Ελεύθερη ψήφος είναι μόνο η ψήφος συνείδησης!

Η Κ.Ε.Πο.Μ. για τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου η Κ.Ε.Πο.Μ. πέτυχε μέρος του βασικού της στόχου που ήταν η εκπροσώπηση στον Δήμο. Με δεδομένη την πόλωση και το σύντομο χρόνο που είχε από την συγκρότηση της ως πολιτική κίνηση, μέχρι τις εκλογές, τα κατάφερε καλά. Έδωσε ποιότητα στον προεκλογικό αγώνα, τον εμπλούτισε με πολιτικά επιχειρήματα και δεν παρέσυρε ούτε παρασύρθηκε σε αντιπαραθέσεις επί προσωπικού και σε ανθρωποφαγικές συμπεριφορές.

Δεν αμφισβήτησε ούτε μία στιγμή το δικαίωμα κανενός από τους συνδυασμούς να κατέβει σε εκλογική αναμέτρηση διότι πιστεύει ότι όλοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίζονται τη πολιτική διαφορετικότητά τους, μέσα από πολλών αποχρώσεων συνδυασμούς. Οι πολίτες επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους, μέσα από τη σύγκριση και όχι από την πίεση να συνταχθούν αστόχαστα ως πρόβατα κάθε φορά και υπό πίεση, με τον έναν ή τον άλλον ισχυρό συνδυασμό. Κανείς συνδυασμός, κανένας πολίτης δεν είναι ουρά κανενός.

Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπροσώπηση, μας το αρνήθηκαν πολλοί όταν κατηγορηθήκαμε ότι κατεβαίνουμε για να ‘κόψουμε ψήφους’ ενώ θα έπρεπε να μπούμε σε άλλον συνδυασμό. Ακόμη και σήμερα ακούμε αυτές τις κουβέντες από ανθρώπους με παρωπίδες, που έχουν μάθει να σκέπτονται άγονα και ρηχά, χωρίς να αναλύουν σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα με κίνδυνο να πέσουν σε καινούργια λάθη.

Είναι αλήθεια πως τα αποτελέσματα των εκλογών μας ξάφνιασαν όλους.

Οι εκλογές του πρώτου γύρου ανέδειξαν τον συνδυασμό του κ. Κουσαθανά- Μέγα ως πρώτο, με μεγάλη διαφορά από αυτόν του κ. Φιορεντίνου.

Με την ψαλίδα της διαφοράς, είναι σαν να προκρίνεται η άποψη ότι η κοινωνία  πράγματι «δεν θέλει πειραματισμούς», κάτι άλλωστε που ο ίδιος ο κ. Κουσαθανάς Μέγας πρεσβεύει στο πρόγραμμά του.

– Χωρίς σημασία δηλαδή το γεγονός ότι η πολιτεία του δημάρχου και των αντιδημάρχων του είναι υπό εισαγγελική έρευνα, με μεγάλη πιθανότητα να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους κι εναντίον του τ. δημάρχου, σε βαθμό κακουργήματος!

– Χωρίς σημασία ότι υπάρχουν κλεμμένα χρήματα και κακοδιαχείριση.

– Χωρίς σημασία η πολιτική των ρουσφετιών και των ανταλλαγών και οι ανύπαρκτες πολιτικές για την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

– Χωρίς σημασία ότι ο Δήμος θα μοιάζει με μουσείο παλαιοντολογίας με απολιθώματα πολιτικών και δεινοσαύρους της αυτοδιοίκησης.

Η σκληρή πραγματικότητα των 1082 σταυρών ενός υποψηφίου, που κοντεύει να συμπληρώσει και την 3η δεκαετία παρουσίας του στα δημοτικά πράγματα, χτυπάει καμπανάκι συναγερμού. Η συγκέντρωση τόσο μεγάλης εξουσίας σε ένα μόνο άτομο νομιμοποιεί μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας που λειτουργεί και συμπεριφέρεται με νοοτροπίες και πολιτικές πρακτικές της Οθωμανικής περιόδου, στη Μύκονο του 2010.

Απ’ την άλλη το ποσοστό του κ. Φιορεντίνου μας έδειξε τί αποτελέσματα μπορεί να φέρει:

– η απουσία μιας καλά δομημένης δημόσιας εικόνας του ως υποψηφίου δημάρχου

– η έλλειψη  κοινωνικών δεξιοτήτων και ταπεινοφροσύνης

– η απουσία ώριμης πολιτικής ματιάς που στρέφεται στο μέλλον

– η έλλειψη αυτοκριτικής και το φόρτωμα των λαθών του στις πλάτες άλλων.

Κυρίως όμως έδειξε ότι όποιος δεν έχει καθαρό πολιτικό λόγο και “φανερούς” τους συμμάχους του, πατάει σε πολύ ολισθηρό έδαφος. Πολύ περισσότερο αν έχει και πολιτικό παρασκήνιο, που συνδέεται με τα μοιραία πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος. Ωστόσο, το 32,8% που έλαβε, δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Μυκονιατών επιθυμεί διακαώς την αλλαγή, τουλάχιστον στα πρόσωπα και όχι τόσο στις αντιλήψεις. Ο κ. Φιορεντίνος τόσο μπόρεσε να εμπνεύσει και να πείσει.

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να λάβουμε με πολύ πιεστικό τρόπο θέση για το ποιόν από τους δύο συνδυασμούς προτιμούμε να μας διοικήσει. Με όρους πόλωσης, που αφαιρεί τη δυνατότητα κριτικής σκέψης και καθαρού πολιτικού βλέμματος από τους ψηφοφόρους.

Η Κ.Ε.Πο.Μ.  δεν ενστερνίστηκε ουδέποτε αυτήν την λογική και έδρασε με ουσιαστικό τρόπο εγκαίρως, όταν προείδε από τον Ιούλιο του 2010 ότι θα φτάναμε σήμερα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Για αυτό το λόγο πήρε τότε την ενωτική πρωτοβουλία να καλέσει τους δύο ανεξάρτητους συμβούλους Μ. Αποστόλου και Ν. Σαλάχα και τους επικεφαλής Α. Φιορεντίνο και Α. Κουσαθανά και να προτείνει την συνεργασία όλων, με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Το όλο εγχείρημα είχε ως στόχο την διαχείριση του Δήμου για τα επόμενα μεταβατικά 3,5 χρόνια. Θα λύναμε προβλήματα Καλλικράτη, κακοδιαχείρισης, καθημερινότητας, προοπτικής. Θα διερευνούσαμε τα οικονομικά σκάνδαλα, θα ξαναβάζαμε το νησί στον χάρτη της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ειδικά, προτάθηκε επικεφαλής να τεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι κάποιος από τους τρεις υποψηφίους.  Η συνεργασία θα γινόταν στη βάση ενός πλαισίου αρχών που θα το συμφωνούσαν και οι τέσσερις πλευρές. Δυστυχώς μόνο η Κ.Ε.Πο.Μ., η Μ. Αποστόλου, και ο Ν. Σαλάχας ήταν τότε θετικοί. Οι άλλοι δύο αρνήθηκαν την πρόταση συνεργασίας. Ούτε καν έδωσαν το περιθώριο στους εαυτούς τους και στους συνεργάτες τους να το σκεφτούν και να απαντήσουν 3-4 μέρες αργότερα. Έτσι χάθηκε η μοναδική ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε σοβαρά και ενωμένοι στον συνδυασμό του κ. Κουσαθανά-Μέγα και των συνεργατών του και σε ότι εξέφραζε διαχρονικά κι εκφράζει σήμερα.

Αν είχε αίσιο τέλος η παραπάνω ειλικρινής, θαρραλέα, ελπιδοφόρα, πολιτικά ορθή και ισότιμη για όλους πρόταση, θα είχαμε γυρίσει τη σελίδα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως εγωισμοί και μωροφιλοδοξίες δεν άφησαν να κυριαρχήσει η κοινή λογική.

Η Κ.Ε.Πο.Μ. κάνοντας τον απολογισμό των αποτελεσμάτων αισθάνεται ότι έδρασε με βάση αποκλειστικά τις αξίες της και το πλαίσιο αρχών της. Παρά το γεγονός ότι βγήκε τέταρτη, η αποδοχή και ο σεβασμός του κόσμου απέναντί της ήταν περισσότερο από εμφανής και μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για το μέλλον ώστε να τα πάμε καλύτερα.

Στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, απέναντι στην πόλωση, αντιπροτείνουμε τις αρχές μας:

-Σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον, σεβασμός στη διαφορετικότητα.

-Πιστεύουμε σε ένα Δήμο κύτταρο δημοκρατίας και όχι χωματερή ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών. Όχι στο κομματικό ‘μαγαζάκι’ που μετατράπηκε με τα χρόνια ο Δήμος μας.

-Πιστεύουμε σε μια Μυκονιάτικη κοινωνία ανοιχτή,  κοσμοπολίτικη, όχι ξενοφοβική.

-Πιστεύουμε στην ζωογόνο δύναμη της παράδοσης και της ιστορίας όταν μπολιάζονται με τις σύγχρονες ανάγκες και τα αιτήματα για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.

-Πιστεύουμε στον δημόσιο χώρο ως κοινωνικό αγαθό και όχι μόνο ως χώρο εμπορίου.

-Επικεντρωνόμαστε στα συμφέροντα της έντιμης πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού που αποτελείται από επιχειρηματίες, εργαζόμενους, υπαλλήλους, διανοούμενους, και κατ’ επιλογήν Μυκονιάτες.

-Είμαστε αντίθετοι στις πρακτικές μιας προνομιούχας ελίτ ντόπιων και ξένων που δρα ερήμην νόμων απονεκρώνοντας το νησί, καταλύοντας την τοπική δημοκρατία, καταπατώντας τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα είμαστε συνεχώς παρόντες εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί ευτυχώς δεν ήρθαν μόνο τα σκάνδαλα στον αφρό, αλλά αναδύθηκαν και οι ενεργοί πολίτες της Μυκόνου.

Στις εκλογές της Κυριακής θα πάμε να ψηφίσουμε με βάση τις παραπάνω αρχές. Μόνο έτσι δεν θα μετανιώσουμε για την ψήφο μας την άλλη μέρα. Θα ‘ναι μια ψήφος καταδίκης σε νοοτροπίες καταστρατήγησης της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Καλούμε όλους τους ψηφοφόρους με την επιλογή τους να υπερψηφίσουν τις παραπάνω αρχές με τον καλύτερο τρόπο που οι ίδιοι ελεύθερα θα επιλέξουν. Ελεύθερη ψήφος είναι μόνο η ψήφος συνείδησης!

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου

11 Νοεμβρίου 2010

5 σκέψεις σχετικά με το “Ελεύθερη ψήφος είναι μόνο η ψήφος συνείδησης!

 1. Κυρίοι ή κυρίες των blogs, «Ο δρόμος προς το κτίριο Βοϊνοβιτς..», «Mυκονιάτικη Ζούγκλα», «Μύκονος Ζοο»,

  Επειδή το τελευταίο διάστημα μέσα από σχόλια ή κείμενα των παραπάνω Blogs παρουσιάζομαι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ως εκείνο το πρόσωπο που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «Savrada» ή ως εκείνος που για λογιαριασμό του κ. Μέγα αρθογραφεί ανωνύμος κατά του πρώην Δημάρχου κ. Βερώνη, του κ. Φιορεντίνου κ.λπ. είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα εξής:
  1. Δεν με αφορά η ιστορία της ανώνυμης καταγγελίας ή λασπολογίας διότι αφενός είναι η πιο σύγχρονη μορφή φασισμού και αφετέρου η πιο σύντομη μέθοδος καταστροφής της εικόνας ενός πολιτικού. Υπό αυτήν την έννοια αποστρέφομαι αυτή την μορφή επικοινωνίας τόσο ιδεολογικά-αξιακά, όσο και επαγγελματικά.
  2. Δεν είμαι εκπρόσωπος του κ. Μέγα, του κ. Βαμβακούρη ή αυτής της δημοτικής αρχής διότι δεν συνδέομαι μαζί τους επαγγελματικά. Οι όποιοι συσχετισμοί στην παρούσα στιγμή είναι παντελώς ανακριβείς.
  3. Δεν θα μπορούσα ποτέ να μιλήσω απαξιωτικά για ανθρώπους όπως ο κ. Βερώνης, ο κ. Φιορεντίνος, η κ. Αποστόλου, ο κ. Σαλάχας τους όποιους σέβομαι προσωπικά, όπως και τις οικογένειές τους. Το ίδιο είμαι βέβαιως ότι αισθάνονται και αυτοί για εμένα παρά το γεγογός ότι σε αυτές τις εκλογές βρεθήκαμε απέναντι.

  Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω τούτο: αν θέλετε να με βρίσετε πέστε ανοιχτά το όνομά μου. Μην φοβάστε. Δεν έχω καμία πρόθεση να κινηθώ νομικά γιατί από θέση πιστεύω ότι τα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου και της προπαγάνδας δεν λύνονται στα δικαστήρια, αλλά στο πλαίσιο της δημοσιότητας και του κοινωνικού διαλόγου. Ως εκ του τούτου σας δίνω το ελεύθερο να με βρίζετε όσο θέλετε.

  Και μια πρόταση. Αν οι επικεφαλείς των δημοτικών συνδυασμών θεωρούν ότι αυτή η ιστορία τους αφορά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν δημόσια θέση και να θέσουν τα όρια που χωρίζουν την πιο σκληρή πολιτική κριτική από την πιο φθηνή και αισθητικά βάρβαρη λάσπη των σύγχρονων μασκοφόρων ταγμασφαλιτών.

  Με τιμή
  Νίκος Κάπλαντζης

  1. Αγαπητέ, Νίκο,
   δεν θα συμφωνήσω μόνο στο 1, στο 2 και στο 3 και είμαι σίγουρος δεν θα ήθελες να επιχειρηματολογήσω.
   Γι αυτό λοιπόν σιωπώ όσο κι αν προκληθώ.
   Χαιρετώ κι έυχομαι καλή επαγγελματική πορεία στη συνέχεια.
   Μια απορία: ζητάς φαντάζομαι και από την επικεφαλής του δικού μας συνδυασμού να «προστατέψει» και να «πάρει θέση».
   Λάθος e-πόρτα χτυπάς, αγαπητέ, δεδομένου ότι η ίδια δεν κάνει κλικ σε τέτοιους χώρους. Αν έχεις θέμα, παρακαλώ να της (μας) παραδόσεις κα’ ιδίαν τα στοιχεία σου συγκεντρωμένα και τεκμηριωμένα. Με το καλό να αρχίσουμε από κοινού έναν αγώνα για ΟΛΗ την κατάσταση της πολιτικής επικοινωνίας στο νησί.
   Να σου δώσω και μια συμβουλή: πολλή σημασία δίνεις!
   Προφανώς κάτι ξέρεις για να το κάνεις. Κι εννοώ γνωρίζεις (και επιστημονικά) πόσο φθοροποιός είναι η λάσπη και η παραπληροφόρηση.
   Καλημέρα.

 2. βγάζεις την Μύκονο ασπροπρόσωπη, Δημήτρη, και δεν εννοώ τα πολιτικά και τους πολιτικούς σου προσανατολισμούς, αλλά γενικά αυτη η σελίδα βγάζει μια άλλη, την πραγματική εικόνα του τόπου σου, την οποία δέν έχει ο κόσμος, παρά μια πλασματική εικόνα ενός νησιού καρικατούρα του νεοπλουτισμού και την επιδειξιομνίας και.. βάλε αλλά δε χρειάζετε να πω περισότερα με περεξηγείσετε κιόλας, αλλά τα ίδια λέω και για τον τόπο που ζω εγω. την σαντορίνη. οτι μας έχει φάει η φαντασία, αλλά τα σκουπίδια τα πέρνει ο έρας όποτε φυσάει.. να στε καλά, καλή συνέχεια και καλή αντάμωση..

 3. Πραγματική εικόνα είναι ΌΛΕΣ οι εικόνες μαζί! Κι αυτά πατρίδα μας, αλλά νησάφι με την μονοκαλλιέργεια και τη μαφιόζικη μονομέρεια. Στη Σαντορίνη τουλάχιστον επικράτησαν, άκουσα, άλλες εκλογικές λογικές.
  Εκ των πραγμάτων χρόνια τώρα σας στέλνουμε την υποκουλτούρα μας πεσκέσι και κάποιοι -όχι μόνο από το δικό σας νησί- λοξοκοιτούν με αίσθημα ζήλειας τα «κατορθώματά μας».
  Ευτυχώς που «ο Βοριάς που ματώνει τις Κυκλάδες» δεν στέλνει τα δικά σας σκουπίδια προς τα ‘δω και κρίμα που δεν φυσά λίγο ζωογόνο αεράκι να μας στείλει την ελάχιστη έστω από τη μέγιστη κατάκτηση στο κομμάτι της προώθησης των προϊόντων σας μηδέ του τουριστικού εξαιρουμένου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s