Άνδρος: Αναζητώντας γεύσεις, αρώματα και συνήθειες που μας δένουν με τη γη μας

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Οι τοπικές ποικιλίες φυτών που υπάρχουν στην Άνδρο, η σημασία που έχει η διατήρησή τους και οι τρόποι που μπορεί να γίνει η διαχείριση και αξιοποίησή τους γίνονται αφορμή διαλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πολυχώρο Απροβάτου στην Άνδρο.  φιλοδοξεί να τονίσει την ανάγκη καλλιέργειας φυτών βασισμένα στις τοπικές ποικιλίες και να φέρει σε επαφή καλλιεργητές, επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικούς της γαστρονομίας και άλλους ενδιαφερόμενους, σε μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες.

Άλλωστε, οι κοινωνίες στα Κυκλαδονήσια επιβίωσαν καλλιεργώντας τις δικές τους ποικιλίες φυτών, οι οποίες χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοσθούν στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του Αιγαίου, όπως ή έλλειψη νερού, οι άνεμοι, το φτωχό χώμα. Η διατήρηση, η διάδοση και η χρήση των τοπικών ποικιλιών των καλλιεργούμενων φυτών συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μας ξαναδίνουν αρώματα, γεύσεις και πρακτικές που χάσαμε στην πορεία των βιομηχανικών ετών.

Θέματα που θα συζητηθούν:

Βιοποικιλότητα στα Κυκλαδονήσια – Άνδρο

Η σημασία και η χρησιμότητα των τοπικών ποικιλιών

Συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Ποιές είναι οι τοπικές ποικιλίες και πως μπορεί να καλλιεργηθούν

Δίκτυα ανταλλαγής σπόρων και η σημασία τους

Επιχειρηματική διάσταση, Γαστρονομία – Τουρισμός

Πρόγραμμα

18:00 – 18:15 Χαιρετισμοί

18:15 – 18:35 Καλλιέργεια της γης: Επιστροφή στην ετυμολογία της λέξης

Αλέξανδρος Μαβής Βιοτεχνολόγος– Περιβαλλοντολόγος

18:35 – 18:55 Τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες: Ποιά είναι η σημασία τους σήμερα

Ροίκος Θανόπουλος Δρ.Γεωπόνος, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18:55 – 19:15 Παραγωγή, διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων: το παράδειγμα της Πάρου

Έλενα Συμεωνίδου Αειφόρος διαχείριση του ανθρώπινου οικότοπου

19:15 – 19:35 Τοπικές ποικιλίες της Άνδρου: πρώτες καταγραφές και συλλογές

Φραγκίσκος Λουκρέζης Γεωπόνος, Δήμος Άνδρου

19:35 – 19:55 Το δίκτυο η «Κουζίνα του Αιγαίου»: η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα

Γιώργος Καλώστος Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διεθνές Marketing, Διευθυντής “Aegean Cuisine” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

19:55 – 20:30 Ανοιχτή Συζήτηση

Συντονιστής συζήτησης: Γιάννης Καπάκης

Πληροφορίες: Πάνος Γεωργίου 693 8055789 και στο mail: aprovato.andros@gmail.com

http://aprovato.wordpress.com/

Την εκδήλωση διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s