Ιδού η κρίση, ιδού και η πρόκληση

Η τέχνη είναι μια ενδιαφέρουσα διέξοδος σε περίοδο κρίσης,

ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο μέσα στο χαλασμό

να γεννηθούν νέα πράγματα για την τέχνη

εξ αφορμής της ίδιας της κρίσης.

Ιδού η κρίση, ιδού και η πρόκληση

Ο αγγλικός όρος για την ύφεση είναι depression που ερμηνεύεται στα ελληνικά και σαν κατάθλιψη. Αν η Αγορά της Μυκόνου κι όχι μόνο εκείνη της τέχνης, μπει μέσα σ’ ένα τέτοιον κυκεώνα, η κατάσταση θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Πιθανόν να πάρει χρόνια. Κι εδώ είναι που δεν πρέπει να αφήσουμε να παρασυρθούν όλα. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να σταθούμε όρθιοι. Σωστές τιμές, ποιοτικά έργα. Το κοινό υπάρχει και είναι έτοιμο να διαθέσει χρήματα για να αποκτήσει έργα τέχνης. Το κοινό όμως είναι ευάλωτο στα μηνύματα των καιρών και υποψιασμένο. Πολύ δε περισσότερο είναι επιφυλακτικό απέναντι σε πολιτικές τιμών που δημιούργησαν για το νησί μια εικόνα «φαρμακείου». Εμπόριο χωρίς τα βασικά του χαρακτηριστικά: το ντάρε – αβέρε, δεν νοείται.

Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές για την τέχνη και μέχρι το 2007 τα πράγματα διεθνώς ήταν πολύ καλά. Πολύ καλή υπήρξε η κατάσταση στο νησί δεδομένης της άνθησης αγοράς εξοχικής κατοικίας και του real estate. Αυτό όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, γρήγορα ήρθε σ’ ένα τέλος, αφού ήδη ξεπέρασε κατά πολύ τις αντοχές του νησιού. Η οικονομική κρίση του 2008 δημιούργησε μια αναστάτωση που επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις. Αυτό θεωρείται λογικό δεδομένης της ανασφάλειας που διαπνέει όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα. Στη συνέχεια αναμένεται η αγορά να δείξει δείγματα ανάκαμψης. Οι επενδυτές αναζητούν πάντα μακροπρόθεσμες ασφαλείς επιλογές. Από όλες τις επενδύσεις πολυτελείας όπως ακίνητα, θαλαμηγοί, ιδιωτικά αεροπλάνα, πολυτελή αυτοκίνητα ή κοσμήματα, τα έργα τέχνης αποτελούν συχνά ένα ασφαλές καταφύγιο για μια μακροπρόθεσμη τοποθέτηση χρημάτων. Από την άλλη μεριά με μια ορθολογική αναδιάταξη στο θέμα των τιμών, αρκετοί καλλιτέχνες και γκαλερίστες αντέδρασαν έγκαιρα και η Τέχνη μπήκε πάλι στο επενδυτικό παιχνίδι. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί η Αγορά έργων τέχνης αφού σύντομα θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Η Κλαιρ Μακ Άντριου, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων Arts Economics, αναφέρει χαρακτηριστικά: « …η εν λόγω αγορά έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο οι άλλες στερούνται: το συνδυασμό μεγάλου πλούτου, μεγάλου εγωισμού, ματαιοδοξίας, απληστίας, πάθους και αμφισβήτησης». Εμείς σ’ αυτό θα συνυπολογίζαμε το γεγονός ότι ο συλλέκτης επενδυτής μπορεί με βάση το προσωπικό του γούστο να διαμορφώσει το «χαρτοφυλάκιό του». Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Στην τέχνη οι τίτλοι δεν είναι άυλες αξίες, ούτε απλά χαρτιά. Κι εδώ έγκειται η δυναμική των γκαλερί της Μυκόνου που διαθέτουν προς χάριν του φιλότεχνου κοινού μοναδικά έργα σύγχρονης τέχνης, συχνά με άρωμα Ελλάδας, είτε θεματικά, είτε με την υπογραφή γνωστών και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής επιφάνειας του κοινού που επισκέπτεται το νησί, συχνά θα συναντήσουμε στους χώρους Τέχνης πολύ σημαντικά έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο. Γιατί η μεγάλη Τέχνη, όπως και η υψηλή μαγειρική, και η καλή αρχιτεκτονική, απευθύνονται σε κείνους που μπορούν να τα πληρώσουν.

Αυτό που βιώνουμε στη χώρα σήμερα, τουλάχιστον όσο αφορά τη Μύκονο τείνει να θυμίζει το 1974. Τότε ήρθε τ’ απάνω κάτω στην Αγορά. Πολλά καταστήματα άλλαξαν χέρια. Κυρίως όμως άλλαξε η όψη της Αγοράς και πολύ φοβάμαι άλλαξαν τότε και τα συναλλακτικά ήθη. Προσδοκούμε σε ένα νέο ήθος στο νησί, έναν νέο προσανατολισμό. Οι άνθρωποι της τέχνης, είτε δημιουργούν είτε εμπορεύονται, έχουν σαν αντικείμενο την αισθητική, έχουν λοιπόν ένα λόγο παραπάνω να είναι μπροστάρηδες.

Ιδού η κρίση, ιδού και η πρόκληση!

άρθρο του Δημήτρη Ρουσουνέλου δημοσιευμένο

στο Mykonos Magazine καλοκαίρι 2010 σελ. 350

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s