Από τα καμπανάκια, στις βουβουζέλες, ελέω εισαγγελέα

Όσοι παρακολουθείτε 4 χρόνια τώρα,το blog «Όλα στα κάρβουνα» γνωρίζετε ότι με το «ράδιο αρβύλα» δεν έχουμε σχέση. Ωστόσο σήμερα αποκαλύπτουμε μια συζήτηση που είχαμε με γνωστό δικηγόρο κι ας την εκτιμήσει ο καθένας όπως θέλει. Αντέξαμε το «μυστικό» -λόγω αδυναμίας διασταύρωσης- επί 3 μήνες. Τώρα όμως το σκηνικό αλλάζει. Η καταιγίδα που τείνει να σαρώσει όσους έχουν περάσει από ηγετικές θέσεις στο Δήμο Μυκόνου τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν από καιρού προαναγγελθείσα. Δεν μένει παρά να έχουμε, με το καλό, την δέουσα αποκαθήλωση των δημοτικών μας αρχόντων από τις συνειδήσεις των συμπολιτών μας.

Κατά καιρούς έχουμε σημάνει καμπανάκια εδώ στα «Κάρβουνα» και στην αρθρογραφία μας σε περιοδικά και εφημερίδες. Δεν μας άκουσε, και δεν μας συμπαραστάθηκε κανείς. Μόνο μια μικρή παρέα φίλων μας και λίγων ανθρώπων, που μοιραζόμαστε τις αλήθειες που ταλάνιζαν τον τόπο. Θέλαμε, λεει, το κακό του νησιού μας. Είμασταν αρνητές. Αυτή ήταν η κατηγορία. Για να δούμε λοιπόν τώρα! Γίνεται σήμερα ρόμπα το νησί. Σε πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδες και κανάλια ηχούν οι βουβουζέλες των απύθμενων σκανδάλων και της εμπλοκής εκείνων που είχαν υποκλέψει την εμπιστοσύνη των Μυκονιατών. Την διαχειρίστηκαν μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο τσαλαπατώντας την. Φαίνεται ότι από την υποκλοπή της εμπιστοσύνης των πολιτών, πολύ εύκολα περνάς και στην κλοπή των ταμείων.

Αλλά ας έλθουμε στο θέμα που προαναφέραμε.

Προ τριμήνου, γνωστός δικηγόρος μας είπε εμπιστευτικά, ότι ο εισαγγελέας στη Σύρο τραβάει τα μαλλιά του. Ο άνθρωπος αναρωτιέται, τι δύναμη είχαν εκείνοι για τους οποίους οι δημοτικοί άρχοντες της Μυκόνου, φρόντισαν να παραγραφούν τεράστια οφειλόμενα ποσά από τον φόρο παρεπιδημούντων. Πώς δεν βεβαίωναν τα χρέη στην ΔΟΥ Μυκόνου με αποτέλεσμα κάποιοι που χρώσταγαν απίστευτα ποσά στο Δήμο να εξακολουθούν να είναι φορολογικά ενήμεροι και να συνεχίζουν σα να μην τρέχει τίποτα τις δραστηριότητές τους. Μιλάμε για ένα σκάνδαλο ύψους 10 εκατομμυρίων, είπε, κι αυτό είναι ανεξάρτητο από το σκάνδαλο των πλαστών διπλοτύπων.

Εκείνη την ώρα σαστίσαμε. Το ποσόν ξεπέρναγε τον ορίζοντα που μπορούσαμε να φανταστούμε. Στα τόσα που κυκλοφορούν, είπαμε, άντε κι άλλο ένα.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορία, που αποκαλύπτει το μεγάλο βάθος της εμπλοκής και το εύρος της συνυπευθυνότητας.

Σύντομα θα μάθουμε τα ονόματα εκείνων χάριν των οποίων έγινε όλο αυτό το μπάχαλο. Όταν θα δωθούν στη δημοσιότητα είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αυτοί οι ίδιοι που συχνά μας έχουν χλευάσει,  μας έχουν απειλήσει, μας έχουν φέρει στη θέση να συνυπάρχουμε με δυσκολία με τους συμπολίτες μας. Αλλά αυτό όσοι έχουμε καθαρή συνείδηση και μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας το ‘χουμε στο γύρο της σκούφιας μας.

Ένα δεν χαρίζουμε και σε κανέναν, τη διαρκή μας έγνοια, και την αγάπη για τον τόπο και το γεγονός ότι είμαστε οι μόνοι που μιλήσαμε έγκαιρα κι επώνυμα. Την ίδια στιγμή άλλοι σιωπούσαν στα όρια της συνενοχής, της ολιγοψυχίας και της ανικανότητας να σταθούν στο πολιτικό ύψος που τους εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας.

Η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και κλήση σε απολογία των υπόπτων για κακουργηματικές πράξεις κατά του Δήμου Μυκόνου, 2 δημάρχων και 2 αντιδημάρχων είναι πιθανότατα η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Ακούγεται ότι η υπόθεση είναι τόσο καλά δεμένη που τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κατηγορούμενους αιρετούς. Αναμένεται χορός αποκαλύψεων, που θα ξεπεράσει τα όρια του νησιού μας και πολύ φοβόμαστε ότι θα βρεθούν να εμπλέκονται πολλοί σ’ αυτό το «πανηγύρι». Τα σκάνδαλα στη Μύκονο δεν λειτούργησαν αποκομμένα από το μεγάλο πάρτυ που είχε στηθεί πανελλαδικά και να μη ξαφνιαστούμε αν πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής βρεθούν εμπλεκόμενα ή αν ακούσουμε να συμβαίνουν τα ίδια που βλέπουμε κάθε φορά στις περιπτώσεις σκανδάλων με κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία, εμπλοκή διαφόρων Off Shore, παιχνίδια στο χρηματιστήριο και άλλα τέτοια.

Ερχόμαστε για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε στον δήμαρχο κ. Κουσαθανά Μέγα αυτό που και επίσημα ως Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου του είχαμε επισημάνει:

εφόσον προσέφυγε δικαστικά κατά των υπαλλήλων του Δήμου, καλά θα κάνει να προσφύγει και κατά παντός υπευθύνου, των αιρετών πρωτίστως, μηδέ του εαυτού του εξαιρουμένου. Ορκίστηκε να διαφυλάττει τα συμφέροντα του Δήμου που διοικεί. Ας το κάνει λοιπόν!

Links:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100015_18/08/2010_411771

http://www.skai.gr/news/greece/article/150087/ypothesi-diafthoras-sti-mykono/

-κι εδώ η 5η σελίδα της εφημερίδας Η Καθημερινή της 18082010, με το ολοσέλιδο ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, που περιγράφει λεπτομερώς τα σκάνδαλα. Η ανάρτηση γίνεται εδώ με την επιφύλαξη του τεκμηρίου αθωότητας όλων όσων αναφέρονται να κατηγορούνται. Αυτού του τεκμηρίου εξαιρούνται τουλάχιστον στο κομμάτι της πολιτικής ευθύνης απαξάπαντες οι αιρετοί:

http://4.bp.blogspot.com/_Nsa73C_1jX0/TGvO2Np-AYI/AAAAAAAAAQY/TolBuGcmbIU/s1600/kathimerini2b.jpg

-το ραδιόφωνο του SKAI:  http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=203914

-και το ρεπορτάζ του SΚΑΙ tv: http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=203924

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s