Σταυρό βάλτε στο Γρυπάρη!

Εκλογές «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» αυτές της 6ης του Μάη.

Πότε προκηρύχθηκαν, πότε ολοκλήρωσαν τα προγράμματα και τον γύρο της Ελλάδας τα κόμματα, ούτε που πήραμε χαμπάρι. Ειδικά εδώ στη Μύκονο απόλυτη ηρεμία. Σε αντίθεση με άλλες εποχές όπου υπήρχε απίστευτη αντιπαλότητα ιδιαίτερα ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόματα τα οποία βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν παραμένουν μεγάλα.
Να υποθέσουμε πως άλλοι καιροί άλλα ήθη επικρατούν πλέον και κάτι αλλάζει επιτέλους;
Μακάρι να αλλάξει κάτι γενικώς και να μην αποδειχτεί για μια ακόμα φορά πως είμαστε αντάξιοι της τύχης μας.
Σ’ αυτές τις εκλογές έχουμε και υποψηφιότητες από το νησί.
Είχαμε και παλιά, άλλοτε τυπικές κι άλλοτε σημαντικές παρουσίες στα ψηφοδέλτια.

Χτες έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω προεκλογικό έμμετρο που αφορά στην υποψηφιότητα του μεταλειολόγου Νικ. Θ Γρυπάρη με την Ένωση Κέντρου. Ο υποψήφιος ήταν γιος του τ. δημάρχου Θόδωρου Γρυπάρη.

Φίλη καλή που μου έδωσε το έμμετρο, με άφησε να διαβάσω και να φωτογραφίσω την πρώτη σελίδα από την παρακάτω επιστολή της γιαγιάς της. Έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου του 1963, μόλις 3 μέρες μετά τις εκλογές. Ευθύς εξ αρχής ενημερώνει τον άντρα της, που σημειωτέον ήταν ναυτικός, για τα τοπικά εκλογικά αποτελέσματα.

Αρχηγός της ΕΡΕ ήταν ο Καραμανλής, της  Ένωσης Κέντρου ο Παπανδρέου, του κόμματος Προοδευτικών ο Μαρκεζίνης και ηγέτης της ΕΔΑ ο Πασαλίδης.

Ο Πρωτοπαπαδάκης, ο Θραψιάδης, ο Νομικός κι ο Λιαρούτσος ήταν υποψήφιοι της ΕΡΕ.
Στην Ένωση Κέντρου ο συμπολίτης μας Νικόλαος Γρυπάρης πήρε στη Μύκονο λιγότερες ψήφους από τον Αντ. Μπαρότση.
Η γιαγιά πήρε τα αποτελέσματα μάλλον από πηγή Πρωτοπαπαδακικιά γι αυτό και μόνο του Πρωτοπαπαδάκη είναι σωστά. Ωστόσο δεν έπεσε και πολύ έξω!

Για την ιστορία:

Οι εκλογές έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 1963 απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Μαυρομιχάλη. Ήταν πρόωρες και ήρθαν ως κατάληξη του «ανένδοτου αγώνα» που είχε κηρύξει ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961. Για πρώτη φορά δεν γίνονται βάσει των εκλογικών καταλόγων του 1940, αλλά βάσει της απογραφής του 1961. Ο Καραμανλής μετά την ήττα του αναχώρησε στο εξωτερικό, αφήνοντας την αρχηγία, του κόμματός στον Παναγιώτη Κανελλλόπουλο.

Στις 8 Νοεμβρίου 1963 ορκίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Μή θέλοντας να κυβερνήσει με τις ψήφους της ΕΔΑ, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται στις 30 Δεκέμβρη 1963.  Για τον φόβο της δύναμης της Αριστεράς εξάλλου οι εκλογές του 1961 έγιναν με ένα ιδιόμορφο και βαρύ εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και πλαφόν για συμμετοχή στη διανομή εδρών το 15%. Στόχος ήταν να κοπεί η φόρα της Αριστεράς που είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.
Ο Βασιλιάς Παύλος διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964.

Εδώ τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών (2009) στο νησί της Μυκόνου:

Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών 4ης Οκτωβρίου 2009 Δήμου Μυκόνου

Το νησί είχε βγάλει πολύ παλιότερα 2 βουλευτές, τον Γιάννη Βενιέρη και τον Πέτρο Καμπάνη. Η υποψηφιότητα Γρυπάρη ήταν η πρώτη μετά από 40-χρονη απουσία Μυκονιατών υποψηφίων από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Είναι ενδεικτικό του πόσο υπολογίζουν το νησί της Μυκόνου και τους ομοιδεάτες τους οι έχοντες την μερίδα του λέοντος στο βουλευτιλίκι Ναξοσυριανοανδριώτες κομματάρχες!

Ευχόμαστε αύριο καλή και λελογισμένη ψήφο.

Είναι η μόνη ψήφος που ποτέ δεν πάει χαμένη.
Η ψήφος της καρδιάς!

Ιδιαίτερα τώρα, που ξέρουμε πως διαχειρίσθηκαν κάποιοι την λάθος ψήφο των προηγούμενων χρόνων.

Δημήτρης Ρουσουνέλος

Το ποστ αφιερώνεται σε όσους αισθανθούν κάποιο deja vu

τις επόμενες μέρες και δεν ξέρουν από που τους ήρθε…

τραπεζίτες, Παπανδρέοι, Καραμανλήδες, δυνατή Αριστερά

τοπικοί υποψήφιοι, απ’ όλα έχει του Μάη ο μπαξές!

2 σκέψεις σχετικά με το “Σταυρό βάλτε στο Γρυπάρη!

 1. Τι περιμένουμε από τις σημερινές εκλογές;
  Μια μικρή αναβολή της πλήρους κατάρευσης και της αδυσώπητης τιμωρίας που έρχεται ολοταχώς με την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας και τις άοκνες προσπάθειες πολλών! Διάβασα σήμερα με το πρωϊνό μας τσάϊ, μια καλά τεκμηριωμένη άποψη, η οποία ναι μεν επιβεβαίωσε τους εφιάλτες μου, αλλά μου έκανε την Κυριακή (και οχι μόνο) κατάμαυρη.

  Ο Έρμιππος τα λέει στα ίσια. Προβλέπει οτι οι μνημονιακοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση, η οποία συντομα θα καταρεύσει υπό το βάρος της ασυνενοησιας τους και με τους απ’έξω να συνεχίζουν τις αδιέξοδες κορώνες. Η κατάληξη θα είναι – όπως λέει – η βαλκανοποίηση της χώρας μας με οτι αυτό συνεπάγεται. Να ένα απόσπασμα γιατί το ποστ είναι μεγάλο αλλά διαβαστερό!

  «Η κυβέρνηση, λοιπόν, των «υπεύθυνων ευρωπαϊκών δυνάμεων», που σταδιακά θα εγκαταλείπεται από τους ξένους δανειστές, θα καταρρεύσει πριν από την εκπνοή του 2012, μέσα σε κλίμα ακυβερνησίας, κοινωνικής αναταραχής και ασυγκράτητης λαϊκής οργής και η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, στις οποίες, την φορά αυτή, θα κυριαρχήσουν απόλυτα οι αντιμνημονιακές δυνάμεις. Πολλά από τα στελέχη των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, που θα δουν τα ποσοστά τους κυριολεκτικά να καταρρέουν, θα έχουν ήδη συμπαραταχθεί με αυτές, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν την πολιτική τους σωτηρία. Μια ολόκληρη χώρα θα τρέφεται και θα κινητοποιείται από ένα απλοϊκό ψέμα, αυτό της κατάργησης του μνημονίου, που δήθεν ευθύνεται για τα δεινά των ελλήνων, αρνούμενη να αποδεχθεί την πολύ διαφορετική αλήθεια.

  Υπό την αντιμνημονιακή της διακυβέρνηση η Ελλάδα θα ισοπεδωθεί πλήρως σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου. Η ανέχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα καταστήσει την χώρα μη ασφαλή και θα διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες των προνομιούχων τάξεων που θα έχουν απομείνει, για την διατήρηση των πλεονεκτημάτων τους σε βάρος των πολλών. Έτσι, κάθε μορφή αντίστασης θα εγκαταλειφθεί και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα αμήχανης οργής, που δεν θα ξέρει προς τα που θα πρέπει να στραφεί, η κοινωνία θα ειρηνεύσει και θα επανενταχθεί οργανικά στον φυσικό της χώρο, αυτόν της Βαλκανικής, από τον οποίο είχε αποσπασθεί πολιτικά μετά τον πόλεμο, χωρίς, όμως, την ταυτόχρονη πολιτισμική της απομάκρυνση.»

  Η προτελευταία πράξη

  Καλημέρα και καλό «βόλι»!

  1. Τα ‘δες; Τα ‘λεγα εγώ. Αυτή η ασυνενοησία των λεγόμενων «μνημονιακών» θα μας ρίξει στο βάραθρο των Βαλκανίων.
   Την καλημέρα μου Γιώργο και μη σε νοιάζει καθόλου: και φταις και δε φταις! Όπως κι εγώ άλλωστε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s