Home

Ειδικοί επιστήμονες, marketers, δημοσιογράφοι, διακεκριμένοι εστιάτορες και μάγειροι, food bloggers και πολλοί άλλοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους στις 2-3 Φεβρουαρίου 2011 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στο Συνέδριο με θέμα «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού».

Σκοπός του συνεδρίου

  • αυξήσει το ενδιαφέρον για τις γαστρονομικές εμπειρίες στον τουρισμό.
  • Να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της ολοένα και αυξανόμενης σημασίας που έχουν οι γαστρονομικές εμπειρίες στον τουρισμό, στο πλαίσιο της σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τις αυθεντικές εμπειρίες που πλέον αναζητούν οι άνθρωποι στα ταξίδια τους.
  • Να διερευνηθούν τρόποι για την καλύτερη παρουσίαση, προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας καθώς και των άριστων γαστρονομικών προτάσεων και επιλογών.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ). Οργανώνεται επίσης με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και του SITE Greece (Society of Incentives and Travel Executives).

Το Πρόγραμμα
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011
08.00 – 09.00 Εγγραφές
Ενότητα 1 – Συντονιστής: Μιχαήλ Αργύρης, Πρόεδρος SITE Greece 09.00 – 10.40

  • Για να μην είναι άνθρακας ο θησαυρός! Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas
  • Γνωρίζουν οι παροχείς υπηρεσιών εστίασης τους πελάτες τους και την εμπειρία που τους προσφέρουν; Ανάλυση διαφορών (gap analysis) σε έναν τουριστικό προορισμό, Γεωργία Ζούνη, OpenTourism
  • Χτίζοντας προγράμματα κινήτρων και κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία της τοπικής γαστρονομίας, Τάσσος Παππάς (CITE), Πρώην Πρόεδρος SITE International
  • Βιώσιμη διαχείριση προορισμών και τοπική ανάπτυξη, Παναγιώτα Κουρή, Αναλύτρια ταξιδιωτικών και τουριστικών θεμάτων

10.40 – 11.10 Διάλειμμα
11.10 – 12.00 Επίσημη Έναρξη Απονομή βραβείου αριστείας IMIC-SITE Greece

  • Η γαστρονομία στον ελληνικό τουρισμό Ομιλία Προέδρου ΕΟΤ κ. Νικόλα Κανελλόπουλου Κεντρικές Ομιλίες – Συντονιστής: Γιώργος Δρακόπουλος, Γεν. Διευθυντής ΣΕΤΕ

12.00 – 13.30

  • Tourism Sustainability Begins with Human Resources Development, Jafar Jafari, Professor, University of Wisconsin-Stout (USA)
  • Η Μεσογειακή διατροφή ως πόλος έλξης στις ταξιδιωτικές επιλογές, Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια WHO Collaborating Centre
  • Η συλλογικότητα ως το κλειδί μιας επιτυχούς κοινής πορείας τουρισμού και γαστρονομίας, Δημήτρης Κούτουλας, Ερευνητής Μάρκετινγκ και Τουρισμού

13.30 – 14.30 Γεύμα

Μύκονος-Ξενοδοχείο-εστιατόριο «Η Δήλος»

Ενότητα 2 – Συντονιστής: Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθ. Σύμβουλος Ηλιότοπος
14.30 – 16.30

  • Η γαστρονομία στο μενού μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, Γιώργος Δρακόπουλος, Γεν. Διευθυντής ΣΕΤΕ
  • Γαστρονομία και Τουρισμός καθιερώνουν το όνομα Ελλάδα ως σφραγίδα αριστείας διεθνούς εμβέλειας Αλέξανδρος Κουρής, Πρόεδρος Critical Publics – Atervision
  • Η ταυτότητα του Ελληνικού φαγητού και η Ελλάδα ως γαστρονομικός προορισμός, Αλβέρτος Αρούχ, Αρθρογράφος γεύσης
  • Καινοτομία στα παραδοσιακά προϊόντα: Αντίφαση ή αναγκαιότητα; Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Ε.
  • Η ντελικάτη σχέση της γαστρονομίας με τον πολιτισμό και η σύνδεση με το circuit του τουρισμού Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Ποιότητας
  • E- tourism in the social media era Dimitrios Buhalis, Professor and Director of the John Kent Institute in  Tourism at the School of Tourism, Bournemouth University (UK)
  • 16.30 – 17.00 Διάλειμμα
    Ενότητα 3 – Συντονιστής: Σπύρος Γιαννιώτης, Εισηγητής, Διευθυντής, Athens Training and Development Center

    17.00 – 19.00

  • Digital Storytelling and Tourism, Suzan Lynn Tennant, Prof. & Ass. Director, Indiana University, Purdue University, Indianapolis, School of Informatics, Media Arts & Science (USA) Kellie Welborn, Media and marketing specialist, family farm researcher (USA)
  • “Sharing” τη γευστική εμπειρία Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και New Media, Αρθρογράφος γεύσης
  • Cultivating Taste and Distinction in Social Media (Σεμινάριο) Chris Brauer, Senior Lecturer, Director, Media and Innovation,Department of Computing, Goldsmiths, University of London (UK)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ενότητα 4 – Συντονιστής: Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος 09.00 – 11.00

  • Η πρωτοβουλία “Aegean Cuisine”, Γιώργος Καλώστος, Διευθυντής ΚΕΤΑ Ν. Αιγαίου
  • Η προοπτική ανάπτυξης γαστρονομικού τουρισμού στη Σάμο, Μιχάλης Τοανόγλου, Σύμβουλος Τουρισμού, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EUROXENIA S.A.
  • Γαστρονομικός Τουρισμός: Προσπάθειες ανάπτυξής του στη Χίο, Βάσω Κριτάκη, Συγγραφέας, ερευνήτρια γεύσης
  • Η πρωτοβουλία του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» για την προώθηση της Κρητικής Διατροφής και της καθιέρωσης της Κρήτης ως γαστρονομικό προορισμό Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας
  • Fistiki Fest: Το στοίχημα της Αίγινας, Στράτος Πανταβός, Αρχιτέκτων
  • Χωράει το ελληνικό τοπίο σε ένα πιάτο; Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συγγραφέας, Ερευνητής γαστρονομίας
  • Ελληνικό Πρωινό, μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Πίττας, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΞΕΕ

11.00 – 11.30 Διάλειμμα

Ενότητα 5 – Συντονίστρια: Μαργαρίτα Μανούσου, Δημοσιογράφος, Τουριστική
Αγορά 11.30 – 13.30

  • Culinary Tourism: the way to a tourist’s heart (and wallet) Sotiris Hji-Avgoustis, Prof. & Chair, Suzan Alvarez, Lecturer, Indiana University Purdue University Indianapolis, Dpt of Tourism, Conventions & Event Management (USA)
  • Τhink Locally, Attract Globally, Meredith Pillon, Travel and tourism executive and public relations specialist
  • Πραγματικοί άνθρωποι, πραγματικά μέρη, πραγματικό φαγητό: Η σημασία της αυθεντικότητας στο γαστρονομικό τουρισμό, Νταϊάνα Κόχυλα, Αρθρογράφος γεύσης, συγγραφέας σύμβουλος – σεφ εστιατορίου Πύλος (NYC) Glorious Greek Cooking & Culinary Tours
  • Kea Artisanal Γαστρονομικές Διακοπές: μας διαφημίζουν οι πελάτες μας! Αγλαΐα Κρεμέζη, δημοσιογράφος, συγγραφέας, φωτογράφος
  • Η πρωτοβουλία “Gourmet Touring” της Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ομίλου Aldemar Hotels&Spa Eco-fooding Ιωάννης Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος Green Evolution Α.Ε.

13.30 – 14.30 Γεύμα

H ταβέρνα του Πιπεριά

Ενότητα 6 – Στρογγυλά τραπέζια: Η μεγάλη συζήτηση! 14.30 – 15.30  Εστιατόρια: η καρδιά της εμπειρίας του φαγητού,

Συντονιστής: Ντίνος Στεργίδης, Vinetum Οινική Επικοινωνία,

Συμμετέχοντες:

    -Λευτέρης Λαζάρου, Εστιατόριο Βαρούλκο, Αθήνα
    -Δημήτρης Μαυρίκος, Εστιατόριο Μαυρίκος, Ρόδος
    -Γιώργος Ριζόπουλος, Εστιατόριο El Greco, Μύκονος
    -Νίκος Σαράντος, Chef, Ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων, Πρόεδρος του ελληνικού Euro-Toques
    -Κώστας Τουλουμτζής, Εστιατόριο Enoteca, πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων

Το καφφεοινοπωλείον του Μονογυιού – Άνω Μερά

Ενότητα 6 – Στρογγυλά τραπέζια: Η μεγάλη συζήτηση! – συνέχεια 15.30 – 16.30
Τουρισμός και επώνυμο ελληνικό κρασί: μια σχέση αμοιβαίου οφέλους,

Συντονίστρια:
-Μάγια Τσόκλη, Βουλευτής, Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού,

Συμμετέχοντες:
-Άρης Κεφαλογιάνης, Διευθ. Σύμβουλος “Gaea” (ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ)
-Αντωνία Κυριαζή, Γενική Διευθύντρια, Ελληνικό παράρτημα WSET
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Διευθ. Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (Costa Navarino)
-Στέλιος Μπουτάρης, Οινοποιός, Κτήμα Κυρ-Γιάννη

-Γιώργος Πίττας, Μέλος ΔΣ Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
-Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
-Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιατόριο Σελήνη, Σαντορίνη

16.30 – 16.45 Διάλειμμα

16.45 – 17.45 Η άποψη των δημοσιογράφων γεύσης και κρασιού,

Συντονιστής: Δημήτρης Ποταμιάνος, E Gourmet, Ελευθεροτυπία,

Συμμετέχοντες:
-Δημήτρης Αντωνόπουλος, Αθηνόραμα, Umami
-Νανά Δαρειώτη, BHMA Gourmet
-Νταϊάνα Κόχυλα,Ταχυδρόμος, Τα Νέα
-Νίκη Μηταρέα, Cook Book-Εικόνες, Έθνος
-Μερόπη Παπαδοπούλου, Οινοχόος, Γαστρονόμος, Κ, GK, Καθημερινή

-Σίσσυ Νίκα, Real Taste and Style

17.45 – 18.45
Το πετυχημένο παράδειγμα της Σαντορίνης,

Συντονιστής: -Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας
Συμμετέχοντες:
-Ματθαίος Δημόπουλος, Γεν. Διευθυντής Ένωσης Συνεταιρ. Θηραϊκών Προϊόντων
-Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
-Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ηλιότοπος
-Σοφία Πέρπερα, All About Greek Wine -Πάρις Σιγάλας, Οινοποιός

19.15 – 20.30 Ενότητα 7
Από την ανάγκη στην απόλαυση: διατροφικές συνήθειες στη Θήρα της Εποχής
του Χαλκού
, Χρίστος Ντούμας, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής των
Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας.

*αναδημοσίευση από in.gr

φωτογραφίες από το αρχείο που συλλέγει ο Δ. Κουτσούκος

link: IMIC 2011: «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του Φαγητού»

Advertisements

3 thoughts on “Valuing the food experience*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s