Ο Τσίπρας στη Μύκονο

Άνω κάτω τους έκανε ο Τσίπρας πάλι. Διαδίκτυο, blogs, εφημερίδες μόνο σαν ανέκδοτο μπόρεσαν να αντιληφθούν την είδηση: Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα επισκεφθεί τη Μύκονο και μάλιστα θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση την ίδια μέρα που ο Καραμανλής θα εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Και ήρθε και μίλησε κι ενημερώθηκε και συζήτησε και μας αποκάλυψε -τουλάχιστον στους περίπου 150 που βρεθήκαμε στον Κήπο του Μελετόπουλου- ένα σύγχρονο πολιτικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο οικείο, ένα πρόσωπο καθαρό και λαμπερό που σε κερδίζει αμέσως. Κυρίως σε κερδίζει όταν αρχίσει να μιλάει κι αντιλαμβάνεσαι ότι οι κουβέντες του είναι μετρημένες, ότι μιλάει απλά, λιτά, καθαρά.

Ήταν ξεκάθαρος σαν έπιασε το μικρόφωνο κι άρχισε να μιλά λέγοντας περίπου τα εξής:

Ομολογώ ότι δεν περίμενα να δω τόσους και τόσες πολλές πρωί πρωί Κυριακής. Τις τελευταίες μέρες υπέστην μια κριτική, μια λιδωρία θα έλεγα, από μερίδα του Τύπου γιατί επέλεξα να πάω στη Μύκονο(θα μπορούσα να έρθω και διακοπές – δεν είναι μεμπτό- ίσα ίσα που είναι ενδιαφέρον προορισμός) σε μια περιοδεία λες και η Μύκονος είναι ένα μέρος που δεν μπορεί να πηγαίνει ένας πολιτικός για ν’ αναδεικνύει προβλήματα. Γιατί δεν έχει προβλήματα.  Λες και είναι μια γκρίζα ζώνη, ένα νησί μονάχα της γκλαμουριάς και του life style. Για μας δεν υπάρχουν μαύρες ζώνες. Κι εν πάσει περιπτώσει γνωρίζουμε πως σε όποια ελληνική γωνιά κι αν πάει κανείς θα δει ανθρώπους που σκέφτονται, που προβληματίζονται, που περνάνε δύσκολα. Αυτά δεν μπορεί να τα κρύψει κανείς κάτω από τον κουρνιαχτό που σηκώνεται κατά καιρούς από τους σταρ που βρίσκονται εδώ γιατόι τα ΜΜΕ έχουν μονομερή προσανατολισμό ν’ αναδεικνύουν την επιφάνεια κι όχι την βάση των προβλημάτων.

Ήρθα να γνωρίσω τους ενεργούς πολίτες της Μυκόνου. Γιατί είδαμε, είδε όλη η Ελλάδα το καλοκαίρι που πέρασε, πως αυτός ο τόπος έχει πολίτες με ψυχή που δίνουν τον δικό τους αγώνα. Το νησί απασχόλησε την Κοινή Γνώμη φέτος όχι μονάχα για τους σταρ του κινηματογράφου και της πολιτικής. Μ’ έναν θλιβερό τρόπο έγινε γνωστό ένα σημαντικό πρόβλημα. Η μαφία της νύχτας που εξουσιάζει το νησί, που διαπλέκεται με παράγοντες της τοπικής εξουσίας, αλλά και της κεντρικής εξουσίας, έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς. Είχαμε λοιπόν αυτό το θλιβερό περιστατικό της δολοφονίας ενός νέου παιδιού, ενός τουρίστα, όμως δεν ξέρω αν τα ΜΜΕ ανέδειξαν το γεγονός ότι πίσω από αυτούς τους μπράβους υπάρχουν κάποια αφεντικά που τους χρηματοδοτούν για να κάνουν αυτή τηδουλειά. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε, έδειξε ευαισθησία, είναι μια ενεργή κοινωνία πολιτών που δημιούργησε έναν πυρήνα αντίστασης.

Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανέναν καμμιά γωνιά της Ελλάδας. Θα πηγαίνουμε παντού και θα μιλάμε παντού, θα είμαστε κοντά σε κάθε κοινωνία που αγωνίζεται, σε κάθε πυρήνα που αντιστέκεται.

Είπε κι άλλα πολλά, για την πολιτική κατάσταση, για το πως βλέπει ο Συνασπισμός τη διαμόρφωση του αυριανού τοπίου και πως παρεμβαίνει το κόμμα στις πολιτικές εξελίξεις, για τις δημοσκοπήσεις, για την γενιά και την κοινωνία των 700 ευρώ. (βλ. περισσότερα στα links που παραθέτω στο τέλος) 

Δεν μας είπε βέβαια, γιατί δεν χρειαζόταν να μας το πει, πως στα κεντρικά δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιασμένοι από τα εκλογικά ποσοστά στις Κυκλάδες και στη Μύκονο ιδιαίτερα, που εδώ και 2 δεκαετίες παραμένουν από τα πιο ψηλά πανελλαδικά.  Αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής παρουσίας και μάλιστα χωρίς τοπική οργάνωση, ήταν να εκλέγεί για πρώτη φορά -και μάλιστα ο μοναδικός ντόπιος- Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο Ηλίας Αθυμαρίτης, ο οποίος καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του Συνασπισμού είπε μεταξύ άλλων:

«…Η εικόνα της Μυκόνου όπως τη ζούμε στην καθημερινότητά μας απέχει πολύ από  αυτήν που κατά κανόνα παρουσιάζεται  από τα περισσότερα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εικόνα  διαστρεβλώνεται συνειδητά στοχεύοντας στο φτηνό, το εντυπωσιακό και το ευτράπελο, που καταναλώνεται εύκολα από τα αδηφάγα μάτια του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού. Αυτή δεν είναι η εικόνα μας, αλλά τολμώ να πω είναι κομμάτι της τούρτας των προβλημάτων μας. 

 

Σύντροφε Αλέξη Τσίπρα

-σ’ αυτή την όμορφη Μύκονο που τη ζώνουν τα προβλήματα μιας στρεβλής αναπτυξιακής προοπτικής,

-σε μια Μύκονο που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον μπούσουλα

σε καλωσορίζουμε.

Το καλοκαίρι που φεύγει φάγαμε όλοι μας ένα χαστούκι κι αφορμή δυστυχώς ήτανε ο θάνατος ενός τουρίστα, ενός παλικαριού που έφυγε άδικα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Που άνοιξε τα μάτια των συμπολιτών μας, κυρίως των νέων Μυκονιατών. Κατάλαβαν όλοι αυτό που χρόνια φωνάζουμε με την αδύναμη φωνή μας. Ο ανθρώπινος παράγοντας, η εκπαίδευση, η υγεία, το περιβάλλον,  είναι που αξίζει να επενδύουμε. Τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία έπονται.

Σε λίγες μέρες πέφτει η αυλαία της καλοκαιρινής σεζόν,

Η σημαντική, η ιστορική σου παρουσία στη Μύκονο εμπεριέχει ένα μήνυμα:

Ο Συνασπισμός  θα είναι πάντα εδώ,

θα λέει την αλήθεια του,

μια αλήθεια που πονάει

-γιατί πολύ αγαπάει,

-γιατί σέβεται ο αριστερός πολίτης της Μυκόνου το ψωμί που τρώει,

-γιατί ξέρει πως οφείλει να το παραδώσει στους επόμενους που έρχονται, στους νέους Μυκονιάτες που μεγαλώνουν σ’ ένα νέο πολυπολιτισμικό περιβάλλον

-γιατί η χειμερία νάρκη και το σκέπασμα των προβλημάτων κάτω από την άμμο του γιαλού δεν ταιριάζει σε ελεύθερους πολίτες….» 

Το ουσιαστικότερο όμως κομμάτι ήταν η μετά την 40λεπτη πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα κατάθεση απόψεων από πολίτες της Μυκόνου, διαφόρων παρατάξεων, για την κατάσταση στο νησί, την πολιτική στην Ελλάδα και την πορεία του Συνασπισμού.

 Δεν θα κρύψω ότι προσωπικά οι αναφορές του στα τοπικά δρώμενα και τους ενεργούς πολίτες με συγκίνησαν. Γιατί γνωρίζω τι κόστος έχουν αυτές οι μειοψηφικές παρεμβάσεις. Έσπευσα να του προσφέρω τα δυο μου βιβλία, με αφιέρωση που αφορούσε στα πολιτικά μαγειρέματα, την ανάγκη μιας πολιτικής με αγνά και φρέσκα υλικά και την ευχή να μαγειρεύει και να μας σκέφτεται. Αφορμή υπήρξε η κουβέντα που μου είπε πως θέλει δεν θέλει μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην κουζίνα τελευταία. Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο πρόεδρος μαγειρεύει …για το κορίτσι. Αμ πως!

 

Σημείωση: Μερική απομαγνητοφώνηση πιθανόν αύριο.

Και ψιτ λεβεντόπαιδα μη φοβού και κυρίως μη ζορίζεσθε. Δεν πρόκειται να φύγουν από το νησί οι Τσουκάτοι, οι Λιάπηδες, οι Γιακουμάτοι και να πλακώσουν οι Τσίπρες. Έτσι για να ‘μαστε κι εξηγημένοι… Τώρα που όλοι λακίσανε γιατί δεν αρμόζει στο virtual διπολικό σύνδρομο σεμνότητας – ταπεινότητας μια επίσκεψη στην «καμένη» Μύκονο, ένας αριστερός αρχηγός στο νησί δεν σημαίνει τίποτ’ άλλο παρά ότι η υπόθεση έχει ζουμί. Εμείς εδώ θα ‘μαστε με τις κουτάλες εφ’ όπλου.

Γιατί τουλάχιστον από ζουμιά γνωρίζουμε…

 

Links: 

εφ. Κοινή Γνώμη – Σύρος : http://users.forthnet.gr/syr/typokykladiki/koinignomi.pdf

 

και http://www.e-mykonos.gr/?MDL=pages&SiteID=2164 απ’ όπου η πρώτη και η τελευταία φωτογραφία.

αλλά και αστειότητες: http://troktiko.blogspot.com/2008/09/blog-post_7545.html

και κομμένα αβγολέμονα: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15455&m=A22&aa=2

7 σκέψεις σχετικά με το “Ο Τσίπρας στη Μύκονο

 1. Μα τόσο μεγάλη είναι η αντιπάθειά σας; για το παλλικάρι , που θα το αναγκάσετε να τρώει αμελέτητα διαφόρων ζωντανών;Θα μας ανεβάσει χοληστερίνη το παιδί!

  Πάντως τέτοιες εκδηλώσεις φαντάζομαι ότι είναι αναγκαίες για την τοπική κοινωνία:είναι σαν το πόδι που μπλοκάρει την πόρτα που κλείνει.

 2. @Selitsanos
  Άουτς.
  Ωραίο ρόλο επιφυλάσσετε στους φίλους σας.
  Μωρέ καλά το λένε ότι μόνο στο facebook βρίσκει κανείς πια πραγματικούς φίλους.
  Πονάει Σελιτσάνε… όχι η πόρτα αλλά που σου το πατάνε ταυτόχρονα…

  @witch of daffodils
  Ναι και σουρωτήρια μην ξεχνάμε τα σουρωτήρια γιατί έχουμε και μια ευαισθησία στον καταπιόνα. Πρήστηκε η αριστερή μας αμυγδαλή…

 3. παρακολούθησα τις χυδαίες επιθέσεις στο Διαδίκτυο, με αφορμή δημοσίευμα του Κυριακάτικου Βήματος (τρεις κι ο Τσίπρας). Τελικά οι 3 ήταν 150.
  Πάντα τέτοια.

 4. Ερώτηση: Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και του Αλέξη Τσίπρα;

  Απάντηση: Σε όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις της περιόδου 1967-2008 όλοι ρωτούσαν τον Κωνσταντίνο «για τις σπουδές σε πανεπιστήμια των παιδιών του» και όχι «πως κατάφερε και τελείωσε 3 Στρατιωτικές Σχολές σε 2 χρόνια» και έκτοτε δεν κατάφερε να εισαχθεί σε Σχολή του εξωτερικού (Θυμάστε τι ερωτήσεις του είχε κάνει ο Larry King στο CNN;)

  Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίζει εκ των προτέρων ότι ο δημοσιογράφος δεν θα του κάνει ποτέ την ερώτηση «Ποιές είναι οι θέσεις σου για την Ευρώπη, για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που έχουν προκύψει από την Ευρώπη των εργαζόμενων και από τις κοινοτικές οδηγίες περί ισότητας και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;»

  Φανταστείτε να γίνει κάποτε πρωθυπουργός και να μάθετε ότι πιστεύει μόνο σε «απεργίες πείνας» και «καταλήψεις σχολείων» (ΕΤ3)

 5. Οντως, τα ΜΜΕ το παράχεσαν (μετά συγχωρήσεως) για την επίσκεψη Τσιπρα στο νησί σας. Και δη δημοσιογράφοι που δεν έλειπαν ποτέ από τα γνωστά κότερα… Κι αυτό το στοιχείο ότι οι «3» του Βήματος ήταν τελικά 150, είναι τελικά πολύ ενδιαφέρον…

 6. Το απόσπασμα από την ομιλία του κ.Τσίπρα ήταν πολύ ενδιαφέρον κι αναμφισβήτητα περιέχει αλήθειες που έχουμε ανάγκη να τις θυμόμαστε!

  Ακόμα περισσότερο έχουν ανάγκη από ‘περισσότερη αλήθεια’ οι νεότεροι που αναζητούν ερεθίσματα για να μετουσιώνουν την αντίσταση τους στο πρακτικό επίπεδο.

  Όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην πολιτική ρητορεία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που αναφορές της δεν πρόσεξα στο απόσπασμα και δεν γνωρίζω καν αν υπήρξαν στην ομιλία.

  Δεν ξέρω για παράδειγμα αν σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε μεταναστευτικά ζητήματα που αγγίζουν και την δική μας κοινωνία….ή αν κάποιος απο τους παρευρισκόμενους τον ενημέρωσε για τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στο νησί? Του είπε κανείς, π.χ για το (τουλάχιστον) 50% ποσοστό αλλοδαπών μαθητών στο Δημοτικό…?

  Αν οι κύριοι και οι κυρίες που ήταν παρόντες, ενδιαφέρονται για τον τόπο, τα προβλήματα και την διατήρηση της παράδοσης, κατά την γνώμη μου από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουν.

  Διότι όλα όσα σας ευαισθητοποιούν σήμερα, ίσως να μην υπάρχουν αύριο.

  Εκτός κι αν όλες οι ελπίδες, στην διατήρηση και διαιώνιση της ιδιαίτερης Μυκονιάτικης πολιτισμικής ταυτότητας – ή όσης έχει απομείνει-, στηρίζονται στο έλεος των αλλοδαπών να την διατηρήσουν και να την συνεχίσουν όταν σε λίγο θα αποτελούμε μειονότητα στον τόπο μας…

  Αλλά φαντάζομαι οι ευαισθησίες, των παρευρισκομένων στην ομιλία του κ. Τσίπρα, αγκαλιάζουν όλους του πολίτες του κόσμου και ενστερνίζονται την πολύχρωμη κοινωνία που οραματίζεται ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

  Και τέλος για ποιό κορίτσι μαγειρεύει…? προφανώς όχι για το έγχρωμο κορίτσι με το οποίο έκανε μια και μοναδική εμφάνιση και που ούτε ήξερε άλλα ούτε ξαναείδε από τότε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s