Γεώργιος Αξιώτης, μουσικοσυνθέτης. Ένας Μυκονιάτης που του πρέπει κάθε τιμή.

Στο Γρυπάρειο απόψε Κυριακή 27 Μαΐου παρακολουθήσαμε ένα αφιέρωμα στον Μυκονιάτη συνθέτη Γεώργιο Αξιώτη (1875-1924) με μουσικές από έργα του σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και με μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρα Γιάννη Μπελώνη με θέμα: «Μια πρώτη προσέγγιση της ζωής και του συνθετικού έργου του Γεωργίου Αξιώτη». Πολλά από τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο ομιλητής για τον μουσικό, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, ήταν γνωστά, χάρη στο μεράκι του ερευνητή Παναγιώτη Κουσαθανά, ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αποκάλυψη ότι χάρη σε έναν ευσυνείδητο υπάλληλο του Ωδείου Αθηνών δεν πετάχτηκαν στα σκουπίδια οι μοναδικές σωζόμενες παρτιτούρες του έργου του μυκονιάτη συνθέτη καθώς και άλλων δημιουργών. Χάρι σ’ αυτές απολαύσαμε το έργο του συμπατριώτη μας συνθέτη, του πατέρα της Μέλπως, του Πανάγου και της Φρόσως Αξιώτη σε μια εκτενή μορφή και είχαμε τη χαρά να αντιληφθούμε μέρος της αξίας του.

Στη συναυλία με έργα του Γεώργιου Αξιώτη συμμετείχαν οι μουσικοί:

Ελένη Σταμίδου (σοπράνο)

Απόστολος Παληός (πιάνο)

«Κουαρτέττο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» (Χρήστος Κολοβός – α΄ βιολί, Γιάννης Αιγυπτιάδης – β΄ βιολί, Βαγγέλης Καραφαντής – βιόλα, Μαρίνα Κολοβού – τσέλλο)

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία – χαιρετισμός του εγγονού του συνθέτη, του Γιώργου Παν. Αξιώτη ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μας επιφύλλαξε μια σημαντική για το νησί και την ιστορία του έκπληξη. Πρόσφερε αντίγραφο του διπλώματος μουσικής του παπού του στη «Μουσική Σχολή Γεώργιος Αξιώτης» και όλο το αρχείο της οικογενειας του -όσο τουλάχιστον βρέθηκε στα δικά του χέρια- που αφορά έγγραφα του προ-προπάππου του Αλέξανδρου Αξιώτη, επάρχου Σύρας και Μυκόνου, του προπάππου του Πανάγου, του παππού του Γεωργίου καθώς και του πατέρα του Πανάγου, στη Στέγη Μελέτης του Παναγιώτη Κουσαθανά.
Ο Γιώργος, γιος του Πανάγου αξιώτη, αείμνηστου φίλου και συνεργάτη της Μυκονιάτικης ιδιαίτερα συγκινημένος συγκλόνισε το κοινό καταχειροκροτούμενος διαβάζοντας τον παρακάτω χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθυνόμενος κυρίως σε μας τους Μυκονιάτες:

Ψυχή της εκδήλωσης και πρωτεργάτης στην ανάδειξη του έργου του Γεωργίου Αξιώτη, ήταν ο μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κ. Βύρων Φιδετζής.
Περισσότερα για το πρόγραμμα της βραδιάς …εδώ: georgios_axiotis

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γεώργιος Αξιώτης, μουσικοσυνθέτης. Ένας Μυκονιάτης που του πρέπει κάθε τιμή.

  1. Μια σπάνια βραδιά και μουσικά και ιστορικά, που δυστυχώς την μάθαμε μετά εορτής. Ελπίζω να έχει κρατηθεί κάποιο οπτικοακουστικό αρχείο..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s