Home

 Πάει βδομάδα ήδη που τρυγήσαμε τ’ αμπελάκι. Μια χαρά ήτανε φέτος τα σταφύλια αν και το ωίδιο περιόρισε λίγο τη σοδειά κι είχαμε αρκετά ξερά.

 Αποφάσισα λοιπόν πρώιμο τρύγο γιατί είτε με καύσωνα, είτε με δυνατό αέρα -όπως καληώρα τούτες τις μέρες θα είχαμε περισσότερες ζημιές.

Κυριακή στις 5 το πρωί σήμανε το εγερτήριο και στις 6 είμαστε στ’ αμπέλι για τον τρύγο.

Τρεις οι κύριες ποικιλίες του αμπελιού: Ασύρτικο, Κουντούρα (ή Μαντηλαριά), Μονεμβασιά ας πούμε χοντρικά χοντρικά από ένα ποσοστό συμμετοχής 30% η καθεμιά. Το υπόλοιπο 10% όχι σε πρέμνα αλλά σε παραγωγή είναι κυρίως Παριανό (μυκονιάτικος κλάδος της Μονεμβασιάς), και Ξυλομαχαιρού. Αισίως στο μέλλον η πολυποικιλότητα του αμπελιού θα αυξηθεί, όταν πια θα αρχίσουν να αποδίδουν τα νεότερα φυτά: Σερφιώτικο, Κουφόρρωγο, Ποταμίσι. Φέτος από τις έξι 5χρονες κουρβούλες Καμπερνέ Σοβινιόν δεν έκοψα ούτε ένα τσαμπί. Κατάλαβα μόλις περί τις 10 του Αυγούστου τι έφταιξε. Ενώ είχαν πολύ καρπό, ήταν όλα ξερά και ψιλά σαν σκάγια. Νομίζω ότι έφταιξε το ωίδιο (αγαπά να χτυπά ξενικές μή εξοικειωμένες ποικιλίες) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ποτίστηκαν για τελευταία φορά στο τέλος Ιουνίου. Συνδυασμός που σκοτώνει!

Τρυγήσαμε, πατήσαμε λοιπόν, το όλον 150 λίτρα!  Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαφορετικών οινοποιήσεων φέτος μιας και όλα μπήκαν στο ίδιο βαρέλι με τα ελάχιστα δυνατόν θειώδη (15gr ανά 100 lt).

Τα γράδα μας 13,1 Μπομέ, όπερ σημαίνει προβλεπόμενος τελικός βαθμός οινοπνεύματος 13,9. Καλό νούμερο για ερυθρό, στα γούστα τα δικά μου! 

Μέρος από τις σπασμένες ρώγες της κουντούρας έμεινε στη δεξαμενή για 6 μέρες και χτες αφαιρέθηκε. Ο μούστος έχει ένα όμορφο βαθύ ερυθρό χρώμα, μοσχοβολάει αλλά…

Εμ υπάρχει κι ένα αλλά!!! Δεν βράζει κι ας το κανακεύω κάθε μέρα κι ας του λέω λόγια…. τίποτα. Χτες πια δεν πήγαινε άλλο απευθύνθηκα στον γιατρό (βλ. Κόλιας ο Οινολόγος) και με συμβούλεψε μιας και άλλον μούστο που να βράζει δεν θα βρω στο νησί (οι περισσότεροι δεν έχουν τρυγήσει) να προσθέσω ζύμες.

Το ‘κανα κι αυτό το μαγικό (πρώτη φορά στα χρονικά μου) και περιμένω αύριο τα νεότερα.

Σημ. Στο Κτήμα Ξυδάκη έπεσα πάνω σε τούτες τις κούκλες που λιάζονταν στο Αυγουστιάτικο Πυργί.

Κορίτσια στον ήλιο ντυμένα «κουντούρες» για να με ξεγελάσουν, αλλά σιγά μην τυχόν…

Εξάλλου πέρασε χτες δίπλα μου η Μόνικα!

Τι παναπεί ποια Μόνικα;

* Αθήναιος (Β 40 ac)

Advertisements

11 thoughts on “«την παυσίλυπον άμπελον δούναι…»*

  1. Καλόπιοτο Δημήτρη..
    Μια ερώτηση: Γιατί το ελάχιστον θειώδες;
    Κιάλλη μια!: τα 15 γρ. μεταμπισουφλιτ σε τι χωράνε;
    Κουταλάκι του γλυκού γεμάτο είναι;

  2. Θέρος – Τρύγος – Πόλεμος έλεγαν οι παλιοί, αλλά και μένα ο παππούς με τους 12 τόννους μούστο που έβαζε στο καπηλειό, στο βράσιμο είχε όλη την αγωνία.
    Μοσχάτα ξανά!

    ΥΓ. Δυνατό δεν είναι το 13,9. Στα όρια για να είναι κρασί…

  3. καλά κρασιά λοιπόν!
    τη φωτογραφία στο πατητήρι πολύ τη ζήλεψα… πρέπει να ήμουν 7 χρονών επιδόθηκα στο άθλημα τελευταία φορά, μετά πήραμε μηχάνημα που τα κάνει μόνο του και δεν είναι ωραίο 😦

    υγ. η Μόνικα, αλήθεια?? κι εγώ? εγώ γιατί δεν την είδα πουθενά?
    μόνο τον βαβούρα.. ωω δεν είναι δίκαιο.

  4. αφήστε τα αυτά κύριε , γράφετε ολόκληρο καμασούτρα για τα κρασιά και ούτε το δαχτυλάκι μας μπορούμε να βάλουμε πάνω στο γυμνό τους δέρμα
    μόνος σας τα γράφετε, μόνος σας τα πίνετε
    και κερασάκι η Μόνικα…

    πόσα να αντέξει το αδύναμο σαρκίο μας δηλαδή ;

  5. Μπορείτε να με πληροφορήσετε απο ποιά αιτία μπορεί να μην βράζει ο μούστος [ποικιλία σιρά] και πως αντιμετωπίζεται? Δεν έχω δικό μου κρασί, αλλα συμβαίνει σε μια φίλη. Βεβαίως ρώτησε οινολόγο, αλλά θα ήθελα την αποψή σας. Ευχαριστώ.

  6. Κατ’ αρχήν πόσες μέρες είναι ο μούστος στη δεξαμενή ζύμωσης και δεν βράζει?
    Πόσα μπομέ είναι, πόσο μεταμπισουλφίτ μπήκε(αν μπήκε), τι θερμοκρασία έχει το περιβάλλον, μήπως τα σταφύλια τα έπλυνε προηγουμένως κανείς. Ξέρεις οι ζυμομύκητες είναι στον εξωτερικό φλοιό.
    Πάντως για τις περιπτώσεις αυτές οι οινολόγοι προτείνουν έτοιμες ζύμες που υπάρχουν στο εμπόριο. Άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μούστο που ήδη βράζει σε ένα δοχείο όπου προσθέτετε λίγο μούστο που δεν βράζει ώστε να πάρει όλο μαζί και πάλι προσθέτετε κι άλλο ώσπου να έχετε μια καλή βραζόμενη ποσότητα την οποία ρίχνετε στα βαρέλια που δεν έχει ακόμα αρχίσει ο βρασμός.

    Με το καλό ν’ αποκτήσεις και το δικό σου κρασί.
    Στη διάθεσή σου καθώς και της φίλης, εδώ και στο mail για οποιαδήποτε περαιτέρω οινοσυζήτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s