μια κλωστούλα λάδι!

Όλο και πιο δύσκολα με συγκινεί κάτι τόσο πολύ στην …εφηρμοσμένη μαγειρική. Εννοώ ανθρώπινη συγκίνηση κι όχι βέβαια για λόγους γεύσης ή τεχνικής.

Το σημερινό DVD με τον Λευτέρη Λαζάρου να μαγειρεύει για τους αναγνώστες της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ της Κυριακής» με κάρφωσε στην οθόνη του υπολογιστή και απόλαυσα την διαδικασία παρασκευής ενός εξαιρετικού μενού. Όχι να πεις τίποτα εξεζητημένο, αλλά δοσμένο με την απλότητα που κάνει τη διαφορά στους πραγματικούς δημιουργούς.

lazarou-1.jpg

Να με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά για μένα ετούτη η κουβέντα είναι ευχή. Μια ευχή που κάνω για τον καθένα μας. Να μπορέσουμε δηλαδή να πούμε κι εμείς με την καρδιά μας:

«Λατρεύω αυτό που κάνω, το αγαπώ και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο τόσο καλά»

lazarou-3.jpg

Η κατάθεση ψυχής σημαδεύτηκε όμως με μια κουβέντα που πιστεύω ξεπερνά τον απλό φόρο τιμής στην πηγή της έμπνευσης, στο καλαφάτισμα της μαγειρικής, στο χτίσιμο της γλυκιάς ανάμνησης (που υπήρξε η αιτία ν’ ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι της φωτιάς), ένας βαθύς καημός, ένα απωθημένο βάρος:

«Αυτό που με πληγώνει και με στεναχωρεί είναι ότι ο πατέρας μου δεν έχει φάει από μένα, γιατί πέθανε σε μικρή ηλικία».

Ο Λαζάρου που παραμένει πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής του γλεντιού της κατσαρόλας, «στοιχειωμένος στα πανιά και στα βαρούλκα»μια σημαδούρα στ’ ανοιχτά της οδού Πειραιώς, μου έκανε σήμερα ένα δώρο.

Η χαρά της ζωής κρέμεται συχνά από μια κλωστούλα μνήμης, όπως μια κλωστούλα λάδι μας κρατάει δεμένους με ότι ως τώρα ομορφαίνει τη ζωή και τη γεύση μας.

Ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας κι ο μόνος τρόπος ήταν να σας στείλω στα περίπτερα.

Καλή χρονιά!

…Το μενού

Σούπα καλαμπόκι με καραβιδάκια,

Πονηρή σουπιά με σάλτσα φέτας,

Χριστόψαρο με σάλτσα φινόκιο και μαριναρισμένο σέλερι,

Μαριναρισμένα φρούτα με παγωτό γιαούρτι.

Advertisements

5 thoughts on “μια κλωστούλα λάδι!

  1. @Αθήναιος.
    Μα καλέ μου Αθήναιε, τα ‘χουμε ξαναπεί ή μήπως όχι;
    Άλλη η δουλειά του ναύτη κι άλλη του καντηλανάφτη!
    Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω κριτική επί της διαδικασίας στην μαγειρική του Λαζάρου.
    Επί της γεύσης μόνο μπορώ κι αυτό είναι …υποκειμενικό.
    Κλεψιές!!!
    Μήπως να απευθυνόσουν στα errata coulinaria ή στα μαγerrata;

    Εγώ thermomix είδα και ζήλεψα πλην άκουσα τιμή και …προσγειώθηκα.
    Την καλησπέρα μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s