Το άλλο με τον μπλόγκερ το ξέρετε;

Τω καιρώ εκείνω σε Χώρα Ελλήνων νησιωτική, ζούσε ερασιτέχνης αμπελουργός τον οποίο πήρε η κάτω βόλτα στον προγραμματισμό λόγω που αναθεματισμένη ίωση του στέρησε μεταξύ των άλλων και τα τρία συγκεκριμένα 24ωρα που υπολόγιζε να κλαδέψει, να ψεκάσει και να σκάψει το αμπέλι του.

skaftiko-wwwkarvounawordpresscom.jpg

Από το κρεβάτι του «πόνου» λοιπόν άρχισε να σκέφτεται μεθόδους που θα έκαναν τα πράγματα να τσουλήσουν κανονικά. Η βιβλιογραφία βοήθησε τα μάλα. Αρχής γενομένης από τους μύθους του Αισώπου:

Ήτανε μια φορά ένας γέρος πατέρας και είχε δυο γιούς, όχι και τόσο προκομένους στην αξίνη. Για να τους καταφέρει να σκάψουν το αμπέλι τους λέει μια μέρα εμπιστευτικά:

-Εχω κρύψει μέσα στ’ αμπέλι ένα μπαούλο με λίρες αλλά δεν θυμάμαι σε πιο σημείο. Όποιος τις βρει …δικές του. Ανάψανε οι αξίνες, πήραν φωτιά τα φτυάρια, ήρθε το αμπέλι σε κατάσταση… χάρηκε ο γέρος, λυσάξανε οι γιοί:

-Πατέρα τίποτα!

-Τον Αύγουστο τους λέει, θα προσπαθήσω να θυμηθώ.

Ήρθε ο Αύγουστος, το αμπέλι απέδωσε τα βέλτιστα με τόσο σκάψιμο, ανταπέδωσε το χάδι σε σταφύλια.

-Αυτός είναι ο θησαυρός τους λέει. Καλύτερος κι από λίρες!

~~~

Ένας άλλος πατέρας, στην ημικατεχόμενη πολύπαθη Γάζα, γράφει μια μέρα του γιου του πως θέλει να φυτέψει τον κήπο αλλά δεν έχει κανέναν να του τον σκάψει κι εκείνος δεν αντέχει πια! Ένοια σου του απαντά εκείνος θα στείλω εγώ να το σκάψουνε!

Την άλλη μέρα κόκκαλο ο γέρος, τον έχουνε ακίνητο στο κρεβάτι και τονε σημαδεύουνε με όπλα, Ισραηλινοί οπλισμένοι σαν αστακοί. Με την άκρη του ματιού του βλέπει έξω στον κήπο καμμιά δεκαριά με τσάπες και μ’ αξίνες να σκάβουνε. Χαράματα αρχίσανε, ίσαμε το βράδυ το ‘χανε το κηπαράκι ασότο! Καρδιολάκισε ο γέρος μα η αλήθεια είναι πως δεν τον πειράξανε.

skameno-kleisma-wwwkarvounawordpresscom.jpg

Τη νύχτα παίρνει ο γιος τηλέφωνο και η πρώτη του κουβέντα:

-Νομίζω τώρα μπορείς να φυτέψεις ότι θέλεις!

Είχε στείλει ανώνυμη καταγγελία στη Μοσάντ για κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά στον κήπο!!!

~~~

Το αμπέλι μου είναι σκαμένο, κλαδεμένο, ψεκασμένο κι έτοιμο να δεχτεί πλέον τις εαρινές περιποιήσεις. Κάθε φήμη πως εκεί είχα κρυμμένους τους προσωπικούς μου κωδικούς διαχείρησης και εισόδου στο press-gr, ελέγχεται εκ του αποτελέσματος ως ανακριβής!

Αυτά σαν συνεισφορά στη φιλολογία των ημερών και σαν πρόλογος για να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό κείμενο σφηνάκι του Λευτέρη Παπαδόπουλου από τα Νέα:

«Στο σχολείο, στην Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη, έγραφα με κοντύλι σε πλάκα και έσβηνα τις ανορθόγραφες λεξούλες μου με ένα σφουγγαράκι. Στην Τρίτη τάξη, άρχισα να γράφω με μολύβι, να έχω ξύστρα και γομολάστιχα. Στην Τετάρτη, μας δώσανε κονδυλοφόρο, μελανοδοχείο και στυπόχαρτο. Από εκεί και ύστερα, η ζωή μου γέμισε πένες και, κάποια ώρα, απέκτησα και στυλογράφο. Που τον κράτησα ώς τις μέρες του Πανεπιστημίου.
Ένας άνθρωπος, όπως εγώ- και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες- είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με τις γραφομηχανές και πολύ περισσότερο με το κομπιούτερ. Δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί «κινητό» κι αν το φέρει η ανάγκη, το χρησιμοποιεί μεν, αλλά δεν ξέρει να στείλει και να διαβάσει μηνύματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτός ο άνθρωπος, δηλαδή εγώ και όσοι είναι σαν κι εμένα, έχει μαύρα μεσάνυχτα από ιστοσελίδες και μπλόγκερ που αποτελούν το θέμα των ημερών. Έχω διαβάσει εξαιρετικά κείμενα διαφόρων νέων παιδιών σε διάφορα μπλογκ. Τα κείμενα αυτά τα ξεχώριζε και τα δημοσίευε στην «Ε» ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, που είναι, σίγουρα, από τους καλύτερους και τους πιο μοντέρνους γραφιάδες. Προ ημερών ξέσπασε ένα σκάνδαλο: ο συνάδελφος, ο Β. Χιώτης, εκβιάσθηκε από έναν μπλόγκερ: ο μπλόγκερ, του ζήτησε 30.000 ευρώ, για να πάψει να γράφει εναντίον του σε κάποια ιστοσελίδα, που την «επισκέπτονται» πολλοί. Ο Χιώτης προσέφυγε στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και ηγέρθη μέγα θέμα. Που απασχόλησε ζωηρά τις εφημερίδες- και τις απασχολεί- όλες αυτές τις μέρες. Απασχολεί και την κυβέρνηση. Που σκέφτεται να πάρει μέτρα…
Να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία: οι νέοι που γράφουν στους τοίχους ό,τι τους κατέβει, δεν χρησιμοποιούν ένα είδος ιστοσελίδας; Τα καφενεία δεν είναι ένα είδος μπλογκ, όπου ο καθένας, πίνοντας ένα καφεδάκι και καπνίζοντας ένα τσιγάρο, διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του για τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, την ακρίβεια, την ανεργία, τον Ολυμπιακό ή τη συγκοινωνία; Φυσικά, μερικές φορές λέγονται και μερικές κουβέντες παραπάνω και ανάβουν και καβγάδες. Αλλά όλη αυτή η διαδικασία, που έχει την αφετηρία της στους αρχαιοελληνικούς χρόνους, δεν είναι η ίδια η ελευθερία αυτοπροσώπως;
Ένα παράδειγμα προσωπικό: γράφω εδώ και 30 χρόνια τις «Ματιές». Πολλοί αναγνώστες διαφωνούν με τις απόψεις μου και μου το λένε σε επιστολές τους. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δίκαιο να γράφω εγώ και να μη δίνω τον λόγο και στους αναγνώστες της στήλης. Καθιέρωσα, λοιπόν, τη στήλη «Γράμματα στις Ματιές». Τρεις φορές την εβδομάδα γράφω εγώ και τρεις οι αναγνώστες. Για να μην υπάρχει κανένα παράπονο.
Μερικές φορές οι αναγνώστες βρίζουν, συκοφαντούν, χυδαιολογούν. Αυτές τις επιστολές δεν τις δημοσιεύω γιατί, εκτός των άλλων, θα ΄χω μπλεξίματα με τον νόμο. Στις εκατό επιστολές, όμως, μόνο 2-3 είναι μη δημοσιεύσιμες. (Και είναι και ανώνυμες).
Όλες οι άλλες είναι μια χαρά. Οι ίδιοι οι αναγνώστες κατάλαβαν, με τον καιρό, τι πρέπει να γράφουν και τι όχι. Το ίδιο ακριβώς πιστεύω ότι θα γίνει και με τα μπλογκ. Θα υπάρχουν, μοιραία, κάποιες ψευδείς καταγγελίες, κάποιες αθλιότητες. Που σιγά σιγά θα φύγουν από τη μέση. Και το Διαδίκτυο θα είναι ένα παγκόσμιο «Χάιντ Παρκ», όπου ο καθένας θα «απαγγέλλει» τους στίχους του, θα «κουβεντιάζει», θα δημιουργεί καινούργιες φιλίες, θα ερωτεύεται, θα καταγγέλλει τις κυβερνήσεις.
Για να καταλήξω: δεν χρειάζονται νομοθετικά μέτρα για να δεθεί το Διαδίκτυο με σκοινιά».

16 σκέψεις σχετικά με το “Το άλλο με τον μπλόγκερ το ξέρετε;

 1. Καλά τα ανέκδοτα για το σκάψιμο.. Όμως το αμπέλι σου φαίνεται να είναι καλά σκαμένο.. Πες μας τώρα και ποιός το έσκαψε..
  Δηλαδή εμείς που το σκάβουμε αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως είμεθα ..μαλάκες

 2. @BeeHappy.
  Καλά τα γράφει …άριστα, αλλά δεν είναι πάντα …φρέσκος! 🙂

  @Zepos.
  Ο Αλέξης μου το ‘σκαψε βρε!
  Μην τσιμπάς κι εσύ. Βλέπεις κανένα αμπέλι στη φωτογραφία; Αρχειακό υλικό από κλεισματάκι του Ξυδάκη είναι που μάλλον σήμερα είναι ένα …προνήπιο αμπελάκι!
  Αλλά το σκαφτικό, που δείχνει πως δένεται τ’ ατσάλι, είναι πράμα πρώτο, έτσι;
  Άντε να σου δώσω και τον σκαφτιά σε άλλους ρόλους πιο νυχτερινούς!

  @Gianni.
  25 τόνοι Ξινόμαυρο έτσι χάριν μασκαροσύνης;
  Κρίμα κι άδικο βρε.

  @Nina C.
  Οι αγάπες μας όλες καρπίζουν, αλλά και οι ευχές των φίλων πιάνουν τόπο. Μην πω πως είναι εκ των ουκ άνευ της καλής συγκομιδής μηδέ της κατανάλωσης εξαιρουμένης!

 3. @Magica de Spell.
  Χμ! Τί θα έλεγες για έναν Φιλιπινέζο με …προγαμιαίο συμβόλαιο;
  Για το Λεμονοδάσος σφύρα καλύτερα στον …συμπέθερό μου, σε 26 μέρες (ακριβώς) από σήμερα, το θέμα με το μπαούλο και τις λίρες!

 4. Να μας καλέσετε στον τρύγο, λοιπόν! Θα φορέσω κόκκινο πουκάμισο με ξεκούμπωτα τα τρία πρώτα κουμπιά και μαντήλι στο κεφάλι.

  Και στο τσακίρ κέφι θα σας τραγουδήσω και το Τσιριτρό!

  😀

 5. 1. Όντως η φωτο με το σκαφτικό όλα τα λεφτά!
  Θυμάμαι πιτσιρικάδες περιμέναμε να μεγαλώσουμε για να μπορούμε να κρατήσουμε την «άγκρια» του παππού στο φρεζάρισμα…

  2. κρίμα κι άδικο δεν λες τίποτε… Τουλάχιστον να κάναμε μια βουτιά…

 6. @Nina C.
  Στον δικό μας τρύγο μόνο Μαινάδες ενδεδυμένες προβιά πιπινιού ελαφιού …του γάλακτος!
  «Τρία κουμπιά» δεν φτάνουν ούτε για ευχέλαιο!

  @fevis.
  Είχαν την πληροφορία πως θα περάσει ο Κούγιας …μασκαράς ή ο μασκαράς …Κούγιας (Θα σε γελάσω!)

  @Gianni.
  Θα πιω ένα παραπάνω για τον …παππού απόψε!

 7. Tι μου θύμισες… Tέτοιο σκαφτικό είχε και ο μπαμπάς μου! (Σχωρεθήκαν αμφότεροι…)
  Aνεξάρτητα από τούτο, νομίζω πως αυτά τα σκαφτικά ήταν οι πρόγονοι του σύγχρονου power plate. Σου ξεστέλιωναν τη συκωταριά… 😛

 8. @Nina C.
  Το κόκκινο βρακάκι σας, το οποίο δεν σας χρησίμευσε τελικά στην ματαιωθείσα φετινή ολομέλεια του βουντού, να το καταθέσετε …ξέρετε που.

  Σε τα μας θα φορέσετε προβιά! Νεβρίδα από ελαφάκι γάλακτος… άπαρτο… παρθένο!

  @liastidomata.
  Το συγκεκριμένο ζει και βασιλεύει.
  Για τη σ’κωταριά …επαυξάνω!
  Σου χαλάει το πατέ… δεν δένει, λέμε!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s