Ο ‘που ‘κλεψε τις σάουλες οπίσω να τις φέρει!

Στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής η Λίνα Γιάνναρου ασχολήθηκε με το γνωστό θέμα του οδηγού του κόκκινου Citroen C3, που εγκατέλειψε νεκρό στην άσφαλτο έναν συμπολίτη μας και την κινητοποίηση μέσω διαδικτύου, που είχε σαν αποτέλεσμα να παραδοθεί ο δράστης ύστερα από λίγες μέρες.

Μου ζητήθηκε ένα σχόλιο, δεδομένου ότι ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που αναδημοσίευσαν την πληροφορία:

«Το διαδίκτυο γεννήθηκε φέρνοντας μαζί του κάτι καινούργιο. Εν τη γενέσει του επαναστατικό και ευτυχώς κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται και πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό. Σε δυο τομείς έδρασε καταλυτικά: στην επικοινωνία και στην διακίνηση της πληροφορίας.

Για μένα το Διαδίκτυο πρέπει να είναι χρήσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Έτσι το αντιμετωπίζω, σαν ένα χρήσιμο εργαλείο.

Η ιστορία με το Citroen με συγκίνησε γιατί έκανα αμέσως το πρόβλημα δικό μου. Σκέφτηκα λοιπόν, σε ένα κείμενό μου, που αφορούσε τη δοκιμή των φετινών κρασιών και έδειχνε να έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα, να προσθέσω περιληπτικά το σχετικό θέμα στην εισαγωγή… κάτι σαν έκτακτη είδηση. Πρόσθεσα μάλιστα και μια προτροπή: να μην οδηγούμε μεθυσμένοι.

Η παράδοση του δράστη περίπου μια βδομάδα μετά δεν ήρθε από τις Ερινύες. Ήρθε από τον φόβο ότι στενεύει ο κλοιός. Η γνώση δυνάμωνε καθημερινά, η πληροφορία μπήκε στα σπίτια από χίλιες μεριές: εφημερίδες, τηλεόραση, emails, blogs.

ΜΜΕ και Διαδίκτυο είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πρέπει να δρουν το ένα ως παραπλήρωμα του άλλου. Στο διαδίκτυο οφείλουμε την ταχύτητα και μακάρι να ‘ρθει μια στιγμή που θα μπορούμε να βεβαιώσουμε και την εγκυρότητα. Γιατί εκεί είναι ο κίνδυνος. Να μπορέσουμε δηλαδή με όρους της ίδιας ταχύτητας, που πολλές φορές είναι ζητούμενη, να έχουμε εξασφαλισμένη και την ανακύκλωση μιας έγκυρης και τεκμηριωμένης πληροφορίας.

Στη προδιαδικτυακή εποχή οι μέθοδοι ήταν διαφορετικές. Αυτό τον ρόλο τον έπαιζε η ζωντανή από στόμα σε στόμα  πληροφόρηση,  ο τελάλης, η  εκκλησία. Έπεφτε βαριά η κατάρα, ο διαλαλισμός, η καταλαλιά, η επίκληση δυνάμεων κρυφών που θα συντρίψουν όσους οι Ερινύες δεν ανάγκαζαν να παραδεχτούν το “έγκλημα”. Έχουμε στη Μύκονο μια ρίμα για κάποιον ντόπιο που έκλεψε από του μοναστηριού τα γαϊδούρια, σχοινιά, σέλλες και στρωσίδια.  Αμέσως σήμανε συναγερμός:

Αφορεσμός στις εκκλησιές διαλαλημός στις στράτες:

Ο ‘που ‘κλεψε τις σάουλες οπίσω να τις φέρει!

…[στο τέλος δεν αντέχει και ομολογεί  στον ηγούμενο]

…εγώ ‘μαι αφέντη γούμενε, κοπέλι στα χτηνά σου,

Εγώ ‘μαι που στα ξέστρωσα τ’ αλεοπούλαρά σου…

Έτσι έγινε και τώρα. Η απειλή, ο φόβος ότι μια ολόκληρη κοινωνία, οργανωμένη (όπως!) έφερε το αποτέλεσμα να παραδοθεί ο καταζητούμενος ένοχος. Ήταν ο φόβος της αποκάλυψης αφού δυνάμωνε η γνώση και η πληροφορία έκανε μεγάλο ταξίδι σπίτι το σπίτι. Δεν ήταν μια απλή καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ήταν μια δυναμική, πρωτοβουλία που αξίζει της προσοχής μας».

Ολόκληρο το άρθρο με τίτλο: «Η ανθρωπιά περισσεύει στο διαδίκτυο», εδώ.

buzz it!

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο ‘που ‘κλεψε τις σάουλες οπίσω να τις φέρει!

 1. για πολύ κακή σας τύχη είμαι η πρώτη που αφήνω σχόλιο….

  το διαδίκτυο μπορεί να χει ανθρωπιά μπορεί και όχι

  το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να προσθέσει σε κανένα ,αλλά ούτε και να αφαιρέσει ίχνος από τα συναισθήματα και την ποιότητα που κουβαλάει στην κανονική ζωή εκεί έξω

  υγ ο,τι καταλάβατε καταλάβατε
  υγ λέω να το βάλω και ελεύθερο θέμα στο blog μου που δεν έχω και έμπνευση!

 2. @τσαπερδόνα.
  Εννοείτε πως στο διαδίκτυο συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ’ ότι ας πούμε στο μετρό της Αθήνας; (δεν λέω της Θεσσαλονίκης για να μη σας πληγώσω)
  Ή ας πούμε στα ποστάλια που ενώνουν του Αιγαίου τα νησιά με το κέντρο; Λογής λογής ανθρώπους κουβαλάνε τα δίκτυα επικοινωνίας. Ε, άμα είναι να πέσεις σε ύφαλο δεν θέλει και πολύ. Λίγο μπόσικος να βρέθείς και πιάνεις …πάτο! Και στα τρένα θα το ‘χεις ήδη προσέξει που το φωνάζουν διαρκώς: mind the gap!
  Να σου ευχηθώ πάντα να ‘σαι απ’ τη μεριά του mind κι όχι από ‘κείνη του …gap!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s