Home

Αναρωτιέμαι: νομιμοποιούμαι να μιλήσω κολακευτικά για τα προϊόντα φίλων;

Απαντώ: και ποιος θα με ελέγξει;

Εννοώ, ποιος είναι που δεν μπήκε στον πειρασμό να πει καλή κουβέντα για δικό του άνθρωπο;

Για να δω χεράκια!

Κανείς;

Α, καλά! Ωραίο πράμα το blogging. Ρωτάς, όπως το πάλαι ποτέ η συμπεθέρα των Μήτσων:

-Παράααλογοοο;

Αν είχε λόγους θ’ απαντούσε. Μα δεν απάντησε…

Πάμε λοιπόν!

Στο τελευταίο ECO FESTIVAL, την ετήσια έκθεση βιολογικών προϊόντων σε Εκθεσιακό Κέντρο της οδού Κηφισίας δυο προϊόντα ξεχώρισα και θα ήθελα εδώ να τ’ αναφέρω:

confito_elia_portokali.jpg

Το «Confito ελιάς-πορτοκάλι» της Μαρίας Χαν και του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Με τον Δημήτρη, που σημειωτέον παράγει την καλύτερη βιολογική ελιά Αμφίσσης στην αγορά, υπηρετήσαμε μαζί στο Ναυτικό. Με έδρα τη Μενδενίτσα της ορεινής Φθιώτιδας, βγάζουν με την εμπορική ονομασία «Ατραπός» τέσσερα μόλις προϊόντα: ελιές, πάστα ελιάς, λάδι και τώρα τούτο ‘δω το confito.  

Το δοκίμασα κλέβοντας λίγο τυρί από γειτονικό περίπτερο. Με την ελαφρά γλυκάδα που έσπαγε τελείως με το έντονο άρωμα εσπεριδοειδούς, του έλειπε ίσα ίσα ένα τικ κάτι σαν εσένσια ντι σίναπε (διόρθωσέ με Μάτζικα) ώστε να αγγίξει την τελειότητα μιας μοτάρντα μαντοβάνα σαν συνοδευτικό τυριών (ανθότυρο, μανούρι κ.α.)

Δεν έχουν σελίδα στο διαδίκτυο και δεν έχουν e-mail φυσικά. Η ορεινή Φθιώτιδα έχει κι αυτό το …καλό! Φτάνει όμως ως εκεί ο έλεγχος της ΒΙΟ Hellas, ο ταχυδρόμος, κι ο ΟΤΕ:

Ατραπός, 35009, Μενδενίτσα, Φθιώτιδα

τηλ. /fax 22350 51089

Συστατικά: *ελιές μαύρες, *πορτοκάλι, *μήλο, *ζάχαρη Rapadura, *κανέλλα, γαρύφαλλο.

Όπου αστερίσκος(*) διάβαζε:βιολογικής γεωργίας.

Οι παρασκευαστές το προτείνουν να συνοδέψει κυνήγι και πουλερικά, να συνδυαστεί με γλυκόξινες γεύσεις και κίτρινα (σ.σ. και λευκά ανάλατα) τυριά, να γεμίσει γλυκές κρέπες και τάρτες, ή σαν επάλειμμα.

stafyl_1.jpg

Το νερό από χυμό σταφύλι της Οικογένειας Γεώργα. 

Αυτό ακούγεται κάπως κουφό, όπως ακόμα …κουφώτερο μπορεί να ακουστεί στ’ αυτιά μας ο όρος «φυτικό νερό». Κι όμως είναι αυτό ακριβώς, μιας και το νερό είναι προϊόν που προκύπτει από το συμπύκνωμα μούστου. Χοντρικά να το πω, μιας και δεν ξέρω την τεχνική, αν συμπυκνώσουμε τον μούστο, τόσο ώστε να παραλάβουμε ένα εκλεκτό παχύρευστο υγρό σαν σιρόπι, το περίσσεμα είναι καθαρό, εύγευστο νεράκι. Κάτι σαν απόσταγμα δηλαδή. Γι αυτό και ο γράφων το πίνει και δεν μεθάει σαν …τσίπουρο 0%.

Δεν θα πω άλλα. Η οικογένεια Γεώργα (οινοποιοί από τα Σπάτα) είναι πολύ μεσα στην καρδιά μου για να τους κάνω εγώ διαφήμιση. Μ’ έχει τρελάνει όμως αυτή τους η οινολογική και γαστρονομική παρουσία (για την οποία περισσότερα θα βρείτε χτυπώντας εδώ)

Ως βιοκαλλιεργητές ελέγχονται από την ΔΗΩ.

Σημείωση: Και οι πρώτοι από την ορεινή Φθιώτιδα και οι Σπαταναίοι, διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, καλλιεργούν τη γη σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, ενώ με άποψη και γνώση τον τελευταίο καιρό κάνουν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στο πλαίσιο της βιοδυναμικής γεωργίας.

Για τη βιοδυναμική όμως και κυρίως για τον Παπαϊωάννου, θα επανέλθουμε.

Advertisements

9 thoughts on “Τσίπουρο 0% και μαρμελάδα ελιά!

  1. Αυτό με τους φίλους να το ξεπεράσεις πάραυτα. Σκέψου πόσοι μιλούν για φίλους μας με εμπάθεια χωρίς να τους ξέρουν καν και κανείς δεν απαιτεί από αυτούς να είναι αντικειμενικοί. Αφού λοιπόν δεν είναι αυτοί αντικειμενικοί γιατί κάποιος ν’απαιτεί να είμαστε εμείς που έχουμε και σοβαρό λόγο να μην είμαστε;!

    Με το πρώτο προϊόν ψάρωσα, το δεύτερο πρέπει να το δοκιμάσω. Παρακαλούμε, να μας δώσετε πληροφορίες για το πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα.

  2. Μαρμελάδα ελιάς αλλά με λεμόνι έχει βγάλει και η εταιρεία Οδύσσεια. Είναι τσακισμένη στη γλυκόζη γιαυτό και τη θεωρώ αποτυχία.

  3. @prospero.
    Πως φαίνεται από χίλια μίλια ότι το έχεις δοκιμάσει!
    Βέβαια και είναι άλειμμα. Ατραπό…

    @ΑθήναιοςΧ2
    Σου φαίνομαι να μην το έχω ξεπεράσει;
    🙂
    Το γράφω κάπου, μόνο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Κατεβαίνουν και σε κάποιες λαϊκές αγορές των βιολογικών οι Γεώργες τουλάχιστον. Τηλεφωνήστε στους μεν, στείλτε mail στους δε για πληροφορίες.
    Η φίλη σου Μάτζικα έχει συνάντηση απόψε με τον Δημήτρη Γεώργα για να παραλάβει πράγματα για το Παζάρι των Δρόμων. Κυκλοφορεί με μηχανή όμως κι ισως είναι δύσκολο να φορτώσει επιπλέον ένα μπουκάλι νερό. Ψάξ’το όμως!

    Μαρμελάδα δεν το λες. Είναι ασχεδόν άγλυκο. Ο Πρόσπερο, κάτι παραπάνω γνωρίζει μιλώντας εξάλλου μετά λόγου γνώσεως.
    Η ζάχαρή του είναι Rapadura, βιολογική όπως όλα τα συστατικά.
    Με την ευκαιρία προσθέτω τα συστατικά και ότι άλλο γράφει η ετικέτα (βλ. post)

  4. Και εκτός από το χυμό σταφύλι, κάθε χρόνο έχουν και εξαιρετικό πετιμέζι. Σου θυμίζει άλλες εποχές.
    Τα Σπάτα κοντά για πολλούς από εμάς και τόσο ο Δημήτρης όσο και η σύζυγος (Μαρία αν δεν κάνω λάθος) ιδιαίτερα ευγενικοί και φιλόξενοι στο οινοποιείο τους.
    ΥΓ. Εμένα Μήτσε δεν είναι φίλοι και δεν έχω πρόβλημα να τα γράψω!

  5. Για να το λες κάτι θα ξέρεις.
    Τώρα εγώ αν σου πω ραντεβού στις …μπουρμπουλήθρες νομίζεις θα σου πω ψέμματα;
    Κι επειδή είναι μάλλον δύσκολο να συμπέσουν οι ώρες μας …ραντεβού στο επόμενο ποστ!

  6. ΟΚ για το ραντεβού!!!
    Θα περάσω πρωί προς μεσημέρι και μετά …μπουρμπουλίθρες! (και δεν το φτύνω!!!)
    Έχει και κάτι παρόμοιο στο Μέγαρο στο στέλνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s