Εστιατόριον: «Το τελευταίο ευρώ»

Εστιατόρια πολυδιαφημισμένα, είτε σε προνομιακή θέση,

είτε σε προορισμούς που αντέχουν ακόμα,

κρατούν τις τιμές ψηλά, ζητάνε και το τελευταίο μας ευρώ.

 

Εικονογράφηση H2 Concept

Η μέρα ηλιόλουστη, η θάλασσα γυαλί, η διάθεση καλή. Η παρέα φίλων, έχοντας φιλοξενούμενους, βγήκε για ένα μεζέ σε γνωστό εστιατόριο παραλίας. Η επιλογή του ιστορικού μαγαζιού, από τα πρώτα που άνοιξαν στην περιοχή ακούστηκε εξαιρετική. Τελευταία δεν ακούγονταν. Το γιατί φάνηκε την ώρα του λογαριασμού. Τα 250 ευρώ για 9 άτομα ήταν ένα μικρό σοκ ακόμα και για παραλία. Η …ζημιά: δυο μεσαίου μεγέθους ποικιλίες θαλασσινών, δυο σαλάτες, τζατζίκι, χούμους, μελιτζανοσαλάτα, δυο πιατάκια τυρί, χαλούμι σχάρας. Μεζεδάκια για τέσσερα καραφάκια τσίπουρο και μια μπύρα δηλαδή.
Επιλέγοντας μαγαζί πλάι στο κύμα είσαι προετοιμασμένος να το πληρώσεις. Θες γιατί τα ενοίκια είναι μεγαλύτερα, θες γιατί αυτό παραδοσιακά έτσι είναι, το προνόμιο κοστολογείται σα να καταναλώνεται κομμάτι της φύσης μαζί με την επίσης «παραδοσιακή αστακομακαρονάδα». Συμβαίνει παντού. Όλα κάπου βλέπουν. Στον πύργο του Άιφελ, στις χιονισμένες Άλπεις, στο Κολοσσαίο, στο Νείλο… Εδώ όμως βιώνουμε μια κατάσταση που οδηγεί το εστιατόριο σε περιδίνηση. Στην καλύτερη περίπτωση κυκλοφορούν πελάτες Σαββατοκύριακου. Εστιατόρια πολυδιαφημισμένα, είτε σε προνομιακή θέση, είτε σε προορισμούς που αντέχουν ακόμα, κρατούν τις τιμές ψηλά, ζητάνε και το τελευταίο μας ευρώ.

Ψηλές τιμές σημαίνει ότι κάπου υπάρχει ακόμα αποθηκευμένο χρήμα. Μόλις τελειώσουν κι αυτά τα αποθέματα οι τιμές θα έλθουν στα ίσα τους. Ψηλές τιμές σε όλο το κύκλωμα της αγοράς: μανάβης, φούρναρης, χασάπης, ψαράς, σουπερ-μάρκετ, κάβα, καύσιμα, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, φορολογία… σημαίνει επιπλέον ότι υπάρχει κάπου κρυμμένη ανοχή. Η δικιά μας ανοχή, καθώς αδιαμαρτύρητα πληρώνουμε τη φούσκα των τιμών.
Δεν ξέρω πως και γιατί συμβαίνει, όμως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι θέμα. Οι σωστοί επιχειρηματίες επαναπροσδιορίζουν τις τιμές. Σε περίοδο κρίσης πάνε καλά με σωστή πολιτική τιμών και θα πάνε ακόμα καλύτερα. Γιατί ο πελάτης εκτιμά την προσπάθεια, μετρά την ειλικρίνεια. Κυρίως μετρά πλέον και το τελευταίο του ευρώ.

Καθώς το αποταμιευτικό μας σύμπαν κλονίζεται, μια μαζική φενάκη τείνει να δημιουργήσει προδιαγεγραμμένο πιστωτικό γεγονός. Όλοι δυστυχώς φαίνεται να ποντάρουν σε μια υποτίμηση. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάθε ένα ευρώ που σήμερα μπαίνει στο ταμείο, αύριο μπορεί να είναι 50 λεπτά. Αν αυτό είναι πιθανό, γιατί δεν εισπράττουμε από τώρα 0,70 μπας και ανέβει ο τζίρος, ζωντανέψει η αγορά και δεν φτάσουμε ποτέ στα 0,50 ;

Όμορφα κι οργανωμένα ας ρίξουμε τις τιμές σε όλο το φάσμα της αγοράς. Με σαφές μήνυμα, ότι θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ότι προτιμούμε αντί για ένα κλειστό εστιατόριο, ένα ανοικτό στέκι που θα κρατήσει όρθιους κι εμάς κι εκείνους που θέλουμε να εξυπηρετούμε. Ας αρχίσουμε από αυτό το έρμο το κρασί στη φιάλη. Αμάν πια μ’ αυτούς τους τρι και τετρα-πλασιασμούς στις τιμές. Ας σκύψουμε λίγο τη μέση, όχι λυγίζοντας, αλλά με αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας. Με στοχευμένο όραμα! Ας καλλιεργήσουμε ό,τι μπορούμε στα παραμελημένα κτήματα που άφησε πίσω της η λαίλαπα της αναπτυσσόμενης Ελλάδας. Γνωρίζω σεφ και εστιάτορες που ανασκουμπώθηκαν. Καλλιεργούν λαχανικά, παρασκευάζουν δικά τους αλλαντικά, παστώνουν ψάρια, φτιάχνουν ψωμί. Δοκίμασα εξαιρετικές παρασκευές τους.
Σε ένα περιβάλλον πλήρως ανταγωνιστικό καλούμαστε να σηματοδοτήσουμε το διαφορετικό. Δική μας η επαναδιαπραγμάτευση κι η καταγγελία, το καρπούζι και το μαχαίρι: με σωστό προγραμματισμό κι αλλαγή νοοτροπίας όλα αντιστρέφονται, ακόμα και οι κατιούσες πορείες.

Ρουσουνέλος Δημήτρης
περ. Βήμα Gourmet-Ιούνιος 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s