Του Αγίου Βάκχου σήμερα*

Του Αγίου Βάκχου σήμερα. Μεγάλη η χάρη Του και πολύχρονοι να ‘μαστε οι φίλοι του οίνου! Κυρίως όσοι δεν πίνουμε για να ξεχάσουμε αλλά για να …θυμόμαστε.

Μούστος εν βρασμώ!

«…κι ήπιε όρθιος στον πάγκο τρία ποτήρια […]κρασί – από ευγνωμοσύνη προς τη μοίρα.»

«Ο θρύλος του αγίου πότη»,

Joseph Roth, Άγρα

*Στον Μπαμπάκι τον οινομάγειρα, εξαιρετικά αφιερωμένο!

 

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά στη Σαντορίνη αμπέλια!
Ο νέος κανονισμός του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την ευρεία μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς Οίνου, έχει εγκριθεί επίσημα από το συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Απρίλη. Με τις αλλαγές αυτές προβλέπεται ότι θα επέλθει ισορροπία του οίνου στην αγορά. Αυτό σαν μέτρο μπορεί να έχει και θετικά  αποτελέσματα σε χώρες άλλες της Ευρώπης όμως στο ΑΙΓΑΙΟ  και ειδικά στην Σαντορίνη θα είναι καταστροφικό. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ελαφρά την καρδιά να παίρνουν αποφάσεις τόσο πρόχειρες.  
              Κάτι ανάλογο θα συμβεί με τα περίπου 7.500 ψαροκάικα  που θα καταστραφούν και οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν είτε για να αποσυρθούν από το επάγγελμα είτε για να αγοράσουν μεγαλύτερα σκάφη.   
Πρόκειται για το πρόγραμμα  [Διάλυση Αλιευτικών Σκαφών ] που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Από τα 17.500 μικρά ψαράδικα το 2013 θα έχουν απομείνει 10,000 .Τα υπόλοιπα 7.500 θα κοπούν σε κομμάτια και θα πεταχτούν.  
Αυτά τα σκάφη τα σπάνιας ομορφιάς και παραδοσιακής τεχνικής που ακολουθείται επί 4.500 χρόνια, τα τρεχαντήρια, τα καραβόσκαρα, οι παπαδιές, θα μείνουν ανάμνηση στις φωτογραφίες και στα μουσεία, ενώ χάνονται και δυο επαγγέλματα, οι παραδοσιακοί  ψαράδες και οι καραβομαραγκοί.
Ο στόχος και σε αυτή  την περίπτωση είναι να περιορισθεί η υπεραλίευση.
Οι παλαιότεροι αλιείς λένε ότι το πρόγραμμα της Ε.Ε. που θα εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα είναι αντιφατικό και άρα θα οδηγήσει σε αντίθετα  αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκονται. Και αυτό γιατί τα μικρά αλιευτικά  δραστηριοποιούνται  στα παράκτια  ενώ τα μεγαλύτερα σκάφη σαρώνουν τα ανοιχτά χρησιμοποιώντας δίχτυα με μικρό μάτι και πιάνουν γόνο. 
Παράλληλα με αυτό πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκληματικά δεν εξαίρεσε την Σαντορίνη από την επιδοτούμενη εκρίζωση της Ε.Ε. Αφού ρητά και κατηγορηματικά το μέτρο αυτό προτείνει ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους να επιλέξει που θα εφαρμοστεί.
Ας εκριζώσουν της ξενόφερτες ποικιλίες που μας έχουν κατακλύσει. Άλλωστε αυτές οι ποικιλίες έχουν οινοποιηθεί  από άλλους πολύ καλύτερα από εμάς. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο οινικό στερέωμα θα πρέπει να προστατέψουμε της ντόπιες αρχαίες ποικιλίες και να αναδείξουμε κρασιά μοναδικά.                 
Η Σαντορίνη θα μπορούσε να είναι η Ελληνική Βουργουνδία, ένα νησί με προϊστορικό πολιτισμό στην παραγωγή οίνου από την εποχή του χαλκού.
Είναι αλήθεια ότι η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει στο Ακρωτήρι την καλλιέργεια της Vitis vinifera από το 1.500 π.Χ.
Όμως η ιστορικότητα του δεν είναι μόνο η περιγραφή του παρελθόντος .
Αντίθετα από  οποιαδήποτε άλλη αμπελουργική ζώνη στον πλανήτη, στη Σαντορίνη δεν χρειάστηκε ποτέ να ξεριζώσουν ή να αναμπελώσουν γιατί ποτέ το νησί δεν το άγγιξε η φυλλοξήρα.
Δεύτερη πραγματικότητα είναι αυτή της μοναδικότητας .
Ένας αμπελώνας αυτόρριζος, ζωντανός και παραγωγικός εδώ και αιώνες με φυσική ανοσία στην καταστρεπτική φυλλοξήρα, που επιμένει να καρπίζει κάθε χρόνο στο περιβάλλον αυτό το άνυδρο, που το δέρνουν οι αέρηδες και το καίει ο ήλιος του Αιγαίου, δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικός.
 Παρόμοια μοναδικός είναι ολόκληρος ο κυκλαδικός αμπελώνας- όπου έχει απομείνει- και καλό είναι αντί να προτρέπουμε την εκρίζωση του να βοηθήσουμε  στην διατήρηση κατ’ αρχήν και στην εξάπλωση του κατά δεύτερον γιατί ούτως ή άλλως ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ.
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά να υποστηρίξουμε  ενέργειες και δράσεις που να προωθούν την καλλιέργεια και αξιοποίηση των ντόπιων ποικιλιών από τις οποίες βρίθουν οι Κυκλάδες.

Ως επίρρωση των παραπάνω σας παραθέτω δημοσιευμένο κείμενο του ΕΡΟΣ ΜΥΚΟΝΊΩΝ του οποίου είμαι μέλος του 5μελούς Δ.Σ. από τετραετίας.
Κανείς υπουργός δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για τη χρήση γης.
Όλοι ρίχνουν το μπαλάκι στην κοινότητα η στον δήμο. Ποιος δήμος όμως θα μπορέσει να πει στους ανθρώπους ότι θα κάνουν αμπέλια και θα χάσουν την αξία της τουριστικής γης.   
Οφείλουμε όλοι και πρωτίστως η κυβέρνηση να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν αυτή τη γη και  είναι οι ποιο ειδικοί.
Ο Πάρις Σιγάλας ένας από τους πολλούς καλούς οινοποιούς σε συνέντευξη του τονίζει ότι το κράτος δεν έχει συνειδητοποιήσει  την σημασία αυτής της κληρονομιάς. Προτείνει δε ότι «Ενώ μιλάμε για τον ιστορικότερο  αμπελώνα του κόσμου, δεν υπάρχει στοιχειώδης έρευνα που να αφορά την ποιότητα, τη βελτίωση ακόμα και τη βιωσιμότητα του. Πρέπει, λοιπόν, αμέσως να αρχίσει συζήτηση.»                                                   
Πρέπει να γίνει ταυτοποίηση των ποικιλιών, να γίνει έρευνα για τα διαφορετικά κλαδέματα , να οινοποιηθουν μεμονωμένα η κάθε ποικιλία, να γίνουν πειραματικές οινοποιήσεις γιατί αυτές θα μας δώσουν τα μεγάλα κρασιά που περιμένουμε.
Τελευταίο παράδειγμα η ποικιλία Μαυροτράγανο που κάνει εξαιρετικό κρασί.
Όμως δεν είναι μόνο  το κρασί. Ο  αμπελώνας  έπαιζε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό περιβαλλοντικό ρόλο στη Σαντορίνη, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του νησιού και μετατρέποντας το στο πλέον πράσινο κυκλαδονησι. Αν εξαφανιστεί ο αμπελώνας, το νησί θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο και θα ακολουθήσει η εξαφάνιση του τουρισμού και ο οικονομικός μαρασμός.
Πως θα διασφαλίσουμε, λοιπόν το μέλλον του κρασιού της Σαντορίνης;
Θα πρέπει να δοθεί  ισχυρό και διαρκές οικονομικό κίνητρο προς τους αμπελουργούς και παράλληλη υποστήριξη των συνεταιρισμών.
Θα πρέπει να γίνει βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, γεγονός και εγχείρημα όχι και τόσο δύσκολο. Με  την βιολογική καλλιέργεια θα καθαρίσουν και τα υπόγεια νερά και τα χώματα από τα χημικά λιπάσματα.
Και τελικά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να ανακηρύξουμε τον αμπελώνα της Σαντορίνης σε Παγκόσμιο Μνημείο Ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς υπό την αιγίδα της UNESKO, σώζοντας τον από την άκρατη οικοπεδοποίηση , ενισχύοντας τους αμπελοκαλλιεργητές του νησιού.
Κάτι ανάλογο έχουν ήδη πετύχει στην Πορτογαλία και στη Γερμανία.

 

    Φωτο-δάνειο από Σκύλο της Βάλια Κάλντα.
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί εισήγηση του Ηλία Αθυμαρίτη (βιολογικά προϊόντα- Παντοπωλείον, Μύκονος) στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων του οποίου είναι μέλος εκλεγμένο με την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία.

5 σκέψεις σχετικά με το “Του Αγίου Βάκχου σήμερα*

 1. Ο Ηλίας καλά τα λέει,αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς να τον ακούσει.Οι μεγάλες καλλιέργειες ξένων ποκιλιών,στη στεριανή ελλάδα,αντιμετωπίζονται ως βιομηχανικές μονάδες.Και η εκρίζωσή τους ισοδυναμεί με εκρίζωση ψήφων.Ενώ η εκρίζωση των σαντορινιών αμπελώνων,θα οδηγήσει σε ανύψωση νέων υπερπολυτελών ξενοδοχείων,με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του νησιού(οι αριθμοί ευημερούν κλπ)και επομένως και αύξηση ψήφων για καναδυό ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις.Μετα;Ποιος ασχολείται;!!!

  (Είστε σίγουρος ότι στη φωτο είναι μούστος κι όχι κάνα κατακαημένο μαλάκιο,το οποίο αφού το ευνουχίσατε,εφαρμόζετε επάνω του διάφορα αλχημικά βασανιστήρια;).

 2. Μπα έχω περάσει σ’ άλλα όντα του ζωικού βασιλείου πλέον. Και …διαφθείρω γευστικώς ένα μπουκέτο όμορφο μπλογκοκόσμο.
  Είναι που δεν μπορώ να …μιλήσω!
  Αλλά ο άλλος καλά κάνει και μιλάει και τους «υποχρεώνει» να τ’ ακούνε κιόλας οι έχοντες ώτα …μη ακούοντες!

 3. Δημήτρη μου, έρχομαι να ευχαριστήσω – κοκκινισμένος (όσο κι ο μούστος σου) για την αφιέρωση. Και να δηλώσω ανυπόμονος για την έμπρακτη συνέχεια του ποστ. Άλλωστε, το (φευ, άδειο) περσινό μπουκάλι της Μαντελούσας το έχω κρατήσει. Ας πούμε σαν αφορμή να ταξιδεύει ο νους σε φίλους που έχω καιρό να δω.
  Τα φιλιά μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s