Ανάγκη τέχνας κατεργάζεται*

Στις ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων

-σου δίνω φασόλια, μου δίνεις πατάτες,

μου παρέχεις φαγητό και στέγη, σου δίνω τη ζωγραφική ή τη μαγειρική μου –

το χρήμα μερικώς αντικαθίσταται ή παρακάμπτεται.

Εικονογράφηση H2 Concept

Μαθαίνω για διαδικασίες που ενώνουν ομάδες πολιτών χάριν μιας άλλου τύπου συναλλακτικής συνήθειας. Η ανάγκη τέχνας κατεργάζεται. Καθώς η κρίση δεν έχει πατρίδα, ένας δεύτερης γενιάς Έλληνας της Αμερικής, συνδέει μια παρέα ελεύθερων επαγγελματιών, με έναν βιοκαλλιεργητή, μια άνεργη μαγείρισσα κι ένα ξενοίκιαστο διαμέρισμα. Ο Peter Kousathanas, μου εξηγεί πως μπήκε μέσα του το σπέρμα αμφισβήτησης μιας διαδικασίας που του φάνηκε άδικη: «Κατά μέσον όρο σε κάθε city block πολυκατοικιών στο Σικάγο έχουμε 120 κουζίνες για 500 άτομα. Πολλές κουζίνες παραμένουν ανενεργές αφού γυναίκες και άντρες είναι στη δουλειά και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Αναγκαστικά τρώνε έξω, τρώνε πρόχειρα. Είναι ωραίο να τρως έξω. Στην Αμερική όμως το φαγητό είναι “πλούσιο”, δεν τρώμε σωστά κι έχουμε προβλήματα παχυσαρκίας».

Ο Peter έφτιαξε μια ομάδα 10 ατόμων, 14 μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Όλοι είχαν την επιθυμία και την ανάγκη να τρέφονται καλά, υγιεινά, οικονομικά και καθημερινά. Αποφάσισαν να απαλλαγούν από το διαρκές άγχος του τι θα φάνε ή τι θα μαγειρέψουνε και πρότειναν σε μια μαγείρισσα να τους αναλάβει, με το αζημίωτο. Όπερ και εγένετο. Έτσι ο Peter, o αδελφός του, ένας Έλληνας φίλος, μια διατροφολόγος, μια πενταμελής οικογένεια, ένα φιλικό ζευγάρι με δυο παιδιά, και μια μαγείρισσα, μοιράζουν τη ζωή τους γύρω από ένα τραπέζι. Μεσημέρι – βράδυ, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Η πενταμελής οικογένεια προσφέρει την άνετη κουζίνα και την τραπεζαρία της, όπου οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν συνθήκες «πολιτισμένης αρχοντιάς». Ο Peter διέθεσε ένα δικό του διαμέρισμα για τη διαμονή της μαγείρισσας. Οι προμήθειες των προϊόντων –πάντα εποχιακά και κατά 90% βιολογικά, κανονίζονται με τιμές συμφέρουσες στη βάση της χονδρικής. Ο κύριος προμηθευτής τους «Τζίμυ ο κηπουρός», κάποτε αφαίρεσε το γκαζόν μπροστά στο σπίτι του και καλλιέργησε λαχανικά κι όταν πήγε καλά έκανε το ίδιο με την πίσω αυλή, με την αυλή της μάνας του κι εκείνη του γείτονα. Σήμερα διαθέτει την παραγωγή του σαν βιοκαλλιεργητής σε πελάτες που τον στηρίζουν μέσω του CSA -ενός δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργικής παραγωγής.

Η ομάδα είναι ενθουσιασμένη. Πέρα από την επαφή και την κοινωνικότητα, εργένηδες και οικογένειες απέκτησαν ελεύθερο χρόνο, καλή υγεία και οικονομία σε σχέση με την ποιότητα διατροφής τους.

Δαπανάμε χρόνο και εισόδημα, αλλά λείπει η χαρά όταν διακονούμε τακτικά ή περιστασιακά την μαγειρική. Εργαλεία, γκατζετάκια και σερβίτσια, στολίσματα του τραπεζιού, που δεν χρησιμοποιούμε, στοιβάζονται στο περίφημο συρτάρι του Τζούλιαν Μπαρνς (βλ. Ο διανοούμενος στην κουζίνα) και σε ντουλάπια,  για να ξεχάσουμε στη συνέχεια την ύπαρξή τους μέσα στο χάος.

Κρατώ την τελευταία κουβέντα του Peter: «Ακολουθούμε μακροβιοτική διατροφή, χωρίς ζάχαρη, σόγια, γλουτένη, γαλακτοκομικά. Και το καλύτερο; Πληρώνουμε τιμή fast food ή junk food κι απολαμβάνουμε ποιότητα slow food, πολιτισμένα και σπιτικά».

Εικονογράφηση H2 Concept

Στις ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων -σου δίνω φασόλια, μου δίνεις πατάτες, σου προσφέρω νομική στήριξη, παίρνω χοιρινές λιχουδιές και φρέσκα αβγά, μου παρέχεις φαγητό και στέγη, σου δίνω τη ζωγραφική ή τη μαγειρική μου – το χρήμα μερικώς αντικαθίσταται ή παρακάμπτεται. Καθώς τα πράγματα αλλάζουν δραματικά ή ελπιδοφόρα, ας σταθούμε στα τελευταία. Ας αναζητήσουμε λιμάνια στα φουρτουνιασμένα πελάγη της καθημερινότητας υποσκάπτοντας τα θεμέλια της γκρίνιας μέσα στην κρίση.

Ρουσουνέλος Δημήτρης

*Δημοσιεύτηκε στο Βήμα Gourmet τεύχος Ιανουαρίου 2012

3 σκέψεις σχετικά με το “Ανάγκη τέχνας κατεργάζεται*

 1. Ο Peter Kousathanas είναι ο εξάδελφός μου Πέτρος Νικ. Κουσαθανάς (Αποστόλακας), Μυκονιατης της Αμερικής που ζει στο Σικάγο και την Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον οποίο και ευχαριστώ για την ενημέρωση και την ανάπτυξη της πρότασής του που είχαμε μέσω Skype.
  Kαι βέβαια να προσθέσω ότι η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού η ανάπτυξή της κράτησε 3 ώρες ενώ το κομμάτι που δίνω στο γραπτό μου στο Βήμα Gourmet είναι μόνο 500 λέξεις.

 2. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Αμερική ,εδώ θα θεωρούσαν ότι έχεις παράνομο εστιατόριο ,με αποτέλεσμα να αρχίσουν να έρχονται διάφοροι με την απαίτηση να μοιραστούν το φαγητό σας χωρίς αυτοί να πληρώσουν.Πρώτος θα κατέφθανε ο κύριος ΦΠΑ 23% ευτραφέστατος,τρώει για τρεις και θα ακολουθούσαν ο κύριος ΙΚΑ,ο κύριος ΔΦ,ο κύριος ΦΜΥ, η κυρία ΔΕΗ , η κυρία ΕΥΔΑΠ,ο κύριος Χαράτσης,η κυρία Έκτακτη εισφορά,η κυρία αγορονομία,η κυρία ΑΕΠΙ ,ο κύριος επόπτης εργασίας, Ο κύριος επόπτης δημόσιας υγείας.ο κύριος ΣΔΟΕ,γενικώς διάφοροι απρόσκλητοι τζαμπατζήδες και στο τέλος η κυρία αστυνομία ,διότι δεν είχες άδεια.Άστο καλύτερα,δύσκολοι καιροί για εστιάτορες στην Ελλάδα.

 3. Σωστό κι αυτό και πάντα υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος.
  Γι αυτό κι επέμεινα στα ερωτήματά μου προς τον Πέτρο, τόσο πολύ μάλιστα που άρχισε να με πειράζει. Εκεί το σύστημα είναι απλούστερο και βέβαια όποιος πιστεύει ότι αξίζει να παρανομήσει ξέρει ότι επωμίζεται μια τεράστια προσωπική ευθύνη.
  Στα καθ’ ημάς τώρα τι να πω;
  Αν το ενοίκιο δηλώνεται κανονικά, αν η μαγείρισσα-μάγειρας δηλωθεί στο ΙΚΑ κανονικά όπως γίνεται και με τις οικιακές βοηθούς,αν κόβονται αποδείξεις κανονικά για τα ψώνια, δεν βλέπω που υπάρχει το πρόβλημα σε μια τέτοιας μορφής οικιακή πρωτοβουλία.
  Από την άλλη μεριά και σε επίπεδο επαγγελματικό υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Αλλά γι αυτό επειδή έχω πλήρη τα στοιχεία για ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, μάλλον θα επανέλθω στο μέλλον.
  Ήδη πάντως έχει υπάρξει ενδιαφέρον στη Μύκονο κι αν κάποιος ή κάποιοι το επιθυμούν, υπάρχει διαθέσιμη μαγείρισσα και μάλιστα πολύ καλή.
  Στόχος είπαμε είναι ο περιορισμός του κόστους, η απόκτηση ελεύθερου χρόνου (για μπάνιο και ξεκούραση το καλοκαίρι) και κυρίως η καλή και σωστή διατροφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s