το όμορφο ίχνος του «αντί»*

Δεν ξέρω τι σημαίνει η έκδοση ενός περιοδικού σαν το «αντί» σήμερα. Εκείνο που ξέρω είναι πως το πιο όμορφο, το πιο δυνατό πολιτικό ίχνος, μέσα μου, το άφησε το περιοδικό του Παπουτσάκη.

Η είδηση ότι κλείνει, συγκίνησε, ξύπνησε μνήμες,  αλλά δεν ξάφνιασε καθόλου. Όλα τα όμορφα, όλα τα καλά πράγματα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους.

Κρατώ όμως μια δυο φράσεις από το αποχαιρετιστήριο editorial:

«…Θέλω να σας πω, με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που ήταν το γνώρισμα πάντα της σχέσης μας, ότι η έκδοση του περιοδικού αναστέλλεται. Πως άλλοι πιο νέοι και πιο δραστήριοι από εμάς θα έρθουν ίσως στο μέλλον στη θέση μας και ίσως με αυτό τον τρόπο, με το καινούριο αίμα, το περιοδικό να έρθει ακόμη πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις νέες εποχές. Aυτή η ώρα έχει έρθει; Το βέβαιο είναι πως από τη θέση αυτή, εδώ και σχεδόν 34 χρόνια, προσπάθησα να κάνω το καλύτερο που μπορούσα με καθαρή καρδιά…»

Ιδιαίτερα αυτή την τελευταία επισήμανση που λίγοι μπορούν να το γράψουν και να το πιστεύουν πια όσο ο Παπουτσάκης… με καθαρή καρδιά…το καλύτερο που μπορούσα.

Πιάνω τον πρώτο τόμο κοτσωμένο, τεύχη 1 – 9 του 1974, μνημονεύω ονόματα: Μποστ, Στάγκος, Λεντάκης, Δάνος, Πυρομάγλου, Φίλιας, Κάτρης, Ζωγράφου, Λιναρδάτος, Βεγλερής, Αντωνόπουλος…

Φυλλομετρώ σελίδες, ξαναδιαβάζω άρθρα κι αφιερώματα κι επιβεβαιώνω όλο και περισσότερο, πως το πρώτο μπουσούλισμα του αριστερού «αντί» δύσκολα διαβάζεται σήμερα. Η ισχυρή δόση χούντας έφερε σαν αντιμάμαλο μια ακόμα ισχυρότερη αντι-χούντα στη Μεταπολίτευση. Παρέμεινε όμως ένα έντυπο βαθειά διεισδυτικό, ερευνητικό, προφητικό και ξεκάθαρο μέχρι σήμερα μέσα σ’ όλο αυτό το λαϊφσταϊλίκι και την κιτρινίλα των εντύπων που επιζούν κι αφήνουν τα δικά τους ίχνη.

Είναι πράγματα που ακόμα και σήμερα παραμένουν ζητούμενα ή ταλανίζουν την πολιτική μας καθημερινότητα. Το ΠΣΚ (που αργότερα θα γραφτεί ΠΑΣΟΚ), η ΕΚΝΔ, το ΚΚΕ εξ., το ΚΚΕ εσ., Έχεις κατά κάποιον τρόπο την αίσθηση πως -σαν τότε με τους δυο Κρητικούς αντάρτες- ο Εμφύλιος συνεχίζεται.

Σήμερα που η Αριστερά βρίσκεται πάντα κοντά στο ιστορικό μεταπολεμικό χαμηλό της (στο περίπου 9.5% της Ενωμένης Αριστεράς του ’74) η συζήτηση καλά κρατεί:

«…οι έντονες ζυμώσεις στην ΕΔΑ και στις οργανώσεις του ΚΚΕ εσ., καθώς και στην αδέσμευτη Αριστερά, δείχνουν ότι η ελπίδα για μια ανανέωση πρέπει να στηρίζεται σ’ ένα μέρος των ενταγμένων και στους μη ενταγμένους αριστερούς…(Σπ. Λιναρδάτος, 30/11/1974)»

Ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας κλείνει μαζί με το «αντί». Μια σελίδα γυρίζει κι ένα κομμάτι αυτής της αριστεράς συνειδητοποιεί πως …η γη κινείται. Μακάρι να δει και το αυτονόητο πως κι όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν εξακολουθούσε να κινείται, δυστυχώς με τα μάτια των φορέων «της γραμμής» κολημένα και κομπλεξικά διακείμενα προς τα φθίνοντα και μαρμαρωμένα «αριστερά» τους. Αλλά μ’ αυτόν τον πολιτικό αλοιθωρισμό κάποτε πρέπει να τελειώνουμε πια.

Καλή Ανάσταση!

Εδώ ένα Βιταμοντέρνο ποστ για το «αντί» κι εδώ η ηλεκτρονική έκδοση του αντί που επιμένει να αντι-στέκεται!

Το post  έχει και μουσικό χαλί (αφιερωμένο) εδώ κλικ!

 

buzz it!

*ο τίτλος από σχόλιο του kopoloso στο προηγούμενο post.

 

Advertisements

9 thoughts on “το όμορφο ίχνος του «αντί»*

 1. Ετσι ειναι!Παλιοι κυκλοι κλεινουν , καινουργιοι ανοιγουν.Τα αρβυλακια φευγουν , τα allstarακια ερχονται.Τα παντα αλλαζουν.(Εκτος ισως απο τα επωνυμα των πρωθυπουργων μας).

 2. Εσβησα και ξανάγραψα το σχόλιο 3 φορές. Όταν άκουσα την είδηση, τη Δευτέρα νομίζω, χαμογέλασα πικρά.
  Νοιώθω πως κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας της γενιάς μου.
  Πόσα ακόμα?

 3. Ανακάλυψα μόλις μέσα στις σελίδες του τόμου την απόδειξη αγοράς, λέω να τη σκανάρω αργότερα:
  «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΥΓΗΣ
  Νο. 0854
  ΑΝΤΙ Α’ 320 (δραχμούλες)
  και θυμάμαι ακόμα κάτω από πιο δέντρο του Άλσους Νέας Σμύρνης ήταν στημένο το περίπτερο των βιβλίων.

  @ σελιτσάνος
  Έκανα update και καλό είναι να δούμε το απόσπασμα άρθρου του Λιναρδάτου από το Νοέμβρη του 1974.
  Allstaρακια φοράω από το γυμνάσιο βρε. Άρβυλα φοράω ακόμα (στο αμπέλι)…

  @ Magica de Spell
  Καλέ είσαι κι εσύ τόσο μεγάλη; Σαν την Ακρόπολη;
  Αποκλείεται!
  Σ’ έχω κόψει για γεννιά του «Σχολιαστή»…

 4. πολύ ωραίο το υλικό σου! και πολύ χαίρομαι που μέσα από τα βλογκς «γνωρίζω» καποιους που περπάτησαν μέσα στον «κύκλο» του ΑΝΤΙ!!!
  το δικό μου ποστ, όπως και άλλων που διάβασα ήταν του στυλ «εγώ και το ΑΝΤΙ που έκλεισε», το δικό σου όμως είναι 100% ΑΝΤΙ! μπράβο
  😉
  http://www.u-hoo.gr/gianniskafatos

 5. Ηλικιακά δεν ανήκω στη γενιά που ζυμώθηκε στην ίδια σκάφη με το ΑΝΤΙ. Φούσκωσα κάπου παραδίπλα (με τεχνητή μαγιά) αλλά ακόμη κι έτσι ήταν ωραίο -συνειδητοποιώ τώρα πια- να μεγαλώνεις και να μαθαίνεις να σκέφτεσαι ξέροντας ότι κάπου στο κομοδίνο του πατέρα σου υπήρχε πάντα ακουμπισμένο ένα τεράστιο «αντί».

  (… όσο να ‘ναι αφήνει κι αυτό τα ίχνη του 🙂 )

 6. Ναι, κλείνει ένας κύκλος… σχεδόν μοιραία… όπως κλείνουν κι οι κύκλοι των ανθρώπων…
  Κρατάω στο Αρχείο μου – και πάντα θα το κρατάω – ακόμα το πρώτο τεύχος… όχι του ’74, αλλά του ’73, Φθινόπωρο, λίγο πριν από το «Πολυτεχνείο», νομίζω… το ένα και μοναδικό, που βγήκε και που απαγορεύθηκε σχεδόν αμέσως…

 7. Για μια Κνίτισσα της μεταπολίτευσης η ανάγνωση του ΑΝΤΙ αποτελούσε -σχεδόν- πειθαρχικό παράπτωμα. Το διάβαζες, όμως, όπως άκουγες και ροκ μουσική. Και ήσουν το μαύρο πρόβατο, αλλά το απολάμβανες!

  Κατά τα λοιπά, η ζωή και όλα όσα την αποτελούν, δεν είναι παρά καμπύλες διαδρομές. Όταν γίνουν κύκλοι ολοκληρώνονται.

 8. @Nina C.
  Αυτό το ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο: «Κνίτισσα της Μεταπολίτευσης» -αμάν πια- σαν την παρθενία το κρατάγατε στ’ «άπαρτα βουνά» (όλες). «Ήρωες με δώδεκα ζωές» οι Κνίτες που χαίρονταν τη συντροφία σας!
  …κάστρα του Ολύμπου και του Παρνασσού φαντάσματα… ένα πράμα, κι εμείς απέξω, αφού …ούτε στα μαθήματα πρώτοι, ούτε στους αγώνες!
  21 Απρίλη σήμερα. Την ευχή μου, αν χτυπήσει η πόρτα σου να μην είναι ο γαλατάς, μα ένας x-Ρηγάς ταχυδρόμος που χτυπάει πάντα δυο φορές!
  🙂

  @Louisa, Kafatos, kolpoloso, asteroid…
  έρρωσθε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s