Τα πιο ωραία παραμύθια Βαγγελιώ, εσύ μας τα ‘χεις διηγηθεί…

…παραμύθι μύθαρος κι η κοιλιά σας πύθαρος…

Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό -καληώρα νάχομε- Ιούλης μήνας, ίσα που χα’νε πιάσει να σφίγγουν οι ζέστες, που χτύπησεν’ η καμπάνα της Αγιά Κυριακής κι επούσανε, τότε, πως ήτανε για πράμα μεγάλο.

Εβγήκανε ευθύς στο δρόμο οι μαγαζάτορες κι οι νοικοκυρές. Από στόμα σε στόμα εμαθεύτηκε στη Χώρα και στα χωριά πως για σήμερα θε’ να σταματήσομε να λέμε παραμύθια ο ένας στον άλλο. Μια μεγάλη παραμυθού που ‘χενε καιρό να φανεί στη Χώρα θε να μασε κάμει τη χάρη και να μας πει ένα παραμύθι αλα παλαιά. Γι αυτό καλά θα ‘τανε να βάλομε τα καλά μας και να πάμε να την ακούσομε με προσοχή. Άλλη στη ζωή μας ευκαιρία δε θα ‘χομε να ακούσομε τέτοια τρανή παραμυθού.

Αφού λέει να φανταστείς, για χάρη της συνενοηθήκανε οχτροί και φίλοι να σμίξουνε στην πλατεία της Αγια-Κυριακής κι από κει να τραβήξουνε αντάμα τον ανήφορο για τον Άη Λούκα. Θα ‘ναι λοιπόν μαζί μας βασιλιάδες και βασίλισσες, πριγκήπισσες και πριγκηπόπουλα, γέροι και γριές,  δράκοι και δράκαινες, γουρνάκια κι αλόγατα, μυλωνάδες και παπάδες, αφεντικά και παραγιοί, θα ‘ναι ο αϊτός και το ζούμπερο, η λούζα και το λουκάνικο, θα ‘ναι ο κάτης, η κασίκα, η αλεάδα κι η πορδή του γαϊδάρου, η λαλά κι ο πάπους, ο πειρασμός κι ο Σκατογένης, μα θα ‘ναι πρώτοι πρώτοι ο Σκυλοκάμπουρος, ο Δακρούσος, τ’ Αραπάκι, ο Σπανός, ο Οξαποδός, η Γριά και τ’ Άντερο, η Πιττούλα, το Μισοκωλάκι, η Σελινού, ο Σκαντάλης, η Αλεπού κι ο Ξυλοκόπος, ο Γιάννης, το Δαχτυλιδάκι, η Πιστή, τα Φασουλάκια, του παπά τα Χοιροσφάγια, ο Λύκος με την κουμπάρα του την Αλεπού, η Χέσα -Απόχεσα, οι Τρεις Συμβουλές, η Αλεοφάισα…

Θα ‘ναι όλος ο κόσμος της Βαγγελιώς στο τελευταίο της παραμύθι.

~~~

Η Ευαγγελία Βερώνη Καμμή γεννήθηκε στη Μύκονο τον σκληρό Απρίλη του 1941. Έζησε εδώ με την οικογένεια της, τον σύζυγό της Θοδωρή Καμμή τον κουρέα και τα τρία τους παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου και του τ.τ Ελληνικού Οδηγισμού στο νησί. Εργάστηκε ως επιμελήτρια του λαογραφικού μουσείου (1978-2001).
Έχει εκδόσει 7 βιβλία που αφορούν στη μυκονιάτικη λαογραφία και έχει συνεργαστεί δημοσιεύοντας πολλά ηθογραφικά άρθρα σε όλες τις σύγχρονες μηνιαίες τοπικές εφημερίδες καθώς και σε άλλα κυκλαδικά έντυπα από το 1978.  Πάντα μαχητική και με ακαταμάχητο σθένος πάλεψε για τις ιδέες αντιμαχώμενη πολιτικές και ιδέες καταδυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας. Στις εκλογές του 2002 έθεσε υποψηφιότητα για Νομαρχιακή Σύμβουλος ενώ τρεις φορές υπήρξε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Εξελέγη στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και ήταν η φωνή της μια όαση στην πολιτική έρημο του Δημοτικού Μεγάρου μέχρι που παραιτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 για λόγους υγείας.

Στη ζωή της ήταν αρχόντισσα, φτιαγμένη λες από τη μυθική στόφα της Μαντώς, αγωνίστρια και θαρραλέα, αναμετρήθηκε με αντιξοότητες και έγραψε προσωπικές νίκες που μας φώτισαν και μας φωτίζουν. Κι αυτήν ακόμα την ίδια την τελευταία της μάχη την έδωσε παλικαρίσσια, με μια αξιοπρέπεια αντάξια της στάσης ζωής και της πνευματικής κληρονομιάς που μας αφήνει παρακαταθήκη.

Έργα της:

1990 Ιστορίες από τη μυκονιάτικη θυμοσοφία,

1991 Η Αλεοφάισσα,

1992 21παλιά μυκονιάτικα παραμύθια,

1993 Τα τραγούδια του γάμου στον τόπο μας,

1996, Πέτρος ο πρώτος πελεκάνος της Μυκόνου,

2001 Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας,

2006 Ο Αντρέας Καραντώνης και η Πνευματική Μύκονος.

7 σκέψεις σχετικά με το “Τα πιο ωραία παραμύθια Βαγγελιώ, εσύ μας τα ‘χεις διηγηθεί…

 1. «Στη ζωή της ήταν αρχόντισσα, φτιαγμένη λες από τη μυθική στόφα της Μαντώς, αγωνίστρια και θαρραλέα, αναμετρήθηκε με αντιξοότητες και έγραψε προσωπικές νίκες που μας φώτισαν και μας φωτίζουν.»

  Τόσο όμορφα λόγια, τόσο αντάξια αυτής της σημαντικής προσωπικότητας που μας άφησε….

  PetrosP

 2. Ώρα σου καλή κυρά Βαγγελία.Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι σαν κι εσένα.Η μόνη παρηγοριά είναι ότι τούτο το νησί τό ‘χει το κουσούρι να τους γεννάει.

 3. Πόση φτώχεια ξαφνικά… αν και κάπως αναμενόμενα…
  Την θυμάμαι πάντα πρώτη-πρώτη στο θεατράκι της Λάκκας, σ’ όλες τις εκδηλώσεις. Ευγενής κορμοστασιά, ζεστό χαμόγελο, αυτό, που λέγαμε κάποτε αρχοντιά, απλώς αρχοντιά, ανεξάρτητα από χρήματα!

 4. Η Ευαγγελία υπήρξε για μένα υπόδειγμα ελεύθερου ανθρώπου.Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι είχε την δύναμη να εκφράζει δημόσια την άποψη της όποιο και αν ήταν το αντιμάμαλο που εισέπρατε. Άσχετα με το αν συμφωνούσε κανείς ή όχι με την άποψη της(που τις περισσότερες φορές είχε δίκιο). Αυτό που έμεινε ως πρότυπο, ήταν αυτή ακριβώς η στάση ζωής που θα ήθελα να μετρά σήμερα περισσότερο στην ζωή μας. Τέτοιους ελεύθερους ανθρώπους έχει ανάγκη η κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα που φτάσαμε.
  Τιμή μας που υπήρξε συμπολίτισσα μας.
  Γ.Γ.Ξ.

 5. Είχε τη γλύκα της γιαγιάς στις αφηγήσεις της…
  οι παύσεις και οι ανάσες της μας κόβαν την φωνή…
  τα μάτια μας γέμιζαν περιέργεια για την επόμενη κουβέντα της..
  Μας χάρισε αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις…
  Σε ευχαριστούμε κυρία Βαγγελιώ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s