Kλαδεύουμε …πολιτικές, όσο είν’ ακόμα καλοφέγγου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λένε.

Κι όμως, πριν από 3-4 δεκαετίες Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Γιαπωνέζοι, Αμερικάνοι έκαναν ουρές στις Ελληνικές τράπεζες για να πάρουν δραχμές.

Γιαλός Μυκόνου, ουρά στην Εμπορική Τράπεζα, ’80

Φωτογραφικό αρχείο: Δημ. Κουτσούκος

Τώρα που κουτσά στραβά αποφύγαμε προσώρας την επιστροφή σε τέτοια ευτράπελα σκηνικά και δεδομένης της γενικά παραδεκτής επίθεσης σε όλους εκείνους που είτε δεν έφταιξαν, είτε έφταιξαν ελάχιστα, μπορούμε χαλαρά να βάλουμε μια τάξη ώστε ν’ αρχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο οι πραγματικοί υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης;
Τα κατεπείγοντα τα περάσαμε, τα πολλά τα κάψαμε…

Πάμε γι άλλα!
Για άλλα όμως!

Όσο για το νησί… το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Δύσκολα τα πράγματα δεδομένου ότι η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε έχει επίσης τα δικά της προβλήματα. Ωστόσο αναμένεται κόσμος. Ο τουρισμός είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίο ασκείται κάποιας μορφής επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν θέσεις εργασίας που πρέπει να εξασφαλιστούν.

Oι Άγιοι Ανάργυροι του Κάστρου της Μυκόνου σε εξώφυλλο του Conde Nast Traveler. Η "γραμμή" είναι σαφής. Σαφέστερη δεν γίνεται: "Ευρώπη Τώρα" -7 μεγάλα λιμάνια καλούν τα ...πλοία στην ακτή: Ρώμη, Κυανή Ακτή, Αγία Πετρούπολη, Γρανάδα, Σλοβενία, Μύκονος, Έφεσος!

Σε δυο βδομάδες, με το που θα μπει ο Μάρτης, όπως κάνουμε επί δεκαετίες τώρα, πιάνουμε σκούπες, πινέλα, ξεσκονίζουμε ράφια. Κάθε πελάτης που διαβαίνει το κατώφλι πρέπει να ‘χει την υποδοχή που του αξίζει. Χρόνια τώρα, παρά τα σαχλά περί φιλοξενείας, και τα βραβεία, είχε πάει περίπατο αυτή η υποδοχή.
Κι όμως ελάχιστα πράγματα είναι απαραίτητα. Τα στοιχειώδη: καλές τιμές, ευγένεια, ειλικρίνεια, καλή καρδιά! Έτσι πορευτήκαμε στην αρχή κι έτσι οφείλουμε να πορευτούμε πάλι.

Κυρίως χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση στο θέμα της κοινωνικής συνοχής. Διαλυθήκαμε πια. Οι δεσμοί μας απέκτησαν μια αλλοτριωμένη σύσταση, που δεν μας χαρακτήριζε ποτέ, ούτε στην καθημερινότητα των συναναστροφών μας ούτε σ’ αυτό που συνιστά σήμερα το «Κοινόν των Μυκονίων». Κυρίως όμως κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας προς τα μέσα, ώστε δυναμικά να βγούμε και προς τα έξω να υποστηρίξουμε τα δίκαια ενός τόπου και μιας κοινωνίας που βάλλεται αδίκως ενώ τα αίτια είναι γνωστά και οι ευθύνες συγκεκριμένες.
Αυτά και καλημέρα, στο ξεκίνημα μιας δύσκολης βροχερής μέρας. Η πλήρης απογοήτευση του καθενός μας προσωπικά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε και την προσπάθεια και τους αγώνες για καλύτερες μέρες.

Όσο ακόμα υπάρχει φως ας το κρατήσουμε αναμμένο.
Κι ας αναλογιστούμε μήπως και στις πολιτικές μας επιλογές και στις οικονομικές μας δραστηριότητες οφείλουμε, όπως και στο αμπελάκι μας, ένα καλό κλάδεμα διαμόρφωσης όσο είναι ακόμα καλοφέγγου!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Kλαδεύουμε …πολιτικές, όσο είν’ ακόμα καλοφέγγου

  1. Κλάδεμα μόλις περάσει και το τωρινό «τσουνάμι». Με υγρό χώμα δεν λέει.. Για αισιοδοξία και τα ρέστα έχομε καιρό.. Σε λίγες μέρες ερχόνται και τα ελιαδάκια και στο φύτεμά τους θα την χρειαστείς..

    Α! Φρόντισε να κάνεις τις λάκοι από τα τώρα. Θάμαι παρών και σ’αυτό το μοίρασμα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s