5 βιβλία, γεύσης σημαντικά

Βιβλία που αγαπήσαμε

(νέες και παλιότερες εκδόσεις – επιλογή Δ. Ρουσουνέλου για το BHMA Gourmet)

Το στομάχι του Παρισιού

 Εκεί που σαστίζει κι ο πιο καλοταϊσμένος ευζωιστής, εκεί χτυπά η καρδιά του Παρισιού. Στην Les Halles, στην κεντρική αγορά, στο στομάχι του!

Στον χορτάτο κόσμο της αγοράς, οι αδύνατοι δεν έχουν τύχη. Ούτε η επανάσταση! Το μυθιστόρημα του Ζολά σε καθηλώνει για το ανεπανάληπτο ταξίδι στις γεύσεις, όχι για την πλοκή. Κλασσικό ανάγνωσμα, δοκιμασμένο, με φόντο τον 19ο αι., γυναίκες ερωτικές με πλούσια κάλλη και χαρίσματα, μοσχοβολούν βούτυρο, μπαχαρικά και φρέσκα φρούτα. Τις εκδόσεις (Δελφίνι, 1992) και (Στάχυ, 2001) συμπληρώνει το επιδόρπιο του Δ. Αντωνόπουλου: «Τρώγοντας με τον Ζολά».

ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ, ΤΟΥ EMILE ZOLA, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ, ΕΚΔ. ΣΤΑΧΥ, 2001, ΣΕΛ. 467, ΤΙΜΗ 16,63 ΕΥΡΩ

Η Κουζίνα του Balthazar 1973-1983

Η ιστορία ενός εστιατορίου, η πολιτική, καλλιτεχνική και κοινωνική περιγραφή, με εικόνες και λόγια, μιας εποχής όπου οι γεύσεις, το πνεύμα, οι τέχνες αναζητούν μια νέα μεταπολιτευτική ταυτότητα. Σπάνια ένα βιβλίο μαγειρικής, είναι τόσο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, σε καταγραφές και μαρτυρίες. Οι συνταγές φέρουν τη σφραγίδα αυθεντικότητας του Νίκου Παλαιολόγου, πολίτη του κόσμου με μυκονιάτικη καταγωγή και της Καίη Τσιτσέλη, γυναίκας των γραμμάτων με ρίζες από Κεφαλονιά και Χίο. Η έκδοση σχεδιάστηκε από τη Λίλα Παλαιολόγου που συνεργάστηκε στα κείμενα και στην επιμέλεια με τον Βαγγέλη Πελέκη.

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ BALTHAZAR 1973-1983, ΤΗΣ ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΕΚΔ. ΙΣΤΟΣ, 2010, ΣΕΛ. 326, ΤΙΜΗ 42,60 ΕΥΡΩ

Ραγού και άλλα εδέσματα

Το νόστιμον ήμαρ στη γλυκιά πατρίδα της ποίησης, βρίσκει συνταξιδιώτη τον Νίκο Λεβέντη. Η φετινή του σοδειά, τραχανάς απλωμένος στον ήλιο. Πενήντα τρία ποιήματα «δαφνοστεφανωμένα σα φακές με ρέγκα», υποκειμενικά σαν τον έρωτα για τα μιλφέιγ, παρηγορητικά «σαν το μύχιο καρότο, το ενδόμυχο λάδι στην κλασσική φασολάδα».

Όταν η ποίηση συντάσσεται με όρους γαστρονομίας «νοσταλγοί και νεοθετικιστές συμφωνούν/ σ’ ένα πράγμα: αν νόστος είναι το ταξίδι/ το άνοστο σημαίνει δίχως επιστροφή»

ΡΑΓΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΕΚΔ. ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, 2011, ΣΕΛ. 90, ΤΙΜΗ 9,59 ΕΥΡΩ.

Ψυχολογία της διατροφής

Μια σχέση που δοκιμάζεται καθημερινά: Εμείς και οι διατροφικές μας συνήθειες. Μέσα από την ιδιότυπη γλώσσα πρόσληψης της τροφής, προβάλλουν δυσλειτουργίες, που ξεκινούν απ’ την περίοδο ακόμα του θηλασμού.

Μπορεί η τροφή και η διαδικασία μαγειρικής της να μας συμφιλιώσουν με τον εαυτό μας, να γίνουν κρίκος κοινωνικών σχέσεων, πράξη φροντίδας προς τους αγαπημένους μας ή ακόμα να ικανοποιήσουν τις αισθήσεις μας;

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2011, ΣΕΛ 218, ΤΙΜΗ 15,04 ΕΥΡΩ.

 Η τέχνη της πίτας

Εβδομήντα πίτες ηπειρώτικες απλές, γιορταστικές και πλούσιες, γλυκές και αλμυρές, στολισμένες κι αστόλιστες, λαδωμένες ή αλάδωτες. Κάθε χωριό κάθε σπίτι, κάθε ζευγάρι χέρια κάνει και τη δικιά του. Τρίγωνες, και τετράγωνες, τυρόψωμα και στριφτόπιτες, ξεσκέπαστες ή σκεπασμένες, πολύφυλλες και πολυφίλητες.

Ένα βιβλίο μνημείο –βρίσκεται στη δεύτερή του έκδοση- ερευνητικό και αναλυτικό με πλήρη συνταγογράφηση, φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ, ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΓΗΡΑΛΕΑ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ, 2011, ΣΕΛ. 158, ΤΙΜΗ 13,23 ΕΥΡΩ

Δημοσιεύτηκε στο Βήμα Gourmet τεύχος Δεκεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s