Θέατρο στη Δήλο, ένας στόχος όνειρο!

UPDATED 31.05.11

Στο Μέγαρο Υπατία, Ηπείρου και Πατησίων γωνία, στο κτίριο που για ένα διάστημα φέτος στέγασε συμβολικά την ανθρωπιστική πλευρά ημών των Νεοελλήνων, γίνεται η αρχή για να συντελεστεί ένα όνειρο δεκαετιών: η αναστύλωση του αρχαίου Θεάτρου της Δήλου.

Με τίτλο «Ένα σπουδαίο μνημείο μας περιμένει», γίνεται σήμερα μια συνάντηση που περιλαμβάνει σειρά ομιλιών με Έλληνες και Γάλλους αρχαιολόγους. Θα χαιρετίσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος. Φορείς της ιδέας το Ινστιτούτο Υπατία και το Σωματείο Διάζωμα.

Πιστεύουμε ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια και η συνεργασία Ελλήνων και Γάλλων σε συνδυασμό με την πιθανότητα άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών χορηγιών θα φέρει αίσιο αποτέλεσμα και σύντομα.

Μακάρι ένα όνειρο σαν αυτό να γίνει πραγματικότητα στα χρόνια μας. Το οφείλουμε και στη Δήλο και στη Μύκονο.

UPDATE με αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα 31.05.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο Μέγαρο ΥΠΑΤΙΑ. Στο πρόσωπο δε του Διευθυντού της κου Ντομινίκ Μιλιέ τιμήθηκε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών που ξεκίνησε την ανασκαφή του μνημείου το 1882.

Στην εκδήλωση εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ), για συμπόρευση και συνέργεια για τη διάσωση ενός από τα σπουδαιότερα αρχαία θέατρα της χώρας μας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με ενθουσιασμό, πίστη, αγάπη, αφοσίωση.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου ΥΠΑΤΙΑ κ. Κων/νος Ρουτζούνης ζήτησε να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και η προσπάθεια στο ίδιο το μνημείο.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία και στην αναγκαιότητα να στρατευτούμε όλοι για τη διάσωση και την ανάδειξή του μνημείου. Ανακοίνωσε ότι, όπως και στην περίπτωση των Δελφών, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα αναθέσει εντός της εβδομάδας σε ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του τη μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου στον πολιτικό μηχανικό κ. Κων/νο Ζάμπα. Για το ξεκίνημα του κουμπαρά, συνέχισε ο κ. Μπένος, το ΔΙΑΖΩΜΑ θα καταθέσει αύριο κιόλας το ποσό των 10.000 ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού του. Η οριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 7 μήνες. Ελπίζουμε, είπε απευθυνόμενος στο Υπουργό ο κ. Μπένος, ότι τότε θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να ενταχθούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου στο ΕΣΠΑ.

Επίσης ο κ. Μπένος τόνισε πόσο σημαντική θεωρεί το ΔΙΑΖΩΜΑ τη συνεργασία του με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει υπογραφεί συμφωνητικό αμοιβαίας ανταλλαγής του επιστημονικού υλικού, το οποίο έχει ήδη παραχθεί από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και θα παραχθεί στο μέλλον από το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας διατυπώνοντας το μεγάλο διαχρονικό αίτημα του νησιού του για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου και σημειώνοντας ότι και ο Δήμος θα συμμετάσχει ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικός Γραμματέας του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης παρουσίασε το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και υπογράμμισε την πολύχρονη και πολυσχιδή συμβολή του Διευθυντού της κου Ντομινίκ Μιλιέ στην ανασκαφή και ανάδειξη σπουδαίων αρχαιολογικών χώρν της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις δύο σημαντικές ομιλίες του κου Jean Charles Moretti, Δ/ντού Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και της κας Φωτεινής Ζαφειροπούλου, επιτίμου Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Το θέατρο της Δήλου βρίσκεται σε έναν από τους σπουδαιότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας, στο ιερό νησί της Δήλου, όπου σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η αδελφή του η Άρτεμις. Το μνημείο, χωρητικότητας 6.500 θεατών, άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.Χ. και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε 70 χρόνια. Το αρχαίο θέατρο της Δήλου άρχισε να ανασκάπτεται το 1882 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Σήμερα το μνημείο σώζεται σε κακή κατάσταση διατήρησης.

 

LINK :  To Βήμα 12.05.2011

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s