Το πρόδηλο κατέστη πασιφανές*

Όταν αμφισβητείται η αλήθεια σου όσο να ‘ναι ενοχλείσαι. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιβεβαιώνεται αυτή η αλήθεια έστω και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Στην ουσία δεν ήταν αμφισβήτηση. Όμως μας ζητήθηκε επιπλέον επεξηγηματική επιχειρηματολογία στο θέμα του ελλείμματος δημοκρατίας που εντοπίζαμε στο νησί. Να εξηγήσουμε με παραδείγματα ίσως τον ευρηματικό τίτλο «Μύκονος: την υμνούν ποιητές, την διοικούν μπετονιέρες». Το πρόδηλο προφανώς δεν ήταν και πασιφανές, όπως δεν ήταν τελικά ηθικόν το νόμιμο. Αποδεικνύονται άραγε αυτά; Και πως; Με καταγγελίες και αναφορές που σε φέρνουν στη δύσκολη θέση της απομόνωσης; Τα πράγματα με τ’ όνομά τους δύσκολα τα λες. Τότε πάντως χρειάστηκε το μονόστηλο να γίνει σελίδα κι οι τετρακόσιες λέξεις να γίνουν οκτακόσιες. Έτσι προέκυψε αυτή η στήλη της οποίας φορέθηκε ο υπέρτιτλος “Politics” και της πήγε γάντι, αφού με πολιτικούς όρους μιλήσαμε και πολιτική ήταν η θέση της κι ας πλαισίωνε ένα life style περιοδικό.

Έτσι πορευτήκαμε κι έτσι σιγά σιγά μάθαινε ο αναγνώστης πως υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που δεν συμφωνούν με όλα όσα συμβαίνουν.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Καταλύτης των εξελίξεων υπήρξε η αιφνίδια παραίτηση Βερώνη την Πρωτοχρονιά του 2009. Μέχρι σήμερα δεν έχει πεισθεί κανένας ότι ήταν μια παραίτηση αποφασισμένη από έναν άνθρωπο που απλά κουράστηκε. Τα μετέπειτα γεγονότα, η χιονοστιβάδα του οικονομικού σκανδάλου και όσα ακολούθησαν έχουν θολώσει το τοπίο και πολλοί μιλούν για πολιτική εξόντωση. Κανείς δεν ξέρει. Πιθανόν ούτε ο εισαγγελέας που εξετάζει επί χρόνια στο νησί θέματα που αφορούν την αστυνόμευση, την οικονομική διαχείριση, την οικοδομική δραστηριότητα. Φτάσαμε σήμερα στα απίστευτα γεγονότα:

– να αναφέρεται το νησί καθημερινά από τα ΜΜΕ ως το απόλυτο σποτ διαπλοκής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος χωρίς να αρθρώνεται αντίλογος,

– να έχει αποκεφαλισθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι λογαριασμοί αξιωματικών και κανείς να μην εκφράζει την παραμικρή έκπληξη,

– να έχει διαλυθεί η πολεοδομία με δυο τουλάχιστον ανώτερους υπαλλήλους (Διευθυντή και υποδιευθυντή) να έχουν βρεθεί μ’ έναν θησαυρό μετρητών και ακινήτων που δεν δικαιολογείται από τον μισθό τους,

– να έχουμε τον απόλυτο εξευτελισμό του Δήμου Μυκόνου όπου ο εισαγγελέας διατάσει την κατάσχεση των αρχείων του και των σκληρών δίσκων των υπολογιστών, συνεπεία πολλαπλών κρουσμάτων αδιαφάνειας, σκανδαλώδους διαχείρισης παραποίησης και εξαφάνισης εγγράφων και κυρίως την ανακοίνωση ύπαρξης ενός σκανδάλου υπεξαίρεσης από τα έσοδα ενός ποσού 900 χιλιάδων ευρώ που βαίνει ήδη αυξανόμενο σε μερικά εκατομμύρια.

Εν προκειμένω αναμένεται να κληθούν από τον εισαγγελέα για να απαντήσουν με βάση το προανακριτικό υλικό και το πόρισμα της ορκωτής λογίστριας, ο τέως Δήμαρχος και οι τρεις του Αντιδήμαρχοι. Λογικά, αν μπορεί να υπεξαιρέσει κάποιος μερικά εκατομμύρια από τα έσοδα(!), τότε στα έξοδα που είναι και πιο ευάλωτα σε λαθροχειρίες πρέπει να έχει γίνει πάρτι. Κυρίως όμως τα νέα δεδομένα ανέτρεψαν την εικόνα χρηστής διοίκησης των τελευταίων δεκαετιών. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και αγγίζει τις προμήθειες στα μεγάλα έργα που έγιναν στο νησί και τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Γιατί ένας δήμος που δεν μπορεί να ελέγξει τα έσοδά του, που χάνει το πρωτόκολο, που αδυνατεί να βρει το αρχείο των εισπράξεων από τα ενοίκια των παραλιών και δεν μπορεί να δώσει λογαριασμό, είναι ένας Δήμος που έχει τη φωλιά του λερωμένη. Είναι προφανές όση και να ‘ναι η ευθύνη του ενός εκ των κυρίως κατηγορουμένων, του μέχρι χτες προϊσταμένου διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών (που παραδόξως αν και αποδεδειγμένα εμπλεκόμενος διατηρεί ακόμα την πρώτη του ιδιότητα), ότι την απόλυτη ευθύνη φέρουν εκείνοι που τον διόρισαν εκεί, δίνοντάς του το δικαίωμα να εισπράττει εξωταμειακώς χωρίς να του ζητάνε απόδοση λογαριασμού. Απλά πράγματα, απλή λογική.

Ζω στο νησί δώδεκα μήνες τον χρόνο. Τα τελευταία μάλιστα 52 χρόνια με μικρά διαλείμματα λόγω σπουδών και στρατιωτικού. Άρα δικαιούμαι να γνωρίζω αρκετά καλά τον πόνο όσων βλέπουν γύρω τους να χτίζεται μια καθημερινότητα με υλικά κατεδαφίσεως αγαπημένων στοιχείων αισθητικής, πολιτισμού, πολιτικών κατακτήσεων. Μην απατάσθε. Δεν συμβαίνει εδώ κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει σε οποιαδήποτε πόλη-κράτος της ελληνικής επι-κράτειας. Απλά εδώ η επίθεση ήταν μεγαλύτερη:

-από εμάς τους ίδιους,

-από κρατικούς φορείς,

-από επενδυτές,

-από επισκέπτες «περιηγητές»

Η μεγαλύτερη πληγή σ’ έναν τέτοιο τόπο, είναι η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη εξουσία, απ’ όπου κι αν αυτή πηγάζει. Από τον εξουσιαστή πίσω από το γραφείο του υπάλληλο, ως την μεγίστη εξουσία του μαιτρ παραλίας που σου εξασφαλίζει ξαπλώστρα δίπλα σε τηλεοπτική περσόνα πρωινάδικου!

Όσο για τους άλλους άρχοντες: της τοπικής πολιτικής και της διοίκησης, στ’ άκουσμά τους «ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει». Για αυτό και κουράστηκα ν’ ακούω προοδευτικές θεωρίες, που περιλαμβάνουν προγράμματα Αποκέντρωσης, οράματα και μεγαλοστομίες χρηστής διοίκησης.

Δεν δίνεις ποτέ σε κακομαθημένο παιδί ένα μαχαίρι. Δίνεις;

Εκτός κι αν έχεις εξασφαλίσει ανθρώπους που τα θετικού προσήμου προτερήματα, πολλαπλασιάζονται με θετικού προσήμου ήθος. Έχεις;

Αυτό είναι το ζητούμενο στις επόμενες δημοτικές εκλογές όπου φαίνεται να αντιπαρατίθενται ως ανθυποψήφιοι 4 συνδυασμοί. Από τη μια εκείνοι που προέκυψαν από την ίδια μήτρα, που διοίκησε και διοικεί επί δεκαετίες το νησί κι απέναντί τους όσοι πάντα αντιπαρατίθενται όχι μόνο στα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά κυρίως στις μεσαιωνικές πρακτικές και λογικές της επικρατούσας μέχρι σήμερα διοίκησης στο νησί.

*Το άρθρο με τίτλο «Το πρόδηλο κατέστη πασιφανές»

του Δημήτρη Ρουσουνέλου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό:

MYKONOS CONFIDENTIAL  τον Ιούλιο του 2010

(Αποτελεί τυπικά το πρώτο κείμενο μιας τριλογίας που είθε να αποτελέσει αφορμή

για ουσιαστικό προβληματισμό πάνω στα πολιτικά πράγματα της Μυκόνου).

8 σκέψεις σχετικά με το “Το πρόδηλο κατέστη πασιφανές*

 1. Αν και διαφωνούσα ανέκαθεν για το που τα έδινες, δεν διαφώνησα ποτέ επί της ουσίας των γραφέντων. Αντιθέτως προσαυξάνω για την ισχυροποίηση των όσων τόσα χρόνια οραματιζόμαστε και πιστεύω πως δικαιούμαστε να κάνουμε πραγματικότητα στη ζωή μας.

 2. Η Μύκονος ακολούθησε «πιστά» την κατηφορική πορεία της χώρας μας προς την αδιαφάνεια, την σπατάλη, την ρεμούλα και το πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος των τελευταίων ετών.
  Πως θα μπορούσε να «ξεχωρίσει» από τον σουρό των σκανδάλων;
  Δεν είμαστε ΟΛΟΙ αμέτοχοι.. Και η αδιαφορία μας και το προσωπικό μας συφέρον, κάποιο πετραδάκι βάνει στην πυραμίδα της αθλιότητας!

  1. Πολύ Χριστιανικά καπετάνιο μου αυτά, δηλαδή δε φτάνει που θα δώσουμε λογαριασμό στον Άγιο Πέτρο στο έμπα του Παράδεισου, έχουμε τώρα να ζυγίζομε και το μέγεθος της δικιάς μας ευθύνης για το χάλι;
   Κι ύστερα, εδώ έχουν παραγραφεί τα σκάνδαλα των σκανδάλων, αυτή η ρημάδα η ελάχιστη ευθύνη του καθενός (γιατί πιάστηκε μαλάκας και δεν αντέδρασε στην ώρα του πάρτυ των άλλων) ως πότε δηλαδή θα βαραίνει συνειδήσεις;
   Να τα φέρουμε όλα τούμπα, κυρίως τις συνήθειες και τις σκέψεις μας. Αυτή είναι η μόνη πρόταση που θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, θα κάμει φασίνα και θα βάλει το νησί σε ρότα κανονική!
   Σε παραπέμπω κι εσένα στα επόμενα… υπομονή γιατί έχομε και δουλειές!

 3. Εσείς, οι … πολιτικοί, καταπιανόσαστε (και καλά κάνετε) με το μέλλον μας.. Θα πιάσουμε εντατική φασίνα, θα καθαρίσουμε, θα βάλουμε την βάρκα στη σωστή ρότα … και πάει λέοντας!
  Εμείς οι «φταίχτες» πρέπει να διούμε κατάματα την αλήθεια και να παραδεχθούμε την πραγματικότητα.
  Να πάρουμε οριστικό «διαζύγιο» από το προσωπικό βόλεμα και να αποφασίζουμε για το κοινό συφέρον οχι μόνο όποτε μας δίνουν το δικαίωμα, εκλογές και σία, αλλά και στη καθημερινή μας παρουσία.
  Οι συνειδήσεις μας θα αλαφρώσουν ΜΟΝΟ έτσι δα!
  Αναμένοντας…

 4. Επιτέλους κάποιος να μιλήσει για την πραγματική κατάσταση στο νησί που διασύρεται ανελλιπώς!
  Έχουν γίνει τόσα και όλοι οι υπεύθυνοι έχουν το θράσος να εμφανίζονται δημοσίως σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
  Μα έχει δίκιο ο Ζέππος..για να ξεβολευτούμε λίγο.. ας ξεκινήσουμε με τη ψήφο μας.. τόσο απλά!

  Αναμένουμε τη συνέχεια!
  Καλησπέρα Δημήτρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s