Από το φάβα της γριάς* στη φάβα παγωτό

Σαντορίνη στην πρωτοπορία των Κυκλάδων για το γαστρονομικό αύριο.

Χαίρομαι που θα είμαι κι εγώ εκεί να καταθέσω την εμπειρία της Μυκόνου.

Χαίρομαι που η πρόσκληση και μάλιστα για δεύτερη φορά, μου δίνει το δικαίωμα παρέμβασης σε μια τέτοια συζήτηση, που δεν αφορά μόνο το νησί της Σαντορίνης. Όλα τα νησιά μας, θα ‘πρεπε αν όχι απλά να αγωνιούν, αλλά να προετοιμάζουν το μέλλον και να ‘χουν τις κεραίες ανοικτές στο καινούργιο που έρχεται.

Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό

– Η ευρηματικότητα, μέσο διαμόρφωσης ενός γαστρονομικού προορισμού

Πρόγραμμα

Σάββατο, 19/6/2010, στις 18.30, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς

~~~~~~~~~

– Ομιλίες

– Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

– Δημήτρης Κουνελάκης, Πρόεδρος Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ

– Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, συνεργάτης Αγρόραμα

– Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συγγραφέας-ερευνητής γαστρονομίας

– Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας, Εστιατόριο Σελήνη

– Συζήτηση

– Διαγωνισμός τηγανίσματος τομακεφτέδων που θα συμμετέχουν γυναίκες της Σαντορίνης*

– Μαγείρεμα φάβας με παραδοσιακό τρόπο (όπως στα πανηγύρια)

– Γευστική δοκιμή φάβας παρασκευασμένης με εξελιγμένη συνταγή

Κυριακή, 20/6/2010, στις 11.00, στο εστιατόριο «Περιβόλι» στο Καμάρι (περιοχή ΑΒΙΣ)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Συνάντηση-συζήτηση, με θέμα την «επόμενη μέρα της γαστρονομικής Σαντορίνης», με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εστίασης και του κρασιού. Η συνάντηση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον κ. Βασίλη Ζαχαράκη, τηλ 6977635027

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Σαντορίνη είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι ξεχωρίζει για τη γαστρονομία της. Είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος γαστρονομικός προορισμός,  που συνδυάζει την καλή και «τίμια» παραδοσιακή κουζίνα, με ένα ρεύμα εκσυγχρονισμού της σαντορινιάς και της ελληνικής κουζίνας  βασισμένο στα τοπικά προϊόντα (τοματάκι, φάβα, άσπρη μελιτζάνα κλπ). Το διάσημο,  ποιοτικό σαντορινιό κρασί συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μοναδικής στην Ελλάδα ολοκληρωμένης γαστρονομικής πρότασης σε επίπεδο προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη σκέψη στραμμένη στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην παραπέρα καταξίωση της Σαντορίνης ως  γαστρονομικού προορισμού και στη διατήρηση και ενίσχυση του ρεύματος εκσυγχρονισμού,  που σήμερα προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  διοργανώνεται  στις 19-20 Ιουνίου 2010, γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο:

«Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό – Η ευρηματικότητα, μέσο διαμόρφωσης ενός γαστρονομικού προορισμού»

Στην εκδήλωση αυτή θα καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης και προβολής γαστρονομικών προορισμών και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη συμμετοχή κοινού, ιδιαίτερα γυναικών χάρη στις οποίες οι σαντορινιές συνταγές πέρασαν και μετεξελίχθηκαν από γενιά σε γενιά.

Στις παράπλευρες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις των ειδικών με επαγγελματίες της εστίασης και του κρασιού προκειμένου να αναδειχθεί  ένας γενικότερος προβληματισμός και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ομίλου Ηιότοπος με συνδιοργανωτή την Κοινότητα Οίας και με τη συνεργασία του εστιατορίου Σελήνη.

*Το φάβα της γριάς είναι μια παλιά γριαδίστικη συνταγή από το Καμάρι της Σαντορίνης, που πάντρευε τη φάβα, το λαρδί και τη ντομάτα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s