνικού τύπου. Γνωρίζαμε ότι αυτά τα μαθηματικά και αρχές έχουν και κανόνες.

Αρχή πρώτη δεν αμφισβητείς τα σχέδια, γιατί τα σχέδια είναι του αρχηγού κι αν τ’ αμφισβητήσεις δεν είναι ο αρχηγός Μεσίας, αλλά η πόλη-κράτος που αμφισβητείται. Και δεν υπήρξε πουθενά και ποτέ στην παγκόσμια ιστορία αναφορά, που να μην ταυτίστηκε η θέληση μιας αυταρχικής και μεσιανικής εξουσίας με το «καλό» και η αντιπαράθεση σ’ αυτήν, εξομοίωση με το «κακό». Ύστερα έρχονταν η πυρά, η δημόσια διαπόμπευση, οι διώξεις. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι αυταρχικές εξουσίες πλήρωναν, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, για τα κακά που είχαν προξενήσει στον τόπο. Τις περισσότερες φορές όμως, ήταν η Ιστορία που καθάριζε το περιττό, αποκαθήλωνε τα αγιοποιημένα σύμβολα κι έστελνε στα χρονοντούλαπά της και τα έργα και τις ημέρες των μεγάλων ηγετών».

Των δήθεν μεγάλων ηγετών θα προσέθετα σήμερα, διότι πια το κακό έχει φτάσει στο μή παρέκει. Το ξέραμε από τότε. Και το λέγαμε καθαρά. Πιο καθαρά δεν γίνεται:

«…Στο νησί σήμερα, ύστερα από μια δραματική εξέλιξη τον Γενάρη του 2009, οπότε παραιτήθηκε του αξιώματός του ο τότε δήμαρχος Χρήστος Βερώνης, ζούμε μέρες απολύτου παρακμής, μέρες που ακολούθησαν μια περίοδο όπου άνθισαν και τα επτά θανάσιμα πολιτικά αμαρτήματα: Αλαζονεία, Απληστία, Λαιμαργία, Οργή, Τεμπελιά, Φθόνος και κυρίως Λαγνεία της εξουσίας, μια άνευ προηγουμένου δηλαδή πολιτική ακολασία και ανηθικότητα. Ο Χρήστος Βερώνης διοίκησε, κατά γενική ομολογία, στηριγμένος στα δεκανίκια της πιο αισχρής μειοψηφίας, μιας μειοψηφίας που αφέθηκε να γιγαντωθεί στηριγμένη σε πρακτικές που θα ζήλευε κι ο ιταλικός Νότος. Πληρώνει έτσι σήμερα ο ίδιος και ο τόπος τα αποτελέσματα αυτής της μηδενικής απαξίωσης πολιτισμικών αξιών και δημοκρατικών κατακτήσεων.

Το τσαλάκωμα του μηχανισμού

Της δημαρχίας Βερώνη ακολούθησε η δημαρχία Κουσαθανά-Μέγα με μια εκλογή παμψηφεί, ύστερα από εσωτερικές διαδικασίες στον πλειοψηφούντα συνδυασμό, που ανέδειξαν δήμαρχο έναν που φάνηκε να είναι ο μόνος που επί χρόνια είχε δουλέψει γι αυτό. Τότε δεν τόλμησαν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας και να βγουν μπροστά όσοι την όφειλαν.

Ο τόπος για μια ακόμα φορά πληρώνει τις ανίερες ισορροπίες, τις κάτω από το τραπέζι συμφωνίες και την απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν τα κεκτημένα. Κι ενώ όλα έβαιναν καλώς κι όλοι φαίνονταν ευχαριστημένοι με τον καλό καγαθό (με την χριστιανική έννοια) ηγέτη, ήρθε η «Θεία δίκη» με τη μορφή της φούσκας ενός σκανδάλου που έσκασε στα χέρια του. Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Με το χαλί τραβηγμένο και τις καρέκλες να τρίζουν, χάθηκε αμέσως η εικόνα της πανίσχυρης διοίκησης. Τσαλακώθηκαν τα καλοσιδερωμένα πρόσωπα, ξηλώθηκαν οι συνδεσμολογίες του μηχανισμού κι άρχισε η (διε)φθαρμένη φλάντζα να μην μπορεί πλέον να συγκρατήσει το βασικό λιπαντικό της άνομης αδελφότητας. Εξέμεσσε λοιπόν ένα οικονομικό σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους, που δείχνει εμπλεκόμενους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες και μονίμους υπαλλήλους.

Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία, είναι προϊόντα δικαστικής διερεύνησης, αλλά και πολιτικής κι αδιαπραγμάτευτης υποχρέωσης όλων μας να τα ξεκαθαρίσουμε…»
Αυτά στις 13 Αυγούστου 2010 με τον μόνο τρόπο που έμαθα ως τώρα, δημόσια και με την υπογραφή μου. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Μόνο κατά καιρούς μπόλικη λάσπη και ανώνυμα διατυπωμένες κακεντρέχιες τις οποίες κατέγραψα κι εγώ και οι συμπολίτες μου εκεί που τους αρμόζει.

Σήμερα φτάσαμε στην τελική ευθεία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Γιατί μας πονάει αν τα λεφτά είναι σε φουσκωμένους ατομικούς λογαριασμούς κι επενδύσεις στην Ελβετία και αλλού ή σε Off Shore εταιρίες όπως αναφέρει η Κοινή Γνώμη. Θέλουμε όλοι μας να ελπίζουμε ότι για το νησί θα ξημερώσει μια μέρα καλύτερη χωρίς τα βαρύδια του χτες. Δεν ασκήθηκε ακόμα καμιά δίωξη. Καλούνται οι εμπλεκόμενοι σε απολογία. Oι διαδικασίες είναι πλέον στο δρόμο της «κάθαρσης», με την αρχαιοελληνική έννοια που δίνει ο ορισμός της …τραγωδίας την οποία εν προκειμένω βιώνει το νησί της Μυκόνου. Νομίζω περαιτέρω σχόλια από ‘μένα δεν χρειάζονται. Όσοι κακώς κατηγορήθηκαν, κι έχουν τη συνείδησή τους καθαρή θα συνεχίσουν να είναι ανάμεσά μας με το όνομά τους πεντακάθαρο. Να μην έχουν καμιά αμφιβολία ότι θα το κάνουμε πρώτοι εμείς.  Ως τότε όμως ας διευκολύνουμε τη δικαιοσύνη όλοι κι ας πιέσουμε σαν πολίτες ενός πολύπαθου νησιού να λάμψει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αλήθεια.

εφ. Κοινή Γνώμη 5.11.2012 σελ 13

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το σκάνδαλο στο Δήμο Μυκόνου στην τελική ευθεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s