Νενεκρωμένη ωραθείσα επί πίνακι…

«Τω ακηράτω σου κάλλει και γλυκασμώ της σης ωραιότητος», …μια ιδέα αριστερό καταμάγουλο και το ‘να μάτι.

Σου φάνηκε παράλογη η προειδοποίηση, ε; Να τώρα τι σου ‘μεινε! Τα οστά σου τα γεγυμνωμένα.

 peskandritsa-kefali-wwwkarvounawordpresscom.jpg

 Πεσκαντρίτσα! Ω πεσκανδρίτσα! Σε είπανε «αστακό του φτωχού», οι φτωχοί όμως -τους ρώτησα- δεν σε γνωρίζουν.

Ο Λαζάρου σου έδωσε υπόσταση, σ’ έκανε V.I.P., ένα ψάρι για πλούσιους καταπιόνες.

Ο Ριζόπουλος σε ξανάφερε στα λαϊκά σου και στα όπα σου:

μπουρδέτο ή με το λεμόνι ή στο φούρνο ή με ατίθασες παπαρδέλες και ντοματούλα.

Προχτές καληώρα σ’ έβαλε στο φούρνο με το λεμόνι και μπόλικο τζίντζερ. Το λεμονάτο, ελαφρά πικάντικο ζουμάκι σου, άρεσε και στα ραδίκια του φρυ’άνου.

Του τζίτζερ τον δρόμο μας τον άνοιξε ένα βράδυ η Μυρσίνη. Γάντι σου ‘κατσε η νέα μας συγκίνηση!

Πέρασαν χρόνια κι άλλα χρόνια. Ήρθες στον πάγκο του προηγούμενου ποστ. Χαμογελαστή. «…εκ νεότητός μου ο εχθρός με πειράζει, ταις ηδοναίς φλέγει με…»

Πάμε ηδοναίς:

Μια (όσο κάτσει) πεσκαντρίτσα,

πράσα,

κρεμμύδια,

πατάτες,

τζίντζερ,

λάδι,

αλάτι, πιπέρι

Πάμε φωτιές:

Η πεσκαντρίτσα βγάζει ένα κεφάλι και δυο φιλέτα. Η δικιά μας 3κιλη, γδαρμένη και καθαρισμένη, αποκεφαλίστηκε και διαχωρίστηκαν τα δυο της φιλέτα.

Σε μια κατσαρόλα μπήκανε τα τρυφερά λαχανικά με δυο ποτήρια νερό και τ’ αλατοπίπερά τους, στην άλλη μπήκε η κεφαλή με τη ραχοκοκαλιά -άπαντα καλά λεμονιασμένα και αλατισμένα- τα πιο δεύτερα κομμάτια των λαχανικών, το τζίτζερ πολτοποιημένο και 2 ποτήρια νερό. Και στις δυο κατσαρόλες προσθέτουμε λάδι λίγο πριν το τέλος.

Πάμε περιποίηση φιλέτων:

Αφού τα αφαιρέσουμε από τη ραχοκοκαλιά, μένει να καθαρίσουμε λίγες ακόμα μεμβράνες που τα περιβάλλουν.

Η 3κιλη δίνει περιθώρια σε μια 4μελή οικογένεια σαν τη δικιά μας, να μαγειρέψει δυο φορές. Βράσαμε λοιπόν προχτές την κεφαλή και λίγα κοψίδια για ζουμί κι αφήσαμε τα φίνα φιλέτα για μελλοντικές συγκινήσεις. Προς τούτο αφαιρέσαμε από τα κυρίως φιλέτα τις ουρές και τα θωρακιαία ψαχνά, κόβοντάς τα σε μουρέλα (ροδέλες). Αφήσαμε δηλαδή δυο καθαρά φιλέτα -ικανά να θρέψουν και να χορτάσουν τέσσερις- να αναπαύονται ελαφρώς αλατισμένα σε μαρινάτα λαδιού, με πιπεράκι και λίγο σκόρδο εντός ψυγείου.

Προσθέτουμε λεμονιασμένα και αλατισμένα τα μουρέλα που αφαιρέσαμε κατά το «ίσιωμα» των φιλέτων στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Αφήνουμε να βράσουν καλά και να μείνουν με λίγο ζουμί. Σουρώνουμε το ζουμί της κεφαλής και το προσθέτουμε στην κατσαρολίτσα με τα λαχανικά και τα ψαχνά. Από την κεφαλή το μόνο που σώζεται είναι τα δυο καταμάγουλα, ό,τι απόμεινε στα σβέρκα και λίγη «πιπίλα» στα μαλακά (ναι αγαπητή Nina C.  όπως το διαβάσατε… πιπίλα στα μαλακά)!

Προσωπικά αφού πήρα τα καταμάγουλα, πρόσθεσα λίγο λάδι, έσβησα με ένα ποτήρι κρασί, πρόσθεσα 2 ποτήρια νερό και τ’ άφησα να βράζουν για να πάρω λίγο ζουμάκι για τα φιλέτα που περιμένουν.

Εν τω μεταξύ, πήγα στο Γιαλό ήπια τα ούζα μου, καθότι «αθυμία κατέσχε με από αμαρτωλών των εγκαταλιμπανόντων» …τις χαρές του ήλιου που έλαμπε εκεί έξω.

karnavali-mykonos-08.jpg 

Πήγα και στο καρναβάλι της Λάκκας. Αχ κύριε Κούγια μου, μεγάλη η χαρη σας απόψε, σας στόλισαν με όσα σας χρωστούσαν οι μυκονιάτες!

Ένα ξαραθύμιο ήτανε φέτος οι καρναβαλιστές: ευτράπελοι, καυστικοί, αυτοκρινόμενοι και αυτοπυρπολούμενοι…

… και να ‘μαι τώρα εδώ, να τελειώνουμε, γιατί πείνασε κι ο καπτα-Ζέπος που βιάστηκε να σχολιάσει!

miam-miam-kai-miao-miaooo-wwwkarvounawordpresscom.jpg

Σερβίρουμε το ζουμάκι σε φλυτζάνια με λεμόνι. Τα κασουλάκια εξαιρούνται! Τρώνε κατευθείαν από την κατσαρόλα με την …κουτάλα!

Τα μουρελάκια κι ό,τι ψαχνά βράσαμε, τα βάζουμε στα πιάτα μας με συντροφιά πατάτες, πράσο, κρεμύδι. Εμείς είχαμε και δυο πιρουνιές ραδίκια του φρυάνου περίσσεμα από χτες, αλλά και κουνουπίδι ή μπρόκολο να ‘χαμε μια χαρά θα κάναν’ τη δουλειά τους. Στάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, μια καλή τσιμπιά κορνφλάουρ, μπόλικο λεμόνι και λίγο ζουμάκι να δέσουμε ελαφρά λίγη σαλτσούλα, την οποία σουρώνουμε και λούζουμε τα πιάτα μας. Πιπερώνουμε και σερβίρουμε!

Α, κι από κοντά λίγο άσπρο -το δικό μου έτυχε ασύρτικο με παριανό και πιάνει πάτο όπου να ναι το βαρέλι- κι η Παναγιά να μας σχορνάει που αργήσαμε να πιούμε.

Στην υγειά μας!

 ~

Σημείωση (Για όλα τα πλάγια εντός εισαγωγικών βλέπε):

Ευχολόγιον Γ’ «Εξοδιαστικόν», έκδοσις Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος.

Advertisements

16 thoughts on “Νενεκρωμένη ωραθείσα επί πίνακι…

  1. Τι λιτοδίαιτη φαμίλια!
    Με μια κεφαλή, την ραχοκοκκαλιά, τα πράσα και καναδυό πατάτες, στα τέσσερα την βγάλατε;
    Σέ’ιδια πάντως σκυμένο στη φυλλάδα …
    Εσύ επάενες .. εγώ εγύριζα ..

  2. Καλημέρα!
    Ναι ομολογώ! βιάστηκα.. Που να φανταστώ αγαπητέ ότι «ρίχνετε» τα πρώτα λόγια για δόλωμα και όποιος τσιμπήσει..
    Ήμουν και άρτι αφιχθείς στο πισι εκτου ηλιόλουστου γιαλού που φιλοξενεί χίλιους διαόλους μεταμφιεσμένους σε …ούζα!
    Να φανταστείς ότι πέρασα ακριβώς δίπλα σου στην έξοδο και δεν σου μίλησα από ντροπή για την εν γένει κατάστασή μου!
    Αυτά!
    Α! Στην Λάκα είχα ως «αντιπρόσωπο» την συμβία ως πιο αποτελεσματική συλέκτρια δωρεών φια την φιλοζωϊκή!

  3. Κατάντησες a full-time job στο computer.!..

    Αλλά τι θα πει «Σπινιάλο».?.. Θα μας δώσεις την δική σου άποψη ή θα πρέπει να αρκεστούμε στην …Καλυμνιότικη.

  4. @Zepos.
    Μίλα βρε. Το πολύ πολύ να ‘λεγες ότι είσαι ντυμένος κουκούγερας.
    Η Φιλοζωική βραβεύτηκε και «ακούστηκε»!

    @Peter.
    I am sure you like it. You have a good taste and you enjoy the best food.

    @Κάβο Πάπας.
    Τραβηγμένο το …ρήμα. Διατηρώ μια ισορροπία στην καθημερινότητά μου, αν και χειμώνας ακόμα. Αλλά δεν θα κάτσω να το χρονομετρήσω δικαιολογητικά εδώ.
    Για το σπινιάλο αρκεστείτε στην Καλυμνιώτικη εκδοχή. Από Καλύμνιο πήρα και το δικό μου της εικονογράφισης στο Σαρακοστιανό μου ταβάνι, μόλις προχτές.
    Μα δεν είναι ένα έργο τέχνης;
    Σωστή μολότωφ!
    Σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει. Είναι ένα είδος εφήμερης τέχνης, σα να συμμετέχει σ’ ένα happening χρωματικής και γευστικής πανδαισίας: λαγάνα, φάβα, καλαμάρια, χταπόδια, όστρακα, χουχουλιοί και πατελίδοπίλαφο, καψαλιασμένες πιπεριές φλωρίνης στο λάδι και πιπεριές κέρατα καυτερές τηγανητές, χούμους, ταχινοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, αχινοί, …παρά θιν’ αλός και χαρταετούς υψιπετούντες!

  5. @tsaperdona.
    Αυτά που έχει να πάθει η πεσκανδρίτσα δεν τα ξέρει ακόμα.
    υγ. διαδικτυακώς τουλάχιστον
    υγ. γιατί την έχουμε ήδη θάψει εντός μας
    υγ. τα νιάμερα στη μνήμη της σήμερα…

    Όλα τ’ άλλα μύθος (εκ προ μελέτης)! Πολύ σας αγαπούν στην πρωτεύουσα μαθ-eνω.

    @Μανουήλ.
    Να υποψιαστώ ότι σας έφερε ο τίτλος στο ποστ που τιμούμε την μνήμη της πεσκανδρίτσας;
    Αλλά σας κέρδισε την καρδιά μια γατούλα που σας «οφείλει» το εξαιρετικής ποιότητος λάδι με το οποίο την καταστήσατε «καλλιέλαιον και καλλίκαρπον».
    Εμείς σας οφείλουμε ένα ευχαριστώ αγαπητέ για τα «Μήλα του Μάγειρα» τα οποία (πολύ περισσότερο αλλά όχι μόνο) κάτι τέτοιες μέρες σαν τη σημερινή μας είναι πολύτιμα.
    Πάω τώρα να ξαφρίσω τη φάβα!
    🙂

  6. Την καημένη την πεσκανδρίτσα…. Σταυρώθηκε σαν τον Χριστό πριν έρθει καν η Μεγάλη Εβδομάδα.. Και είδα και τον opinel στην φωτογραφία του προηγούμενου παοστ, απειλητικό και πρώτη μούρη… Πάντως από ότι διάβασα έπεσε για καλό σκοπό… (Η πεσκανδρίτσα….) Καλή σαρακοστή λοιπόν και πάντα τέτοια..

  7. Όχι όχι.!.. Συγνώμη . Λάθος εξεφράσθην.!.. Εννοούσα ότι για να παρακολουθήσω τα κάρβουνα, το σπινιάλο και τα καταπληκτικά σου links έφθασε να κάθομαι αρκετές ώρες στο computer, σαν να έχω a full time job.!..

  8. @Σκύλος.
    Και η σκλεπού τον άντρα της με τους πραματευτάδες!
    Άσχετο…
    ‘Γεια και χρόνια να μας αφήνει!

    Αν και θεωρητικά παραμένουν δυο φιλέτα ικανά να θρέψουν τέσσερις στο ψυγείο!

    @Ν.Αgo.
    !
    @fevis.
    Κάνε κι εσύ λίγη υπομονή, σιτεύει (θεωρητικά) στο ψυγείο το καλύτερο.

    @Βρε Ρίτσα,
    νηστίσιμη είναι η πεσκανδρίτσα. Είπαμε «ο αστακός του φτωχού».
    🙂

    @κάβο Πάπας.
    Ορίστε για σένα στο επόμενο και η συνταγή και η ετυμολογία του σπινιάλου… κούμουλα γαρ!

    @Νina c.
    Τσου!

    @Magica de spell
    Και του χρόνου …κόπιασε λοιπόν. Τον δρόμο τον ξέρεις.
    Και τα κατατόπια. Το κλειδί πίσω από τη γλάστρα και το γατί δεμένο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s