Στην Μ.Ε.Θ. του Ερρίκος Ντυνάν

Δυο ώρες στον προθάλαμο των χειρουργείων και της Μονάδας Eντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ντυνάν, δεν την είχα δει. Ούτε και στην τελευταία μου επίσκεψη ήταν εκεί. Σήμερα όμως καθώς έπεσε το μάτι μου πάνω της, έμεινα να την διαβάζω και να την ξαναδιαβάζω ξανά και …ξανά. Όχι πως με ξάφνιασε το γεγονός. Ίσα ίσα σκέφτηκα, που μετά από τόση συγκίνηση που σκόρπισε στο πανελλήνιο, ύστερα από την τόση ντροπή για το νησί μας και κατ’ επέκταση για όλη τη χώρα, το ελάχιστο θα ήταν να δώσει κανείς το όνομα του εκλιπόντος στην αίθουσα που άφησε την τελευταία του πνοή.

O Doujon Zammit έγινε αίθουσα στο Ερρίκος Ντυνάν*. Μια πολύ σημαντική αίθουσα νοσοκομείου. Εκεί που καθημερινά χτυπά η πραγματική καρδιά της Ελλάδας, στα χειρουργεία και στις «Εντατικές».

Κατά σύμπτωση σ’ αυτό τον ίδιο χώρο βρέθηκαν σήμερα τρεις συμπολίτες μας. Η μια περαστική από το χειρουργείο κι οι άλλοι δυο στην «Εντατική» δίνουν τον δικό τους αγώνα. Δυο μυκονιάτες στην «Εντατική» που φέρει ενδόξως τ΄όνομα του πολύ δικού μας πια αδικοσκοτωμένου Doujon.

Την ίδια στιγμή «χίλια μύρια κύματα μακρυά» στη Μυτιλήνη μια μάνα, ένας πατέρας, δυο αδέλφια, καρτερικά υπομένουν την ακροαματική διαδικασία προσδοκόντας δικαίωση. Τα χέρια σφιγμένα, οι καρδιές σφιγμένες… οι καρδιές σφιγμένες…

* Οφείλουμε στη μνήμη του το ελάχιστο. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με γεναιότητα και αυτογνωσία, με καθαρή καρδιά και συνείδηση να δοθεί το όνομά του στο δρόμο που δολοφονήθηκε.

Κι ενα μνημείο. Το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως: Μημείο του Απροστάτευτου Ταξιδιώτη.


12 σκέψεις σχετικά με το “Στην Μ.Ε.Θ. του Ερρίκος Ντυνάν

 1. Είναι σπουδαίο που αφιερώνετε αυτό το ποστ σε αυτή τη στιγμή. Ένα έχω να πω. Είναι λυπηρό πως οι δικηγόροι εδώ αποφάνθηκαν πως υπαίτιοι για το θάνατο του Doujon είναι οι γονείς του, μιας και έδωσαν συγκατάθεση να αποσυνδεθούν οι σωλήνες και να γίνει το παιδί δωρητής σώματος. Απίστευτο!!
  Ζητούν δικαίωση στη Μυτιλήνη, ώστε να είναι φόνος εξ αμελείας.
  Μα το έφεραν στην Αθήνα κλινικά νεκρό!! Ντροπή τους.

  Χέρια σφιγμένα, να δώσουν γροθιές όμως………

  Συγνώμη για την αγανάκτησή μου:((((

  Να είστε καλά, καλό απόγευμα

 2. Και, όμως, αό μιαν άλλη άποψη δεν είναι θλιβερό, αλλά απλώς αποκαλυπτικό… Διότι, όσο κι αν ο νομικός πολιτισμός επιβάλλει να έχει υπεράσπιση ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος και να διατυπώνει ελεύθερα οποιουσδήποτε υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, το περιεχόμενό τους συμβάλλει με τρον τρόπο του στην διαμόρφωση κρίσης από το δικαστήριο κι από την κοινωνία, γιατί προδίδει το ήθος του κατηγορούμενου, δείχνει το αν υπάρχει ουσιαστική συνειδητοποίηση του εγκλήματος και μεταμέλεια. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η επιθετική προκλητικότητα και η αήθεια τέτοιου είδους ισχυρισμών διαλύουν και τις τελευταίες αμφιβολίες, που μπορεί να είχαν όσοι τις είχαν για το ποιόν των ηθικών και φυσικών αυτουργών…

 3. Η ουσία είναι αλλού κι όχι στο δικαστήριο(το οποίο επιτρέψτε μου να μη σχολιάσω,γιατί θα μου ανέβει η πίεση και θα γίνω βωμολόχος).Τώρα που είναι χειμώνας κι έχει περάσει και τόσος καιρός,ποιος άλλος πάνω στο νησί,εκτός από σας,θυμάται και πράττει;

 4. @asteroid,
  Απόψε θα έχουμε την απόφαση. Καλό θα είναι να είναι δίκαιη και κυρίως ξεκάθαρη. Αν μη τι άλλο δεν βρίσκω κανένα λόγο να ταλαιπορούμε τους ανθρώπους και να τους τρέχουμε από νησίου εις νησίον.
  Αυτό με τους ηθικούς αυτουργούς …ξαναπέστο!!!

  @σελιτσάνος,
  Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Το γεγονός έχει συγκλονίσει την πλειοψηφία των Μυκονιατών.
  Το κακό είναι ότι δεν έβαλαν μυαλό κάποιοι και κυρίως κανένας δεν φρόντισε να τους βάλει στη θέση τους.
  Για μένα στο εδώλιο θα έπρεπε σήμερα να κάθεται ένα κάρο κόσμος.
  Αν μ’ εννοείς -που εσύ σίγουρα μ’ εννοείς- δεν είναι θέμα αυτουργών, αλλά κυρίως εκεί που πιστεύω θα έπρεπε να δοθεί σημασία είναι το θέμα των ηθικών αυτουργών αυτής και άλλων τέτοιων συμπεριφορών.

 5. «Κι ενα μνημείο. Το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως: Μημείο του Απροστάτευτου Ταξιδιώτη»

  Μπράβο Δημήτρη.
  Ακριβώς.

  Μόνο που δεν αφορά μόνο στη Μύκονο. Εκατοντάδες χώρες στον κόσμο, δεκάδες σημεία στη χώρα μας έχουν ανάγκη ενός τέτοιου μνημείου.

 6. Γειά σας

  . η πρόταση για το μνημείο τού «απροστάτευτου ταξιδιώτη» θα ξεπλύνει την ντροπή από το νησί και θα είναι από τα πιό αξιομνημόνευτα γεγονότα στην ιστορία του. Μπορεί να βρεθεί όμως τέτοιος δήμαρχος και τέτοιο δημοτικό συμβούλιο που χρειάζονται αυτές οι γενναίες δραστηριότητες ;

  . όπως και νά ‘χει, η πρότασή σας χρειάζεται τα συγχαρητήριά μας ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s